URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 19:31

Vin alţii? Directori în funcţie, bătuţi de contracandidaţi, la concursurile pentru şefia şcolilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatele provizorii ale concursurilor pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor din Bihor arată că unii dintre directori în funcţie nu sunt cei mai pregătiţi să le conducă.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor s-au încheiat, luni, examenele programate de evaluare a CV-urilor şi de interviu, marţi urmând să mai aibă loc doar acele probe care, din anumite motive, nu s-au ţinut la data programată.

Rezultatele afişate de IŞJ Bihor pe site-ul propriu nu sunt, însă, bătute în cuie. Săptămâna viitoare, candidaţii vor putea depune contestaţii, iar în urma soluţionării acestora, situaţiile ar putea să se schimbe.

Directori surclasați

Dacă notele acordate de comisiile de evaluare vor rămâne, însă, aceleaşi, înseamnă că cele mai mari colegii ale Oradiei vor avea directori noi. La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au fost trei candidaţi pentru şefia şcolii: actuala directoare Liana Papagiannis, care a obţinut 115,5 puncte, directoarea adjunctă Anca Mile (123,625 puncte) şi profesorul de matematică Florin Nicoară, care le-a surclasat, obţinând 135,4 puncte.

Situaţia este similară la Colegiul Naţional Mihai Eminescu: directoarea în funcţie, Elena Cristina Marian, a luat un punctaj de 131,05, mai mic decât al contracandidatei sale, profesoara Livia Muntean (143,125 puncte). În competiţie a mai fost înscris şi profesorul Marcel Sas-Adăscăliţii de la Marghita, care însă s-a retras după ce a câştigat concursul de la Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita.

Şi la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea directorul în funcţie, Ioan Pirtea, a luat notă mai mică decât contracandidatul său. În timp ce actualul director a obţinut un punctaj de 132,425, profesorul marghitean Iulius Timar a luat 136,6.

La fel s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş, unde actuala directoare adjunctă, Mihaela Ilieş, a obţinut un punctaj de 137,5 concurând pentru direcţiunea şcolii, mai mare decât actualul director Viorel Gavra (137,35) şi cea de-a treia contracandidată, Florentina Hora (137,1).

Concursurile vor mai produce schimbări şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde fosta directoare până în 2013 Simona Martin are şanse să revină pe funcţie, întrucât a fost unicul candidat şi a luat concursul cu 131,5 puncte. La Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, unde directorul Ioan Mitran iese la pensie, câştigătoare la punctaj este Laura Florina Musca (136,25).

La Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, unicul candidat, Liliana Antonescu, a obţinut 134,875 puncte, iar la Liceul Tehnologic Horea din Marghita, actualul director Remus Mircea Sabău a obţinut cel mai mare punctaj, surclasându-i pe profesorii Iulius Timar şi Angela Durnea.

Au şanse să-şi păstreze funcţia şi directorii de la Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei (Cristian Andru), Liceul Ady Endre Oradea (Vad Marta), Liceul cu Program Sportiv Bihorul (Dan Matei) ori Şcoala Gimnazială Dacia Oradea (Florian Hava), deoarece toţi au fost admişi şi au fost unici candidaţi pe funcţie.

Rezultatele provizorii ale concursurilor mai arată că aproape o zecime din cei 249 de profesori înscrişi la concursul pentru direcţiunea şcolilor şi grădiniţelor, mai precis 24, au picat în urma probelor orale.

"Nu o vrem!"

Printre candidaţii care marţi sunt programaţi la reevaluare se numără şi singura profesoară care s-a înscris pentru direcţiunea Colegiului Tehnic Transilvania din Oradea, Mariana Ruge, cea care până în toamna acestui an a fost şi directoarea şcolii. BIHOREANUL a aflat că Ruge a trebuit reprogramată pentru că, deşi s-a prezentat la evaluarea orală, reprezentanţii colegiului din comisia de examinare au refuzat pur şi simplu să o puncteze, pe motiv că profesorii nu o doresc directoare.

Nemulţumirea transmisă de cei doi profesori l-a determinat chiar pe inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas să meargă în şcoală, pentru o întâlnire cu dascălii. Acolo, aproape în unanimitate, aceştia au semnat un document pe care l-au dat şefului IŞJ şi în care susţin că nu o vor pe Ruge directoare, pentru că aceasta a întreţinut un climat neplăcut în ultimii ani şi nu o consideră potrivită să coordoneze şcoala. Pentru că profesoara a promovat examenul scris al concursului, comisia de examinare trebuie să o evalueze şi la probele orale, astfel că marţi este programată o nouă tentativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
comportament de șefff, nicidecum de liderrr
Se pare ca acesta asa zisa sefffa de la Transilvania nu doreste sub nici o forma sa renunte la cascaval, chiar daca colectivul in sfarsit s-a dezlantuit si a spus lucrurilor pe nume in fata tuturor. Paharul s-a umplut! Adevaratele ei abilitati manageriale au fost de tip ceausist, nu tu spiririt de echipa, nu tu colegialitate, ba mai mult profesorilor le era lehamite sa treaca prin fata biroului. Nu se mai accepta "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!"
Postat 10 Noiembrie 2016, 22:41 de liderul
Transilvania
pentru CT Transilvania...un climat neplăcut e puţin spus, o putem numi mai degrabă "inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală" (art, 4. al (3) din Statutul profesorului).
Postat 08 Noiembrie 2016, 17:07 de Transilvania
@pinonel
Ai dreptate. Și sa vezi: unii sunt și "experți". Poate nu știi ca exista și așa ceva.
Postat 08 Noiembrie 2016, 12:00 de titel
Lucrurile sunt mai complicate!
Intai si intai este de discutat componenta comisiei care noteaza candidatii, un reprezentant al IŞJ Bihor, doi reprezentanţi ai consiliului de administraţie al şcolii şi doi reprezentanţi ai autorităţii publice locale. E celebru cazul de la Finis, unde actuala directoare a fost notata de reprezentantul inspectoratului cu 7,25, de reprezentantii consiliului de administratie al scolii cu 8,5 iar reprezentantii autoritatii publice locale (adica oamenii primarului!) i-au acordat 1,75!!! Si directoarea a picat examenul. O conditie in alcatuirea comisiei de examinare este ca membrii comisiei sa fie cel putin egali in ,,grad" (ca nivel de instruire) cu examinatul. Sunt curios ce spiru haret/hyperion au terminat (daca au terminat!) oamenii primarului? Si ce profil? O alta situatie inedita a fost intalnita intr-o comuna din Timis, unde candidatul avea doctorat, adica avea vacante cam cat aveau toti aia din primarie scoala! Asa ca iainte de a arunca cu piatra ar trebui sa vedem ,,structura" mediei candidatului, de la cine si cat a primit. Pe de alta parte sunt de acord ca an de an ne pricopsim cu absolventi, viitori dascali, tot mai slab pregatiti. Problema nu e data numai de nivelul de salarizare, acesta e ,,trendul", uitati-va numai la ,,alesii" de tot soiul, din mandat in mandat sunt mai pr*sti, cam cum e si cu nivelul alegatorilor...
Postat 08 Noiembrie 2016, 07:35 de pinonel
cristal !!!!!!
...nu vad ce e neclar, a picat examenul se schimba din functie, nu asta e rolul unui examen. Poate asa cei care se cred nemuritori vor mai pune mana pe carte sa invete. Un profesor care pica examenul vrea sa dea lectii de profesionalism si morala. La munca dragilor ca vin aia instruiti din urma.
Postat 07 Noiembrie 2016, 23:01 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON