URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2010, 08:39

Al doilea val de mall

Al doilea val de mall UNIC. Oradea e singurul oraş din România în care Kaufland investeşte în plină criză. Hypermarket-ul din Şoseaua Borşului va fi cel mai mare dintre cele planificate pentru perioada următoare şi va ocupa o suprafaţă de 7.000 metri pătraţi. Investiţia este estimată la circa 2,5 milioane de euro, fără a include dotările şi preţul terenului
Al doilea val de mall MIZA PE PUŢIN. Viitorul complex Lidl urmează să fie construit pe fostul amplasament al fabricii Exmob, cu front la străzile Vladimirescu, Oneştilor şi Brâncoveanu. Reţeta Lidl a avut succes pe piaţa germană datorită preţurilor mici, fapt pentru care investitorii sunt tentaţi să încline că oferta va fi bine primită şi de orădeni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Văzută ca o nenorocire de majoritatea populaţiei, pentru unele firme criza este o şansă. Într-o perioadă când vânzările scad direct proporţional cu veniturile consumatorilor, marii retaileri investesc în noi magazine.

BIHOREANUL a aflat că nu mai puţin de şase companii se pregătesc să ridice noi hypermarket-uri în Oradea, profitând de preţurile mici ale terenurilor şi costurile reduse ale investiţiilor...

Asaltul retailerilor

Comerţul bate criza! În ciuda prăbuşirii puterii de cumpărare, şase companii au făcut demersuri pentru demararea construcţiei de noi hypermarket-uri în Oradea.

Kaufland vrea două hypermarket-uri, unul în Şoseaua Borşului, în locul fostului service Dacia, iar celălalt în strada Nufărului, peste drum de actualul Selgros. Lidl, fratele mai mic al companiei germane, pregăteşte construcţia altor două complexe comerciale: primul pe amplasamentul fostei întreprinderi Exmob din strada Tudor Vladimirescu, iar al doilea mai mic, în vecinătatea giraţiei dintre Praktiker şi Selgros, pe strada Ogorului.

Penny vrea un nou market pe amplasamentul fostei întreprinderi Criortex din bulevardul Ştefan cel Mare, iar retailerul de materiale de construcţii Dedeman intenţionează să construiască un magazin în Şoseaua Clujului, lângă sediul Bador. La rându-i, compania Decathlon, specializată în comerţul cu articole sportive, a făcut deja demersuri pentru ridicarea unui show-room în parcarea din faţa Carrefour de pe Calea Aradului.

07 Maria Gergely.jpg"Toţi investitorii cu care am vorbit spun că vor să înceapă construcţia sau măcar să obţină autorizarea lucrărilor în acest an, astfel încât în prima parte a anului viitor magazinele să fie deja în construcţie", a declarat Maria Gergely (foto), director adjunct în cadrul Instituţiei Arhitectului Şef. Având în vedere contextul economic, chiar şi funcţioara este uimită de numărul mare al investitorilor dispuşi să mizeze pe Oradea...

Investiţii ieftine

Dacă luăm în calcul faptul că Primăria a scos la licitaţie jumătate din perimetrul Pieţei Ioşia pentru atragerea unui investitor dispus să amenajeze aici un hypermarket, înseamnă că în viitorul apropiat la Oradea va începe construcţia, în paralel, a nu mai puţin de opt centre comerciale. Mai multe chiar decât în perioada de boom economic!

07 dan octavian.jpgDan Octavian (foto), directorul Federaţiei Patronilor, spune că acest lucru nu ar trebui să mire. "Asistăm la al doilea val de investiţii în retail. Nu au venit anul trecut pentru că era începutul crizei şi nu ştiau cât de rău va fi. Acum şi-au făcut o idee şi se stabilesc la Oradea ca să fie pe piaţă peste doi-trei ani, când economia va începe să iasă din criză", spune Dan Octavian.

Directorul Federaţiei Patronilor crede că, în ciuda aparenţelor, investitorii "întârziaţi" nu au decât de câştigat: "Spre deosebire de concurenţa deja intrată pe piaţă, nou-veniţii pot construi mult mai ieftin, aşa că pot considera banii economisiţi drept profit şi vor avea mai puţin de recuperat din investiţie".

În condiţiile în care prăbuşirea pieţei imobiliare a ieftinit substanţial terenurile iar constructorii lucrează la preţuri mult sub cele din 2008, criza este cel mai fericit context în care un retailer puternic se poate dezvolta. "Aceasta va fi o nouă lovitură dată ABC-urilor de cartier şi micilor producători agricoli care au rezistat primului val. Singura lor şansă va fi regândirea afacerii în jurul pieţelor oraşului. Acestea ar putea deveni o alternativă la supermarket-uri, oferind produse locale, proaspete şi naturale", zice Dan Octavian.

Se "mătură" piaţa

07 Dacian Palladi.jpgConsultantul Dacian Palladi (foto) spune însă că micii comercianţi nu au nicio şansă în faţa comerţului pe scară mare. "ABC-urile vor da faliment. De obicei ele vând cu 10-30% mai scump decât supermarket-urile fiindcă nu pot negocia cu furnizorii de pe aceleaşi poziţii, iar în vreme de criză, când omul se uită la fiecare leuţ, zece procente în plus înseamnă foarte mult", spune Palladi.

Efectele venirii noilor retaileri vor fi multiple, dar nu de natură să relanseze economia oraşului. "Vor exista unele angajări deoarece constructorii vor lucra cu localnici, dar să nu ne aşteptăm la ceva ieşit din comun, pentru că îşi vor optimiza costurile la maxim". Deschiderea noilor centre comerciale va pune presiune pe preţuri astfel încât acestea, chiar dacă nu vor scădea, măcar nu vor creşte semnificativ. "Cel puţin la început vor exista promoţii, aşa că va câştiga cumpărătorul. Foarte probabil să tragă un câştig şi producătorii locali, dar numai dacă au produse de calitate şi acceptă să vândă sub brandul retailerului", afirmă specialistul.

Palladi spune că până la urmă al doilea val de investitori în comerţ nu face decât să repoziţioneze actorii pe piaţa desfacerilor în pregătirea "ostilităţilor" de după criză. Noii sosiţi vor încerca să curăţe terenul de concurenţa micilor comercianţi şi să câştige simpatia populaţiei locale. Totul pentru ziua în care, pe fondul redresării economice, vor declanşa bătălia finală pentru portofelele orădenilor!


ÎN (S)CĂDERE
11
la sută a fost scăderea vânzărilor pe primele două trimestre din 2010


"Noile centre comerciale nu vor influenţa determinant economia locală. Se vor crea unele locuri de muncă în construcţii şi vânzări, se vor stabiliza preţurile datorită concurenţei, dar comunitatea nu va avea alte avantaje deosebite"

Dacian Palladi


PRIMELE EŞECURI
Sortiţi falimentului

07 PIC.jpgRelansarea comerţului vine după o perioadă marcată de scăderea vânzărilor şi falimente răsunătoare. În octombrie 2009 grupul PIC şi-a închis hypermarket-ul din Şoseaua Borşului (foto) după doar doi ani de funcţionare, după ce vânzările au cunoscut un trend descendent, iar patronul Cornel Penescu, proprietarul FC Argeş, a fost arestat pentru mituirea unor arbitri.

La fel, Tiago Mall din Calea Aradului, unul din cele mai ambiţioase proiecte comerciale, a fost declarat falimentar în aprilie 2010, fără să fi fost măcar inaugurat. Estimat la 60 milioane de euro, mall-ul a fost vândut de lichidatori la sfârşitul lunii iunie firmei Shopping Center Holding, pentru jumătate din sumă, în urma unei licitaţii cu un singur ofertant. Cumpărătorul are trei luni să achite cele 30,5 milioane euro pentru a intra în posesia efectivă a complexului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Diferenţa
... dintre Dan Octavian (ultimul şomer al Federaţiei Patronilor Bihor) pe de o parte şi Dacian Paladi pe de altă parte, din comentariile celor doi privind retailerii din al doilea val pentru Oradea, arată că primul este idiot iar al doilea este dezinteresat de "motivaţia Schengen" pentru că nu are nimic de consultat pe lângă ideea cu pricina.
Postat 11 August 2010, 18:10 de dare
toti politicieni
toti politicieni locali sunt penibili si se creaza migratia spre Bucuresti ca sa realizati cat de seriosi sunt pentru Oradea,raman doar cei care au afacerii si interese personale in Judet, restul emigreaza se vad provinciali de Bucuresti, dar stiti de ce sunt ff multi si inutili daca erau maxim 20 faceau mult asa nu fac nimic asteapta unui dupa altii asteapta sa si aduca aportul de buni oratori ca sa prinda novici , mai rau ca la pescuit sa nu zic vanatoare.
Postat 08 August 2010, 12:48 de ioan
da e mai bine sa privim
nu se urmareste atragerea de investitori urmarim doar daca ne da vecinul lapte de la vaca lui gratuit fara ca noi sa ne implementam un proiect ca sa avem vaca noastra productia noastra, wow ne uitam cati litri da vaca lui si ii spunem cu tupeu ca ar putea sa ne mai deaFRAIERUL! sunt curioasa cati angajati ai judetului va avea BIHORUL la corean !!!!
Postat 08 August 2010, 12:43 de wow
specula
specula exagerata a facut din Oradea un oras de evitata...urmariti pachetele turistice din arad cu cele din oradea...numai cei cu banii le pot aborda...ieste neconstitutional prin legea concurenteiu sa comiti abuzuri...vorbesc serios pachet turistic grecia 140 euro cu transport inclus, cazare 7 nopti, masa mic dejun si cina/persoana..... ia vedeti oradea ce preturi are 200 euro in sus ...simtiti cat de discriminati suntem cine face acrete preturi? cine le permite? nu se urmareste respecatrea legii, se incalca in mod abuziv...si verti ca Oradea sa fie un oras cu o economie dezvoltata...uitati va la preturi haine...aceiasi haina preturi diferite!!! LEGEA CONCURENTEI......faceti apel la ea.
Postat 08 August 2010, 12:19 de anca
sincer
cata discriminare comerciala se face cine merge la lidel in ungaria doar cei care au masina si BANII sooo D.P. schimba macazul si lasa ne sa traim aceste supermarketuri vor oferi locuri de munca si in primul rand calitate si preturi ff bune..noi nu avem BILLA, ma mair ca TESCO nu vine in oradea preturile sunt exagerat de mici....micile ABC nu mai au marfa proaspata, nu exista fluxul care il au supermarketurile si preturiile sunt ff picante .... eu nu mai intru in ABC cred ca de 5 ani.....nici macar pentru suc sa platesc cu 30% pretul mai mare de ce? asta este grandomanie curata...cine si o permite nu au decat..dar promotii, oferte la pret redus? nu le meritam cumva? TREBUIE SA I DEZOBISNUIM nu se mai imbogatesc peste noapte asta este PROGRESUL din venitul lunar reusim sa cumparam mai multe nu putin...asta trebuie sa intelegem unde pretul in raport cu calitatea e bun de acolo cumparam...simplu.
Postat 07 August 2010, 13:46 de anca
eternii consultanti
Chiar nu avetzi alte nr de mobil, numa eternul si fascinanul Octavian Dan... cand e maaare consultant, cand afacerist, cand director patronat, cand consilier local, ... macar mare si iubit membru de partid nu este. Din peisaju FC Bihor mai lipsea.. aahhh acolo este celalt, buun, oke, m-am linistit
Postat 06 August 2010, 14:46 de rogerius
transportinoradea punct ro
da bine mai... in velenta nimeni nu are de gand sa vina? ... bine ca toti mergeti in nufarul, rogerius... of doamne
Postat 06 August 2010, 11:01 de transportinoradea.ro
Dan Octavian = de rasul lumii
Dan Octavian asta e cel mai penibil asa zis politician local. M-apuca rasul de cate ori il vad si ma intreb cum de-l mai baga ziaristii in seama si-i cer pareri acestui individ.
Postat 06 August 2010, 10:24 de Marcel
DOAR ATAT !
VOM DEVENI INTERESANTI PENTRU C.E. DOAR CA O POPULATIE DE CONSUM A CEEA CE PRODUC EI !! DOAR ASTA II INTERESEAZA !! DACA CINEVA ASTEPTA ALTCEVA DE LA EI SE INSEALA !! VOM CASTIGA DOAR ATAT CAT SA CHELTUIM IN MALL-urile LOR ! ATAT, RESTUL E " CAN-CAN" !
Postat 06 August 2010, 08:54 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON