URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2013, 12:03

"Durerea" Companiei de Apă: Primăria Finiş ţine blocate, de peste un an, lucrările din Beiuş prin proiectul Aparegio

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Compania de Apă Oradea anul care se încheie a început prost dar s-a redresat pe parcurs. "Anul 2013 s-a dovedit în final a fi un an bun, deşi a început sub tensiune. Am fost nevoiţi să luăm măsuri de austeritate precum reducerea personalului cu 45 de persoane şi diminuarea drepturile salariale ale colegior prin eliminarea tichetelor şi premiilor, pentru a putea contracta un credit BERD. În final însă compania va încheia anul cu un profit brut de patru milioane lei", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la final de an.

Potrivit directorului, anul acesta CAO a derulat investiţii de 37,3 milioane lei. Lucrările au fost finanţate în cea mai mare parte prin proiectul privind extinderea alimentării cu apă şi canalizare în Oradea în valoare totală de 112,7 milioane lei, precum şi prin proiectul Aparegio privind extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bihor al cărui valoare se ridică la 83,2 milioane euro.

Buturuga mică...

În ciuda investiţiilor consistente şi a importanţei strategice pentru Bihor, proiectul Aparegio s-a împotmolit în faza de implementare într-o comună din capătul judeţului. "Cea mai mare nemulţumire a noastră în 2013 este neacordarea avizului de trecere a aducţiunii de apă de la izvorul Feredeu de către Primăria Finiş, măsură care blochează lucrările de alimentare cu apă a municipiului Beiuş", a declarat Gavra.

Primăria Finiş se opune eliberării avizului sub pretextul că lucrările ar afecta pe o porţiune de trei kilometri un drum de 22 kilometri abia modernizat. "Am promis Primăriei Finiş că lucrările vor afecta doar şanţul de pe marginea drumului, că executantul lucrărilor va contracta constructorul drumului să se ocupe de cei trei kilometri afectaţi de lucrări pentru a nu se pierde garanţia, am modificat proiectul astfel încât aducţiunea să alimenteze inclusiv comuna Finiş, dar tot nu am reuşit să primim avizul", a spus directorul.

O problemă politică...

Potrivit lui Gavra, motivaţia acestei atitudini refractare din partea Primăriei Finiş este de natură politică. "Este o problemă de natură politică într-o situaţie în care politicul nu ar avea voie să aibă nicio imixtiune. Din acest motiv, rezolvarea ar putea veni tot din acest plan. Primarul este reprezentantul unui partid, culmea aflat chiar la guvernare, aşa că şefii lui ar putea să intervină pentru detensionarea situaţiei", a spus directorul.

Lucrările la aducţiunea de apă din Feredeu sunt întârziate deja cu peste un an, fapt pentru care câştigătorul licitaţiei a şi cerut denunţarea contractului. În cazul în care executantul lucrărilor nu va primi avizul până pe 15 ianuarie 2014, reprezentanţii CAO sunt hotărâţi să renunţe la investiţie, aceasta urmând să fie trecută în masteplanul judeţului spre a fi finanţată ulterior. Nu se ştie însă din ce fonduri...

Nerealizarea lucrărilor nu va rămâne fără consecinţe. "Există posibilitatea să primim corecţii financiare care pot merge până la 25% din valoarea proiectului, ceea ce este enorm", a declarat Gavra.

Directorul a mai spus că în cazul în care constructorul va rezilia contractul de execuţie, CAO se va îndrepta împotriva comunei Finiş pentru recuperarea sumei de un milion de lei reprezentând costurile cu proiectarea. Pentru că lucrările au fost licitate cu proiectare şi execuţie împreună iar constructorul a făcut schiţele acesta cere să fie plătit. Indiferent de cine...

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Finiş contra Bihor: Cum blochează primarul din Finiş un proiect de 341 milioane lei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Domnului primar din FINIS
In general Gavra se indreapta impotriva tuturor celor care ii demonstreaza ca este mincinos. La fel si acum ameninta ca va cere "recuperarea" a un milion de lei pentru SCHITELE facute de constructor, care la licitatie a ofertat mai putin decat suma pretinsa pentru proiectare. Si asta daca era TERMINAT proiectul. Pe de alta parte nu se putea face nici un proiect fara avize si autorizatii! Legat de corectii, acestea nu sunt de 25% ci atrag anularea proiectului, dar gavra din nou minte sau/si dezinformeaza. Nu va speriati de ei ci de faptul ca daca aprobati ilegalitatile propuse de gavra si Bolovan o patiti si dumneavoastra. Cazul este in lucru la Oficiul de Lupta Anti Frauda al Comisiei Europene!!! Promisiunile cu alimentarea cu apa a Finisului sunt minciuni. Asa cum bine stiti, debitul nu este suficient, demonstrat chiar de proiectul APAREGIO. Bolovan, tu stii ceva?!!
Postat 09 Ianuarie 2014, 12:53 de FOG is
Minciuni adevarate
Mai bine ne explica Gavra si Bolovan cum vor scumpi apa in 2014 cu minim 14% in termeni reali la care se adauga inflatia si bineinteles TVA, adica 22%. Toate astea conform contractului de imprumut cu BERD, cel despre care se lauda gavra ca NU impune cresterea tarifelor!
Postat 27 Decembrie 2013, 10:52 de SCHWARZ negru
ratiu
la puscarie cu domocos.....linte va fraierit....taran coclit....
Postat 24 Decembrie 2013, 21:28 de ion
asa merita
Daca nu atii urmat BIHARIA .
Postat 23 Decembrie 2013, 15:34 de dezso
amanunte
E cunoscut pentru cei de prin zona Beiusului ca izvorul Feredeu nu are debit pentru alimentarea Beiusului. Pe primarul din Finis il lichideaza finisenii daca da izvorul la oraseni, datorita faptului ca pe timp de vara, fara Feredeu valea Finisului al disparea , cea ce ar fi un adevarat dezastru ecologic. Doi la mana, finisenii se opun si pentru faptul ca nici ei nu sunt siguri de aductiunea lor si au nevoie vara si de Feredeu. Iar trei la mana, primarul Man ar fi primul care ar fi dus la DNA daca ar da avizul, dat fiind drumul facut pe fonduri europene care ar trebui spart pentru aductiune. Chiar si de sant daca se atinge pierde investitia. Un milion de euro, cam atat. Bani de dat inapoi daca sparge drumul. In concluzie, nu e vina primarului...de la Finis.
Postat 22 Decembrie 2013, 20:09 de horia
Re: Petre care est un mare bou!
Aplicatia de finantare pentru APAREGIO, adica cca. 100.000.000 euro cu totul, cuprinde si sursa de apa de la Finis inca din 2008, prin hotarare de consiliu local. Razgandacii ar trebui ridicati de politie si dusi direct la DNA, pentru ca incurca finalizarea celui mai mare proiect ce s-a realizat vreodata in Bihor.
Postat 22 Decembrie 2013, 15:15 de Port
Izvorul Feredeu nu e cu sist
Daca in locul apei de izvor se gaseau gaze de sist, azi se putea exploata printr-o simpla HG emisa in 24 de ore de la cererea finntatorului! Asa insa, fiind doar apa chioara, se poate astepta pana vine europeanul de serviciu si cere banii de invstitii inapoi, ca a trecut termenul. Oricum, pentru primarul din Finis este lege inca, ca submineaza economia judetului. Dupa codul penal in vigoare, e pe vreo 15 ani de stat la racoare. Dar cine sa vrea sa rezolve lucrurile ca invatatura de minte pentru gestionarea prin neonorarea atragerii fondurilor europene?
Postat 22 Decembrie 2013, 15:11 de Link
Durerea beiusenilor: Compania de Apa Oradea
Titlul corect ar fi "Durerea beiusenilor: Compania de Apa Oradea", care de 3 ani ne vinde apa din cris la pret triplu. Multumim afaceristilor din PNL pentru jegmanirea pe fata care o practica fata de beiuseni. Domocos ne-a bagat in * pana in gat iar el are asigurat un post caldut de director in compania asta. O teapa cat monopolul gemenilor asupra asazisei industrii cvasiinexistente din Beius.
Postat 22 Decembrie 2013, 14:19 de horia
papagalu gavra in action
sa te tina blocat lanturile pe tine
Postat 21 Decembrie 2013, 23:23 de sugus
cacao
CENZURAT
Postat 21 Decembrie 2013, 23:20 de gavra &co
O parere
Durerea e ca ati renuntat la angajatii care-si faceau treaba si acum prin birouri e plin de pilosi incompetenti care n-au habar care-i treaba.
Postat 21 Decembrie 2013, 20:28 de Un cetatean
Rusine
Haide domnul Gavra ca pe Beiuseni i-ai fraierit, trplandu-le pretul la mc. de apa, dar cu finisenii nu va merge. Aaaaa va deranjaza ca nu puteti incasa bani mai multi?
Postat 21 Decembrie 2013, 13:22 de Petre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON