URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2013, 14:17

"Fault" din vecini: Satu Mare nu vrea să fie într-o regiune cu centrul la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În timp ce politicienii bihoreni promovează la Bucureşti, sau cel puţin aşa au promis că vor face, înfiinţarea unei regiuni formate din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, astfel încât judeţul nostru să nu fie inclus într-o regiune condusă de la Cluj Napoca, pare-se că au uitat să vorbească şi cu vecinii judeţului.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la reuniunea Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la finele săptămânii trecute la Mamaia, a arătat în faţa premierului Victor Ponta că susţine ca Bihorul să fie într-o regiune care să aibă centrul la Oradea. "Având în vedere puterea economică a judeţului Bihorul, tradiţiile, obiceiurile şi cultura care ne aseamănă cu cei din Sălaj şi o bună parte a celor din Satu Mare, am solicitat crearea regiunii Crişana sau Crişuri, care să aibă centrul la Oradea şi să fie formată din cel puţin cele trei judeţe", a declarat Mang.

Mang a discutat această variantă cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, membru PSD, însă nu şi cu colegii de partid din Satu Mare, al cărui Consiliu Judeţean este condus de un liberal. "Am sperat că şi colegii de la PNL Bihor au discutat cu cei Satu Mare, pentru a fi de acord cu acest lucru. Spre surprinderea mea, preşedintele PSD Satu Mare a spus că nu doreşte să facă parte din regiunea cu Bihorul, ci din regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj", a explicat Ioan Mang.

Politicianul, totodată vicepreşedinte al CJ Bihor, este convins că de vină pentru împotrivirea faţă de înfiinţarea regiunii Crişana este confuzia creată de UDMR cu regiunea Partium. "Unii sunt împotrivă pentru că o confundă cu Partium. Populaţia maghiară în cele trei judeţe reprezintă azi 26%, care nu înseamnă nici într-un caz readucerea trecutului în prezent. Această regiune nu va fi niciodată Partium", a spus, categoric, Mang.

Şeful PSD Bihor a dat vina, deopotrivă, pe românii din Bihor, pentru că, de mai bine de 4 decenii, nu au promovat deloc regiunea Crişana, iar în prezent acest nume este purtat doar de un ziar bihorean şi de un ansamblu folcloric. Asta în timp ce la Cluj orice manifestare artistică poartă numele de Transilvania. "Clujul a ştiut întotdeauna să promoveze Clujul ca centru al Transilvaniei. Noi ne-am trezit după 45 de ani că vrem să fim capitala regiunii Crişana, de care am uitat cu totul", a declarat Ioan Mang.

Pesedistul a făcut un apel către membrii PNL şi UDMR Bihor, cerându-le să discute cu colegii lor din Satu Mare şi Sălaj, "ca împreună toate cele trei judeţe să solicite formarea unei astfel de regiuni". Totodată, în opinia vicelui de la CJ, bihorenii nu mai trebuie să susţină că, dacă vor ajunge în aceeaşi regiune cu Clujul, judeţul va rămâne în urmă, pentru că asta face judeţele Sălaj şi Satu Mare să fie convinse că, dacă vor fi în regiunea Crişana, vor fi mereu în urma Bihorului.

Dacă se va reuşi înfiinţarea regiunii Crişana, Mang mai spune că va fi mult de muncă, întrucât salariul mediu pe angajat în Bihor este cel mai mic din România, infrastructura rutieră este printre cele mai proaste, iar dezvoltarea economică este polarizată în jurul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
37 Comentarii
pt.tozser
poate ca esti intre cei 3-4 %. convinge-i si pe restul ungurilor sa nu mai voteze si sa numai sustina politicieni care promoveaza "politicile", pe criteriul etnic.
Postat 08 Septembrie 2013, 20:45 de 3-0
Despre nepromovarea regiunii Crişana,
Un alt mod eficient de promovare a unei regiuni/zone geografice: denumirea unor produse alimentare/băuturi alcoolice de larg consum. De ce nu mai avem sortimente de bere ca: ”Crişana Premium”, ”Crişana Favorit”, sau ”Crişana” - bere brună specială? Avem în schimb bere ”Servus” şi făină ungurească (şi) din grâu românesc. Bibliografie: Fabrica de bere ”Timişoreana” - Timişoara, regiunea Banat.
Postat 08 Septembrie 2013, 14:19 de stefan
Despre nepromovarea regiunii Crişana,
”Clujul a ştiut întotdeauna să promoveze Clujul ca centru al Transilvaniei. Noi ne-am trezit după 45 de ani că vrem să fim capitala regiunii Crişana, de care am uitat cu totul”, a declarat Ioan Mang. 1. A da vina, în mod egal, pe toţi românii din Bihor pentru faptul că ideea (re)înfinţării regiunii Crişana nu a fost promovată în mod conform, miroase a gargară; 2. Nu toţi bihorenii sunt de vină pentru faptul că, de exemplu, Universitatea (de stat) din Oradea nu poartă denumirea de: ”Crişana”, sau ”Ţara Crişurilor”. Câteva exemple de urmat: a) Univeritatea creştină ”Partium” – Oradea (preşedinte: Tokeş Laszlo!); b) Universitatea ”Transilvania” - Braşov; c) Universitatea ”Valahia” - Târgovişte; d) Universitatea ”Dunărea de Jos” - Galaţi.
Postat 08 Septembrie 2013, 10:36 de stefan
@3-0 ;@Nu enclavizarii etn.
Sigur ca varianta la care va referiti e(ra) neinsufletita....Niciuna viabila nu s-a nascut.Inca. Nu ma intereseaza "politicile" pe criteriu etnic.Nici cei care le promoveaza.
Postat 07 Septembrie 2013, 19:51 de gyorgy tozser
bai tozser
ce naftalina, ma ? varianta ungureasca e kaput !
Postat 07 Septembrie 2013, 07:15 de 3-0
@toser
Nu te ascunde dupa deget. Iata unde duce politica facuta pe criteriul etnic de ungurii (aprox 96-97%) din Romania.
Postat 07 Septembrie 2013, 03:29 de Nu enclavizarii etn.
La naftalina
Subiectul va trebui nitel pus la pastrare.Pentru ca dezbaterile de pana acum n-au avut la baza o filosofie sanatoasa...Ca si "emitatorii".
Postat 06 Septembrie 2013, 20:33 de gyorgy tozser
Noi NU
Eu prefer sa fim cu centru la Cluj Napoca, sunt mai putini mafioti acolo. Sa ne lase famiglia Mang in pace cu parerilor lor, ca nu suntem de acord. Nu-si da demisia acest plagiator?
Postat 06 Septembrie 2013, 12:18 de andrei
gozbore gaozar (asta de mai jos, cu austro-ungaria lui). n-aveti nici o sansa !
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. O regiune in care sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la Budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”. postat de: Rusine lui chirila
Postat 06 Septembrie 2013, 10:33 de Kaput partium !!!
@alin
cel mai simplu e s-o tai tu rapid in pusta ! asta zace in voi, gozborilor !
Postat 06 Septembrie 2013, 10:26 de mars in pusta
MANGUSTA P( C )ONT( R )A UNGURI !!!
Bai Mangustus plagiatus ai face bine daca te-ai lua de mana cu Ovidiu Copil minune si ati compune, canta o manea de dor si jale. Tu mangustus scrii versurile plagiate la melodie iar Ovidiu Copil minune va canta duios cum unguri din Satu mare iar v-o trag din nou prin dos. Centru de regiune va fii la Cluj si atunci : Bihorul , Salajul , Satu mare si Clujul va intregi fosta Austro -Ungarie si cine stie poate asa va fi mai bine !!! Intrebare : Ce credeti ca este mai simplu ? Sa traiesti o viata intreaga in saracia romaneasca sau sa inveti limba maghiara daca regiunea nostra redevine Austro- Ungaria ?
Postat 06 Septembrie 2013, 09:33 de ALIN
Regiunea Crisana
... de altfel, in certificatul de nastere al domniei sale poate scrie Regiunea Crisana - Raionul Ineu.
Postat 06 Septembrie 2013, 09:27 de shadow
udemeristi si tokesisti de-a valma
Nu va uitati in gura acestui Mang. E un individ profund necinstit. Ungurii vor Partium. Cseke si udmr vor Partium. Europarlamentarul Laszlo Tokes si formatiunea lui vor Partium. Tokes a si declarat la Oradea, ca exista intentia de a introduce autonomie teritoriala si in alte regiuni, in afara Secuimii, anume in tinuturile Partium, adica in Bihor si Satu Mare, unde maghiarii sunt in relativa majoritate in anumite zone.
Postat 06 Septembrie 2013, 09:21 de @separatism unguresc
udmresti si tokesisti de-a valma
Separatismul unguresc, doreste autonomie si in Partium, adica Bihor si Satu Mare. Nu va uitati in gura acestui Mang. E un individ profund necinstit. Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat la Oradea, ca exista intentia de a introduce autonomie teritoriala, si in alte regiuni, in afara Secuimii, anume in tinuturile Partium, adica in Bihor si Satu Mare, unde maghiarii sunt in relativa majoritate in anumite zone. ""Nu avem nimic de ascuns. Tinem la autonomia comunitatii maghiare din Romania"" a declarat tokes. cseke vrea si el "regiunea" partium. partium provine din expresia latina 'partium regni hungariae', in traducere „partea regatului ungariei” !
Postat 06 Septembrie 2013, 09:10 de nail
Regiunea Crisana
Mang ineuanul (Arad) redefineste Regiunea Crisana. Cum sa nu-l refuze satmarenii? Cred ca se cracesc aia de atata ras...
Postat 06 Septembrie 2013, 08:43 de shadow
Obiectiv al guvernului de la budapesta :
Obiectiv al guvernului de la budapesta : [05.09.2013, 18:01] Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave. postat de: Valhalla-Asgard
Postat 06 Septembrie 2013, 08:17 de Oradean
La Cluj afişarea de însemne fasciste şi antisemite !
Membri Gărzii maghiare au fost aplaudaţi copios de unguri în momentul când au depus coroana pe clădirea Hotelului Biasini. Aceştia au afişat ostentativ drapelul ţinutului secuiesc, drapelul arpadian şi un mesaj care afirma: “Ţinutul Secuiesc nu e România”. Ministrul Sănătăţii, de atunci, Cseke Attila şi viceprimarul Laszlo Attila nu s-au arătat deranjaţi de manifestările extremiste ale “gardiştilor” şi nici de inscripţiile naziste de pe hainele lui Balaszi Pal, mărsăluind şi cântând cot la cot cu aceştia !!! Atenţie Români !!! postat de: Atenţie Români !!!
Postat 06 Septembrie 2013, 08:14 de Oradean
manglitorul
Bai escrocule, nu va vor nici unii pe voi "de sefi", escrocilor, slugi iudemeriste ! Nici Satu Mare, nici Aradul, nici Salajul. Ce v-ati mai fi instalat, culmea tocmai voi escrocilor, "sefi peste toti", cu de la voi putere.. Ati luat tzeapa, slugi nemernice, iudemeriste ! hahahahahahaha.....
Postat 06 Septembrie 2013, 07:49 de pircea ghirila
@de la stei
Daca taceai ramaneai filozof!Pai cine spune ca Aradul nu apartine Crisanei?Un singur loc din jud Arad nu este in Crisana ,ci in Banat si acela e partea din orasul Arad numita Aradul Nou!
Postat 06 Septembrie 2013, 07:34 de Aradean
PÂNĂ UNDE ESTE CRIȘANA?
Dacă tot adusăși vorba,apoi Crișana este până dincolo de CODRU MOMA,colo pe la Hălmagiu(doar crișu Alb e cam pe acolo) și se termină în jos la Chișinău Criș,nu-i așa? Și toate locurile astea sunt cam în Arad... NO,AMU DE ASTA CE ZICEȚI ?
Postat 06 Septembrie 2013, 07:00 de DE LA ȘTEI
mangalitza-coada de topor
escrocul asta a insistat sa-i bage pe udemeristi la conducerea CJ, in ciuda faptului ca puteau foarte bine sa se lipseasca de leprele udemeriste infrante in alegeri ! Atentie romani si la asa zisele ``retrocedari``, despre care s-a scris si in Bihoreanul !
Postat 06 Septembrie 2013, 02:19 de 24/7
Muzeul Tarii Crisurilor
Muzeul Tarii Crisurilor inseamna in traducere Muzeul Crisanei (nu muzeul judetean Bihor ca prin alte parti) husar nenorocit ce esti mister Mang Copy Paste
Postat 06 Septembrie 2013, 01:26 de Menumorut
plagiatorul
mang.alitza, e un escroc dovedit. un caracter infect in stare de orice ticalosie pt propriul lui interes. asa l-a /executat/ si pe /Unchiu'/, cel de pe urma caruia a facut afaceri bune pe banul statului.
Postat 05 Septembrie 2013, 21:28 de altcineva
mang impostorul
de ce i-ar pasa lui mang escrocul daca ungurii ar pune ghiara pe Ardeal ? pe el nu l-ar afecta. muierea lui e unguroaica.
Postat 05 Septembrie 2013, 21:22 de control
@"Crisan"
mars in hungaria cu partium-ul tau ! acolo poti sa te izolezi ungure !
Postat 05 Septembrie 2013, 19:40 de nuenclavizariiunguri
Crisana istorica Crisana romaneasca
Satu Mare n-are nimic cu Crisana!Crisana inseamna tinutul delimitat la sud de Mures,la nord aprox de Somes, la est de culmile Apusenilor ,iar la vest de Tisa,sau,acum de granita de vest!
Postat 05 Septembrie 2013, 18:54 de Crisan
har-cov-mures + partium sau obsesia bolnava a ungurilor
viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA ! "
Postat 05 Septembrie 2013, 18:34 de zoom
@life
Această decizie luată de românii din Bihor si Satu Mare, contra enclavizării ungurimii, este o lovitură grea dată separatismului, izolaţionismului, segregaţionismului unguresc din România, instigat şi susţinut de budapesta ! Este o lovitură grea dată anti-românismului din Transilvania ! Felicitări !
Postat 05 Septembrie 2013, 18:19 de Valhalla-Asgard
esti prost..
du-te dreacu cu tot cu statul tau maghiar.Luati-va toti de mana si plecati in Mongolia voastra.De cand v-ati nascut sunteti un popor de hoti mai ceva ca tiganii..V-ati aliat cu austriecii doar ca sa supravietuiti gunoaielor.E ROMANIA E TARA NOASTRA SI NE PISAM PE UNGARIA VOASTRA!!!
Postat 05 Septembrie 2013, 18:04 de pt ocsi
Obiectiv al guvernului de la budapesta :
Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave.
Postat 05 Septembrie 2013, 18:01 de Valhalla-Asgard
manglitorul plagiatorul
Mai plagiatorule, dupa ce ca nu ai miscat niciun deget pentru Crisana, acum cauti scuze ieftine? Mai bine du-te invartindu-te, si lasa pe altii mai capabili ca tine sa faca treaba! Nu-mi plac udemeristii, dar macar acolo este un Cseke Attila - el de ce poate si tu nu poti?
Postat 05 Septembrie 2013, 17:57 de s
de ce deranj?
de ce atata tevatura ,bihorul niciodata nu a apartinut de Ardeal intotdeauna a fost separat fiind legat de statul maghiar fiind denumit Partium ,granita cu Ardealul este cum cobori Piatra Craiului spre Bucea iar regiunea Crisana a devenit dupa anii 1960
Postat 05 Septembrie 2013, 17:55 de ocsi
La Cluj afişarea de însemne fasciste şi antisemite !
Membri Gărzii maghiare au fost aplaudaţi copios de unguri în momentul când au depus coroana pe clădirea Hotelului Biasini. Aceştia au afişat ostentativ drapelul ţinutului secuiesc, drapelul arpadian şi un mesaj care afirma: “Ţinutul Secuiesc nu e România”. Ministrul Sănătăţii, de atunci, Cseke Attila şi viceprimarul Laszlo Attila nu s-au arătat deranjaţi de manifestările extremiste ale “gardiştilor” şi nici de inscripţiile naziste de pe hainele lui Balaszi Pal, mărsăluind şi cântând cot la cot cu aceştia !!! Atenţie Români !!!
Postat 05 Septembrie 2013, 17:41 de Atenţie Români !!!
Lovitura grea data udemeristilor!
Romanii le sunt superiori si i-au infrant pe udemeristi. De vina sunt udemeristii si tokesistii magari cu separatismul izoloationismul si segregationismul lor ! Mars in pusta! Acolo sa faca partium, autonomie teritoriala, etc. mang escrocul. stia care va fi verdictul. partium (din latina partium regni hungariae, in traducere „partea regatului ungariei”.
Postat 05 Septembrie 2013, 17:34 de life
ADEVARUL
Poate daca nu era reprezentata de Mang am fi avut sanse!
Postat 05 Septembrie 2013, 17:32 de bihorenii
aaaaaaaahahahahaha........
keke, loserul, si-a rupt gatul. nu-l vrea nimeni. L-au respins toti cu aburelile lui plus ca Satu Mare, se vrea mai sus ca si Bihorul.
Postat 05 Septembrie 2013, 17:26 de hahahahaha....
HEI, MANG!!!
.................................mai este si Hotelul CRISANA in Baile Felix, ai uitat???
Postat 05 Septembrie 2013, 14:51 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON