URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 13:11

Gripa ucigaşă: O orădeancă de 57 de ani a murit infectată cu virusul AH1N1

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bihoreancă în vârstă de 57 de ani a decedat, în noaptea de marţi spre miercuri, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal, după ce a fost diagnosticată cu gripă de tip AH1N1.

Femeia fusese internată săptămâna trecută, după ce s-a prezentat la secţia de Boli infecţioase a spitalului cu tuse, febră, dureri puternice de cap, muşchi şi articulaţii. Medicii i-au recoltat probe de sânge şi le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, care a confirmat că este vorba despre gripă cauzată de virusul AH1N1.

Pacienta a fost izolată, în ultimele zile starea ei s-a agravat, iar în noaptea de marţi spre miercuri, ea a decedat, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal.

Informaţia că este vorba despre gripă de tip AH1N1, care e mult mai agresivă decât gripa obişnuită, a fost confirmată BIHOREANULUI atât de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, cât şi de medici din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal.

"Da, ştim despre acest caz, este vorba de o femeie decedată, nevaccinată, toate informaţiile vor fi publicate mâine (joi - n.r.), pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Spitalul a urmat toate protocoalele, pacienta era izolată. S-au făcut toate demersurile necesare", a precizat dr. Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor.

Este primul caz de deces provocat de gripă AH1N1 din Bihor şi al treilea înregistrat anul acesta la nivel naţional, din aceeaşi cauză.

Se pare că femeia tocmai se întorsese dintr-o excursie din Ungaria, ţară în care este declarată epidemie de gripă la nivel naţional., iar în plus, suferea şi de alte afecţiuni, între care o suprainfecţie bacteriană la plămâni.

"M-am informat de acest caz de la colegii mei din spital, iar ce pot să vă spun este că pacienta a murit din cauza aşa numitului sindrom de detresă severă respiratorie a adultului, care constă în imposibilitatea efectuării schimbului de gaze la nivelul plămânilor. A murit din lipsă de oxigen, cea mai severă complicaţie pe care o poate da gripa. Practic, bolnavul se sufocă", a declarat BIHOREANULUI dr. Sonia Drăghici, de la spitalul de Boli Infecţioase.

Medicii îi sfătuiesc pe toţi cei care fac excursii în străinătate, dar nu numai, să meargă la control, încă de la primele simptome.

Anii trecuţi au mai fost bihoreni care au fost infectaţi cu virusul AH1N1, însă starea lor a evoluat favorabil.

Cunoscută şi sub numele de gripă porcină sau gripă de tip nou, gripa de tip AH1N1 a izbucnit în Mexic în 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deşi a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, într-un singur an a provocat decesul a peste 18.000 de persoane în întreaga lume. Semnele bolii sunt asemănătoare cu gripa obişnuită, debutând cu febră moderată şi afectarea organelor respiratorii superioare, mai rar cu exprimări gastro-enterice, cu rare tendinţe de complicaţii.

Medicii spun că spre deosebire de alte tipuri de gripă, aceasta se manifestă mai violent la 4-5 zile de la debut. În principal, cauza mortalităţii o reprezintă insuficienţa respiratorie acută. Cel mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON