URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Bihor

'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
Știri Bihor
La 28 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea este gazda unei expoziţii de fotografii, cunoscute, mai puţin cunoscute şi inedite, realizate în Oradea şi Beiuş la sfârşitul lunii decembrie 1989. Posibilă în urma apelului făcut prin presă în urmă cu o lună, realizat din donaţiile martorilor care şi-au folosit aparatele de fotografiat în zilele tulburi ale loviturii de stat din 1989, expoziţia cuprinde peste 100 de instantanee.
15 Decembrie 2017, 20:22
10.000 de pachete de ţigări de contrabandă, descoperite la Valea lui Mihai (FOTO)
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai au descoperit într-un microbuz 10.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, pe care un cetăţean ucrainean încerca să le scoată ilegal din ţară, ascunse într-un loc special amenajat în partea din faţă a compartimentului destinat transportului pentru marfă. Valoarea capturii este de aproximativ 150.000 lei.
15 Decembrie 2017, 14:46
Pericol de inundaţii în Bihor. Sfaturile pompierilor
Știri Bihor
Pe lângă codul galben de vreme rea instituit de meteorologi, judeţul Bihor a fost „colorat” în aceeaşi nuanţă şi de hidrologi, care spun că există un risc de inundaţii şi viituri pe râurile din bazinele Crişurilor Negru şi Repede. În acest context, ISU Crişana le recomandă bihorenilor să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.
15 Decembrie 2017, 14:06
Episcopul greco-catolic de Oradea va celebra o liturghie pentru odihna sufletului Regelui Mihai
Știri Bihor
Reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au anunţat, vineri, că Preasfinţitul Virgil Bercea va celebra, de la ora 17, o liturghie în Catedrala Sfântul Nicolae "pentru odihna sufletului Majestăţii Sale Mihai I al României".
15 Decembrie 2017, 12:00
Termoficare Oradea, obligată la despăgubiri de 85.000 euro pentru familia maistrului decedat în timp ce intervenea la o avarie
Știri Bihor
Societatea Termoficare Oradea a fost condamnată penal la o amendă de 50.000 lei şi despăgubiri morale de 85.000 euro către familia maistrului Grigore Sidor, care a murit în ianuarie 2014 într-un accident de muncă, în timp ce intervenea la o avarie pe Bulevardul Magheru. Potrivit sentinţei pronunţate de Judecătoria Oradea, deocamdată nedefinitivă, compania va plăti despăgubirile în solidar cu şeful maistrului decedat, Nicolae Bologean, condamnat în plus la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare.
15 Decembrie 2017, 08:03
Voluntari pentru bihoreni: Angajaţii Ambulanţei Bihor instruiesc benevol „civilii” pentru a-i învăţa să salveze vieţi
Știri Bihor
Angajaţii Ambulanţei acordă o importanţă tot mai mare implicării în comunitate şi încurajează, deopotrivă, implicarea comunităţii în propria activitate. Directorul financiar al SAJ Bihor, Liviu Sabău Popa, a anunţat că bihorenii dornici să participe ca voluntari pe ambulanţe se pot înscrie deja, pentru a urma cursurile de instruire necesare. Tot el a arătat şi rezultatele instruirii angajaţilor altor instituţii în vederea acordării primului ajutor, precum şi a colaborării în urma căreia a fost suplimentată dotarea cu echipamente medicale.
14 Decembrie 2017, 15:38
Flagrant de mită la Poliţia Cetariu: Un orădean a fost prins în timp ce dădea 1.000 lei şpagă ca să scape de un dosar penal
Știri Bihor
Un orădean este anchetat pentru dare de mită după ce, miercuri, a fost prins în flagrant de poliţiştii DGA Bihor în timp ce dădea 1.000 lei şpagă unui poliţist din Cetariu ca să-i muşamalizeze un dosar pentru încălcarea Codului rutier.
14 Decembrie 2017, 15:32
USR Oradea va cere Agenţiei pentru Protecţia Mediului organizarea unei noi dezbateri publice pe tema reautorizării Nutripork
Știri Bihor
Liderii USR Oradea au afirmat, joi, că vor cere în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor organizarea unei a doua dezbateri publice pe tema reautorizării fermei de porci din Ioşia, după ce vor primi răspunsurile cerute la prima dezbatere. "Planează foarte multe suspiciuni asupra acestei autorizări. Cred că este şi în interesul APM Bihor să facă lucrurile mai transparente", a spus Marius Şovarschi, vicepreşedinte USR Oradea.
14 Decembrie 2017, 14:14
Serviciul de Ambulanţă, suprasolicitat: Bihorenii sunt tot mai stresaţi şi mai bolnavi, iar ambulanţierii au maşini tot mai vechi
Știri Bihor
Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor a prezentat cifre alarmante privind activitatea de intervenţii desfăşurată în acest an, pe baza unor cifre care au luat în considerare situaţia până la finele lunii noiembrie. Conform acestora, numărul intervenţiilor a crescut considerabil, în schimb dotarea cu autosanitare se află într-un punct critic. Chiar şi în ce priveşte încadrarea cu medici, aceasta e insuficientă, fiind necesar un plus de 20% faţă de cei care deservesc în prezent Serviciul.
14 Decembrie 2017, 13:03
Un şofer a lovit trei tinere pe trecerea de pieton şi a fugit: poliţiştii l-au prins în trafic
Știri Bihor
Un orădean în vârstă de 34 ani s-a ales cu dosar penal, după ce, miercuri, a acroşat trei tinere în vârstă de 17 ani pe trecerea de pietoni de pe strada Alexandru Xenopol, după care a fugit de la locul accidentului. Bărbatul a fost prins în trafic, pe strada Tudor Vladimirescu.
14 Decembrie 2017, 12:25
În sfârşit, transparenţă? Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate ar urma să-şi publice toate cheltuielile
Știri Bihor
La propunerea liderului opoziţiei PNL, Ionel Avrigeanu, Consiliul Judeţean Bihor a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre care ar obliga "instituţiile şi întreprinderile publice locale din subordinea Consiliului Judeţean Bihor" să publice lunar, pe site-urile proprii, cheltuielile făcute. Textul propunerii nu vorbeşte explicit şi despre CJ, ci doar de subordonate, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei spune că şi instituţia-mamă va deveni transparentă şi îşi va face publice plăţile.
Senatul a decis întoarcerea administrării fiscale a contribuabililor mijlocii de la regiuni la judeţe
Știri Bihor
Administrarea fiscală a firmelor mijlocii ar putea reveni de la Direcţiile Regionale la Administraţiile Judeţene ale Finanţelor Publice, a hotărât Senatul. Membrii camerei superioare din toate partidele au votat „descentralizarea” la doi ani după ce administrarea fiscală fusese mutată, de exemplu, din Bihor la Cluj, în această perioadă existând mai multe demersuri pentru revenirea la procedura anterioară. Decizia va aparţine, însă, Camerei Deputaţilor.
13 Decembrie 2017, 18:33
Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
Știri Bihor
Agricultorii bihoreni au atras în ultimii trei ani în judeţ141 milioane euro prin intermediul a 1.679 de contracte de finanţare. Judeţul Bihor se află în top trei la nivel naţional cu un grad de absorbţie de 36%, cu un procent peste media naţională. Cele mai mari sume, în valoare de 39 milioane euro, au fost contractate pe măsura 7.2, destinată administraţiilor locale pentru realizarea de infrastructură, şi măsura 6.1 vizând instalarea tinerilor fermieri, cu 33,5 milioane. Nu mai puţin de 600 agricultori au primit în total 9 milioane euro pe măsura 6.3 privind sprijinul acordat firmelor mici.
13 Decembrie 2017, 17:03
Acoperişul şi magazia unei case din Salonta, distruse de flăcări
Știri Bihor
Pompierii din Salonta au avut o misiune dificilă, miercuri dimineaţă, pe strada Bartok Bela din oraş. Un incendiu violent a izbucnit la magazia unei case, iar flăcările au distrus încăperea, cu tot cu bunurile din interior, dar şi o mare parte din acoperişul locuinţei.
13 Decembrie 2017, 16:41
Criminalul Rogia rămâne după gratii! Tribunalul Bihor a prelungit cu 30 de zile măsura arestului preventiv
Știri Bihor
Sorin Rogia, autorul sângeroasei crime căreia i-a căzut victimă orădeanul Radu Bogdan, tânărul de 27 de ani al cărui cadavru a fost găsit în zorii zilei de 9 noiembrie pe malul Peţei, rămâne în arest preventiv. La cererea procurorilor, Tribunalul Bihor a prelungit măsura cu încă 30 de zile.
13 Decembrie 2017, 16:06
Traian Bodea, bucuros că se investesc 26 de milioane de euro în drumul Aleşd - Beiuş
Știri Bihor
Preşedintele ALDE Bihor, Traian Bodea, totodată vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă în care a vorbit despre modernizarea drumului judeţean care face legătura dintre Aleşd şi Beiuş, prin Zece Hotare, care va fi realizată prin PNDL 2 şi costă peste 26 milioane euro. Şeful ALDE a spus că a copilărit în acea zonă, iar drumul, în special porţiunea Damiş - Zece Hotare, avea nevoie urgentă de intervenţii.
13 Decembrie 2017, 15:40
Ioan Bocşa le-a colindat și bunicilor din Centrul de pe strada Vămii (FOTO)
Știri Bihor
Solistul de muzică populară Ioan Bocşa a concertat, marţi seară, pe scena Teatrului Regina Maria, în cadrul unui eveniment special inclus în programul Târgului de Crăciun din Oradea. Şi anul acesta, Ioan Bocşa, alături de tinerii din Ansamblul "Icoane", a vizitat Centrul de reintegrare de pe strada Vămii, oferindu-le bunicilor care locuiesc acolo un recital.
13 Decembrie 2017, 14:53
Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
Știri Bihor
Trei persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident produs pe DN76, lângă Beiuş. Aflat la volanul unui BMW, un tânăr de 23 ani din Bunteşti a ratat o depăşire, a acroşat lateral o dubiţă, iar în urma impactului, ambele maşini au ajuns în şanţ.
13 Decembrie 2017, 13:20
#hoţii: Deputaţii PSD şi UDMR Bihor, puşi la „colţul ruşinii” de USR-istul Silviu Dehelean după ce au votat legile ce slăbesc independenţa justiţiei
Știri Bihor
Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a publicat pe Facebook o „listă a ruşinii” cu numele şi fotografiile parlamentarilor din Bihor care au votat, de altfel în bloc cu colegii lor din PSD şi UDMR, pentru slăbirea independenţei justiţiei şi punerea ei sub control politic. Deputaţii Biro Rozalia şi Szabo Odon (UDMR), precum şi Ioan Roman, Dumitru Gherman şi Gheorghe Bogdan (PSD) au fost etichetaţi cu hashtagul #hoţii.
13 Decembrie 2017, 11:50
An bun! Agricultorii bihoreni au obţinut producţii peste media naţională
Știri Bihor
Fermierii bihoreni încheie anul 2017 cu producţii cerealiere peste media naţională. Agricultorii au recoltat în medie 5,1 tone de grâu şi 5,5 tone de triticale la hectar, prin comparaţie cu producţiile naţionale medii de 4,8 tone la hectar. Anul acesta legumicultorii au adus în judeţ o jumătate de milion de euro numai din subvenţiile primite pentru programul Tomate.
12 Decembrie 2017, 19:38
300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
Știri Bihor
Peste 300 de amenzi au fost „împărţite”, marţi, pe şoselele din Bihor, în prima zi a unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii români şi maghiari în zonele din apropierea frontierei comune. Majoritatea - peste 270 de sancţiuni - au fost aplicate pentru depăşirea limitelor de viteză.
Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor: Banii necheltuiţi pentru noul terminal al Aeroportului Oradea nu se pierd
Știri Bihor
Cei 8 milioane de lei alocaţi la începutul anului de Guvern pentru construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea nu pot fi cheltuiţi în întregime anul acesta. Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, susţine, însă, că banii nu vor trebui returnaţi, ci vor fi folosiţi anul viitor pentru plata lucrărilor la noul terminal.
12 Decembrie 2017, 17:32
Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
Știri Bihor
Înainte de ultima şedinţă ordinară a anului, consilierii judeţeni din Bihor au ascultat colinde cântate de mai multe grupuri de copii şi tineri. Atmosfera de sărbătoare a dispărut, însă, rapid, iar Puterea şi Opoziţia au revenit la certurile obişnuite. Prima dintre ele a fost pe seama proiectului validării PSD-istului Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron, respins din nou de liberali.
12 Decembrie 2017, 16:10
Tânăr de 23 de ani, cu dosar penal în urma unui accident pe care l-a provocat în Centrul Civic
Știri Bihor
Un tânăr în vârstă de 23 de ani din Vadu Crişului s-a ales cu dosar penal după ce, aflat la volanul unui VW Golf, a pătruns într-o intersecţie fără să se asigure şi s-a izbit de o altă maşină. Poliţiştii au descoperit că acesta avea o concentraţie de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.
12 Decembrie 2017, 15:23
Accident grav pe DN 79, între Arad și Oradea. Un microbuz s-a izbit de un TIR, o persoană a murit
Știri Bihor
Traficul rutier a fost blocat între Arad și Oradea în urma unui accident rutier produs marți după amiază între un camion și un microbuz, pe DN 79, pe raza localității arădene Andrei Șaguna. Din primele informații, șoferul microbuzului a murit.
12 Decembrie 2017, 13:47
Cu conserve sub fustă: Abia eliberate din arest, unde au stat 24 de ore pentru furt din magazin, două hoaţe şi-au încercat norocul într-un alt ABC
Știri Bihor
Două femei de 20, respectiv 22 ani, au fost arestate pentru o perioadă de 30 de zile şi sunt anchetate pentru furt calificat după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost prinse "dosind" sub fustele largi conserve şi alte produse alimentare de pe rafturile unor magazine din Oradea. În ambele cazuri, paguba a fost recuperată.
12 Decembrie 2017, 11:49
DNA cu ochii pe... floricele! Doi orădeni, mamă şi fiu, prinşi că s-au folosit de documente false pentru a obţine fonduri europene
Știri Bihor
Doi bihoreni, mamă şi fiu, au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi s-au ales cu pedepse cu suspendare, după ce au fost prinşi de procurorii DNA că s-au folosit de documente false pentru a obţine fonduri europene nerambursabile de peste 100.000 lei. Cătălin şi Marilena Tăut au returnat paguba.
12 Decembrie 2017, 10:21
Bihorul, sub cod galben de vânt
Știri Bihor
Judeţul Bihor se află marţi, până cel puţin la orele prânzului, sub o avertizare tip cod galben de vânt, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. De altfel, de luni dimineaţă, ANM a emis alerte similare pentru nord-vestul ţării.
12 Decembrie 2017, 10:01
'Felix Terra': La finalul anului jubiliar Sfântul Ladislau, Episcopia Romano-Catolică vernisează o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României
Știri Bihor
Episcopia Romano-Catolică organizează, în premieră, o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. "Felix Terra" (Fericit este acest pământ!) cuprinde 150 de piese de artă ecleziastică din colecţia Episcopiei de Oradea şi va fi vernisată la Bucureşti pe 14 decembrie.
12 Decembrie 2017, 09:30
Un autoturism Dodge de 63.000 euro, furat din Olanda, a fost găsit la frontiera Borş
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din Borş au găsit, zilele trecute, un autoturism Dodge Ram, fabricat în 2017, care era căutat de autorităţile din Olanda. Un cetăţean român în vârstă de 36 de ani încerca să intre în ţară cu maşina în valoare de 63.000 euro.
11 Decembrie 2017, 19:00
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON