URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2012, 13:34

Falcă vs. Bolojan: Primarul Aradului acuză Guvernul că ia banii de la pasajul din Arad pentru cel din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul suprateran pe care Ilie Bolojan vrea să-l construiască cu bani de la Guvern peste şoseaua de centură a Oradiei e motiv de harţă. Primarul Aradului, PDL-istul Gheorghe Falcă, acuză Guvernul că împarte fondurile pe criterii politice, aruncând săgeţi la Oradea.

"Mă aşteptam ca cei care conduc astăzi ţara să se preocupe mult mai mult de ce înseamnă guvernarea în municipiul Arad. Întreruperea lucrării la pasajul din Micălaca este o veste groaznică pentru Arad şi pentru cei aflaţi în trafic, pentru toţi cetăţenii care intră în ţară şi vor să ajungă la Deva. Să opreşti aceste lucrări şi să promiţi, ca Guvern, pasaj nou în Oradea arată nu doar dispreţ faţă de cetăţenii Aradului, ci chiar faţă de politicienii USL ai Aradului", a declarat Gheorghe Falcă, la începutul acestei săptămâni, potrivit presei locale.

Pasajul la care face referire primarul de Arad e executat în proporţie de peste 50%, iar pentru finalizarea acestuia erau necesare aproximativ 4 milioane de euro.

De cealaltă parte, Ilie Bolojan spune că între cele două investiţii nu este nici o legătură, cu atât mai mult cu cât Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a lungit nepermis de mult, finanţând cu ţârâita, lucrările la şoseaua de centură a Oradiei.

"Nu am ştiinţă de vreo legătură între decizia CNADNR de a renunţa la Arad şi de a finanţa la Oradea. Nici măcar nu suntem subordonaţi aceleiaşi regionale, noi ţinem de Cluj şi ei de Timişoara. CNADNR are trei restanţe la centura Oradiei: reabilitarea podului Densuşianu vechi, lărgirea centurii în zona străzii Ştefan cel Mare, pe sub podul CFR, la patru benzi şi pasajul peste liniile de cale ferată care începe undeva lângă CET-ul II şi iese în zona de pădurice de la ieşirea din Oradea", a declarat presei Bolojan.

Edilul a lăsat să se înţeleagă că în plus, Falcă ar trebui să tacă, de vreme ce pe vremea guvernării PDL, cât timp Aradul a primit fonduri, la Oradea lucrările s-au oprit. "În 2008 când s-a oprit şi tărăgănat lucrarea la centura din Oradea şi s-a început la Arad, m-aţi auzit pe mine comentând? Primarul Falcă să-şi vadă de treaba lui, acolo la Arad!", a spus Bolojan, citat de o publicaţie locală.

După cum se ştie, Primăria Oradea obţinut recent undă verde de la Executiv pentru demararea formalităţilor construcţiei unui pasaj lung de 2 kilometri care să traverseze liniile ferate de la ieşirea din Oradea către Cluj, estimat la aproximativ 7 milioane de euro. Investiţia va fi suportată de către CNADNR.

De altfel, municipalitatea orădeană speră să obţină investiţii de 20 milioane de euro pentru construirea unui număr de patru pasaje peste şoseaua de centură. Dintre acestea, cea mai mare investiţie o constituie pasajul peste linia ferată de la ieşirea din Oradea spre Cluj, la care face referire şi Falcă.

Primăria mai intenţionează să atragă cofinanţări guvernamentale în valoare de 1,5 milioane de euro pentru construcţia unui al doilea pasaj peste şoseaua de centură care înlocuiască actuala giraţie care leagă de oraş cartierul Grigorescu. Alte două pasaje în valoare totală de circa 10 milioane euro urmează să fie construite cu cofinanţare europeană peste sensurile giratorii de la ieşirea din municipiu către Arad şi Deva. Construcţia celor patru pasaje vizează fluidizarea traficului pe şoseaua de centură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pt eucumine
nu pot sa ma exprim decat printr-o singura intrebare "de ce ai plecat" de ce ai plecat sau mai bine zis cred ca ai scapat de la orfelinat ,handicapat cocalar si cu mintea ingusta ce esti,iar decat manele tv mai ok sunt antenele .hai pa
Postat 09 August 2012, 10:50 de pt eucumine
Arad
La cat a furat ciosvarta aia de falca....tot nu se satura! Daca primea Oradea banii care s-au sutit in Arad, era statie spatiala acum...
Postat 09 August 2012, 00:27 de kaboom
@aaaaa
Mai asta, putoi cu nume de magar, mai lasa draqului antenele ca tu esti prost de la ma-ta si de la tac-tu, asa ca poti sa te uiti pe cartoon...
Postat 08 August 2012, 21:08 de eucumine
@ORADEA@aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
scuze,nu mi-am dat seama ca ai citit in 'parte' titlul,am o rugaminte,citeste articolul integral,poate intelegi ceva,nu e vorba de bolojan si ce a facut dansul si pe care-l respect cu stima si reconsideratie pt. tot ce face in acest oras,subiectul in sine e politizat tocmai pt. 'miscarea' care a efectuat-o guvernulnu bolojan e subiectul,este doar destinatia pe criterii politice,fi mai atent cu 'blenderul'.
Postat 08 August 2012, 17:20 de eucumine
pt eucumine
bai ..nu politiza chesti ,nu amesteca mere cu pere ...sincer m-i se rupe de PONT,BOC sau mai stiu eu ce papagai de la Bucuresti..esti indoctrinat baiatule ..e pur si simplu o chestiune de patriotism local si de cine a facut ceva pentru orasul asta
Postat 08 August 2012, 17:09 de aaaaa
@ORADEA@aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
@aaaaaa...aaa...aa,nu bolojan orchestreaza,fi serios,@ORADEA(@aaaa)ai uitat probabil de acele deturnari de fonduri exlusiviste,dar cel mai mult ai uitat de promisiunea prea-maritului PONTA ca asa ceva nu se va mai intampla,asta e buba,nu faptul in sine,bani sa vina sa-i dea,dar sa miniti,fi serios @ORADEA@aaaa,sa ne dea bani,dar sa nu-i 'FURE' de la altii,acei alti sunt tot romani.
Postat 08 August 2012, 16:49 de eucumine
Ei na?
Dar cand se turnau bani spre Arad si Cluj nimeni nu se plangea asa-i? Asta e politica. Treziti-va la realitate.... .
Postat 08 August 2012, 16:15 de ORADEA
aa
bine faci Bolo...si ei ne-au luat fonduri la aeroport pe vremea prea nesimtirului si nesatulului de Filip mare Usl-ist mai nou.
Postat 08 August 2012, 16:11 de aaaa
cine pe cine
nu e de vina cine primeste de vina-i cine da,parca ponta declara ca bani nu trebuie sa se acorde in functie partidele de la putere ci de prioritati,sa lasi o lucrare pe jumatate si sa incepi alta e oarecum in bataie de joc,chiar de oi fi eu din oradea si e in beneficiul orasului nu am cum sa nu observ marlania.parca au venit la putere alianta mincinosilor,nu de alta dar in fiecare zi vad si aud pe sticla cel putin zece minciuni,mai puneti-va pe treaba sau ati uitat ca guvernati pentru romania si nu pentru clasa politica?
Postat 08 August 2012, 15:26 de eucumine
foarte bine
Asa sa fie!
Postat 08 August 2012, 14:28 de Adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON