URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2010, 16:45

"Magazinele de vise" ar putea fi interzise în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local vrea să închidă "magazinele de vise". Conform unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierii locali Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Jozsef (UDMR), legislativul local va interzice comercializarea sau distribuirea pe raza municipiului a tututor produselor etnobotanice de orice fel, "în orice stare sau proporţie".

Potrivit documentului care a fost depus marţi la registratura Consiliului Local, comercializarea şi distribuirea produselor etonobotanice se va pedepsi cu amendă contravenţională între 10.000 şi 15.000 lei. Recidiva se va atrage anularea autorizaţiei de funcţionare.

"Am vrut să promovăm o hotărâre de Consiliu Local mult mai restrictivă decât Hotărârea de Guvern care interzice comercializarea doar a anumitor substanţe şi doar în anumite proporţii. De atunci, probabil pentru că aceste substanţe sunt combinate între ele pentru a menţine efectul, numărul cazurilor de intoxicaţii şi decese datorate substanţelor etnobotanie s-a înmulţit la nivel naţional", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul local Bogdan Hossu.

"Să le interzicem!"

Iniţiativa celor doi aleşi este sprijinită de majoritatea consilierilor locali şi urmează să fie dezbătută în cadrul şedinţei din decembrie. "Să trecem la interzicerea comercializării substanţelor etnobotanice, aşa cum s-a întâmplat în Iaşi şi Braşov. Să facem o hotărâre de Consiliul Local plauzibilă şi inatacabilă, ca să protejăm tineretul acestui oraş", a cerut consilierul PDL Nicuşor Lepădatu, medic de profesie, în plenul Consiliului Local.

Primele magazine în care se comercializează produse etnomobotanice au fost deschise la Oradea în urmă cu doi ani, în prezent numărul lor fiind peste 10.

Surse medicale susţin că, dacă la începutul anului se înregistrau cam cinci cazuri pe săptămână de tineri care au ajuns în stare gravă la spital datorită substanţelor etnobotanice, în prezent numărul intoxicaţiilor este în scădere. Cu toate acestea, statisticile la nivel naţional arătau că anul trecut au decedat intoxicaţi cu astfel de substanţe zeci de tineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
”16 milione de români!”. Ep. Să ne facem că lucrăm!
”Primele magazine în care se comercializează produse etnomobotanice au fost deschise la Oradea în urmă cu doi ani, în prezent numărul lor fiind peste 10.” I. Ţinând seama de: a) atribuţiile de serviciu pe care le au, sau le-au avut, în ultimii doi ani: b) faptul că biochimia şi chimia ş.a., sunt materii de bază pentru meserii ca: medic uman/veterinar, sau inginer de industrie alimentară; c) gradele didactice universitare, ale unora dintre ei; d) jurământul lui Hypocrate, depus în cazul medicilor umani; Ce acţiuni eficiente de prevenţie şi combatere a consumului de etnobotanice, au întreprins: Bitea Zoia (dir. adj. DSP), Pantea Felicia (şef serviciu Siguranţa alimentelor şi fost dir. adj. DSVSA), Lung Dan Ioan (dir. adj. DSVSA)? II. Întrebare similară şi dnele deputat: Lucia Varga şi Sonia Drăghici.
Postat 06 Decembrie 2010, 15:14 de stefan
Andreea
Trebuie inchise aceste ``magazine de vise`` care in fond sunt distrugatoare de vise,am exemplu concret in familie.Fratele meu care dintr`un sportiv a ajuns o epava.Este o poveste lunga,dar trebuia inceputa o lupta de undeva pentru incetarea acestui fenomen social distrugator.Personal sunt distrusa mi`e foarte teama pentru el in calitate de sora ,dar ce sa spun de parintii mei sunt total debusolati in legatura cu ceea ce`l priveste .Nu incerc sa fac drama sau sa impresionez dar incerc sa deschid mintea autoritatilor competente si sa le arat ca sunt si cazuri si in Oradea dar poate unele nu pot fi scrise cum il scriu eu pe acesta pentru ca nu au posibilitatea la conectarea pe internet sau de teama parerilor.O viata sanatoasa tuturor.Putem trai si fara aceste plante de sinteza bucurandu`ne de trairile vietii.
Postat 03 Decembrie 2010, 00:48 de Purge
"16 milioane de români!” Ep. ”Îngeraşi” BINE stimulați, care ne păzesc de rele!
I. Continue until the end Mr. Hossu&Szabo. Good luck! II. De la deschiderea primului magazin de produse etnobotanice: Ce acţiuni eficiente de prevenţie şi combatere a consumului acestor produse, în conformitate (şi) cu legislaţia UE, au întreprins cei care au condus/conduc DSP/Siguranţa alimentelor/Protecţia consumatorilor Bihor? Notă: În majoritatea cazurilor este vorba şi de cadre didactice universitare, sau (şi) cu ”Ştefan Gheorghiu” la CV. III. ”...se eliberează din funcţia de director adjunct, supravegherea starii de sanatate si programe, din cadrul Directiei de Sanatate Publica a judetului Bihor, pentru neexercitarea atributiilor de conducere si control, cu urmari grave in buna functionare a unitatilor sanitare, reluandu-si activitatea in postul rezervat.\" - În timp ce unii demişi în 2002, pe baza art. 130(e) din Codul muncii în vigoare la acea dată, prin decizie validată şi de ICCJ, ocupă în ”Epoca portocalie”, evident, prin concurs, acelaşi post de conducere, inspectori: competenţi, corecţi, ne-”portocalii” şi cu ”plicul gol”, sunt eliminați, fără a li se putea imputa însă ceva şi dpdv profesional (ex: moartea unor nou născuţi, toxiinfecţii alimentare, mită, ”portbagaj plin” ş.a.)!
Postat 01 Decembrie 2010, 22:04 de stefan
felicitari!
dar nu numai inclusiv tot ce e legat de arme LETALE(comert, poligon de tragere) ,tot ce e legat de TIGARI, alcool, daca am face o pauza ce credeti ca s ar intampla macar 3 luni? tot ce instiga la conflicte trebuie distrus ca sa avem parte de CALITATE nu de DROGATI si furiosi.
Postat 01 Decembrie 2010, 16:26 de !cetateanul roman!
sigur...
sa nu uitam,mai exista si internetul,moda cu livrarea la domiciliu,asta cum o va eradica?pt. ca nu exista nici o posibilitate legala sa o opreasca ci doar ceea ce este la strada prin magazine.deci politicieni nostri dragi doar se prefac ca fac ceva,cand de fapt mare lucru nu va iesi.
Postat 01 Decembrie 2010, 10:46 de eucineva
sigur...
viciile nu vor muri niciodata,ascunderea "mizeriei" sub pres nu e un lucru bun,cine va dori tot isi va procura si astfel se va pierde controlul asupra acestui gen de "consum",nu este o solutie reala "ascunderea" a ceea ce exista asa cum este si in cazul prostitutiei,nu stiu cu ce gandesc politicieni dar numai cu capul nu,trebuie cautate solutii reale pt. ca stoparea consumului de aceste gen nicaieri in lume nu a fost eradicat ci dimpotriva sa inmultit,trebuie solutii reale nu doar ascunderea lor de ochi lumi.
Postat 01 Decembrie 2010, 09:12 de eucineva
bravo
felicitari, celor doi poate reusim asa sa scapam de aceste magazine care numai otravuri vand,
Postat 01 Decembrie 2010, 08:38 de cristi
Inchideti
inchideti si legalizati ce trebuie. salutari din amsterdam - La multi ani romania :))
Postat 01 Decembrie 2010, 02:43 de John
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON