URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2013, 15:15

Universitatea din Oradea vrea un nou credit, de trei ori mai mare decât cel luat anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape un an de la momentul în care a accesat primul credit din istoria ei, Universitatea din Oradea pregăteşte licitaţia pentru o nouă linie de finanţare.

În şedinţa de luni, Senatul universitar a dat undă verde conducerii executive a instituţiei pentru accesarea unei linii de finanţare în cuantum de 15 milioane de lei, adică de trei ori mai mare decât cea deschisă la Banca Transilvania în decembrie anul trecut.

Nu una, ci două

Potrivit prorectorului responsabil de resursele financiare ale Universităţii, Ioan Gheorghe Ţară, instituţia are nevoie de un nou credit ca să poată să susţină şi anul viitor proiectele de cercetare cu finanţare europeană. "În prezent, Universitatea din Oradea a depus spre evaluare proiecte cu finanţare europeană în cuantum de 22 milioane de euro. Estimăm că 40% din ele vor fi aprobate, ceea ce înseamnă că, timp de trei ani, avem nevoie de 8 milioane de euro pentru susţinerea lor, adică circa 2 milioane de euro pe an. Universitatea din Oradea nu are aceşti bani", a explicat Ţară, marţi, pentru BIHOREANUL.

În aceste condiţii, şefii Universităţii au decis că soluţia este accesarea unei noi linii de finanţare, în condiţiile în care precedenta linie, deschisă în 2012, expiră în decembrie. "Am restituit această linie, este plătită integral", a explicat Ţară. Totuşi, Universitatea vrea să prelungească şi acest credit, adică să-şi mai ţină şi cele 5 milioane la dispoziţie pentru încă un an. "În cazul în care vom avea nevoie de bani pentru proiectele deja aflate în derulare", a precizat prorectorul.

Dobânda cui rămâne?

Noul credit pe care îl va lua Universitatea va fi o premieră pentru instituţiile de învăţământ superior din România. Asta pentru că, susţine Ţară, este pentru prima oară când sistemul bancar va susţine financiar cercetarea şi va accepta ca şi garanţie tocmai contractele de cercetare. "Creditul se utilizează strict pentru finanţarea proiectelor. Le susţinem din linia de finanţare, iar când banii europeni se rambursează, plătim băncii", a spus Ţară.

În aceste condiţii, conform prorectorului, Universitatea va avea două mari avantaje: nu-şi mai foloseşte propriii bani în proiectele europene, dar totuşi continuă cercetarea. Prorectorul spune că, în urma analizei sistemului bancar, dar şi a unor discuţii neoficiale, liderii Universităţii au certitudinea că băncile româneşti sunt deschise spre o astfel de formă de finanţare.

Dacă creditul propriu zis îl va plăti din banii europeni, Universitatea va avea de plată şi dobânda liniei de finanţare, care va fi stabilită în urma licitaţiei. Şefii instituţiei au gândit, însă, o soluţie ca să nu plătească aceşti bani din sacul Universităţii. "Mulţi dintre cei implicaţi în proiecte şi-au exprimat disponibilitatea să suporte dobânda. Nu este o decizie luată în acest sens, dar este posibil ca dobânda să fie achitată de cei care vor dori, din propriul câştig din proiecte", a spus prorectorul. Adică, din salariile încasate în proiectele europene, cadrele didactice ar urma să direcţioneze Universităţii banii pe care instituţia îi plăteşte ca dobândă băncii. Voluntar...

Ţară admite că situaţia este puţin "forţată", dar spune şi că Universitatea n-a avut de ales decât să găsească o soluţie la o problemă care nici măcar nu trebuia să o aibă. Asta pentru că, în mod normal, proiectele europene ar trebui susţinute din bugetul de stat, nu bugetul propriu al universităţilor.

Şi totuşi, optimist...

În aceeaşi şedinţă de luni, rectorul Constantin Bungău şi prorectorul Ţară au prezentat senatorilor un raport vizavi de starea financiară a Universităţii. Mai precis, şefii instituţiei au arătat că vor putea plăti salariile universitarilor, întrucât se bazează pe acceptul ministerelor Finanţelor şi Educaţiei să folosească la plata salariilor banii economisiţi din proiecte în anii precedenţi.

Şefii Universităţii sunt optimişti că acest acord va veni, iar salariile nu vor fi o problemă. Totuşi, economiile vor continua în Universitate. "Prin măsura încărcării la maxim a normelor didactice am reuşit să facem economii de 3 milioane de lei anual. Până în prezent, am reuşit să plătim integral salariile şi la zi, nu avem restanţe la bugetul de stat, nu avem arierate şi am reuşit să susţinem proiecte de 19 milioane de lei. Sunt optimist că, aşa cum am reuşit în ultimul an să menţinem echilibrul, vom reuşi şi de acum înainte", a mai declarat Ţară.

Cu toate acestea, Senatul a cerut conducerii executive a Universităţii ca în prima şedinţă din 2014 rectorul să prezinte un nou raport financiar, prin care să arate resursele financiare pentru funcţionarea instituţiei în lunile ianuarie-septembrie 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Solutia UO este restructurarea departamentelor!
Adevarata reforma nu poate incepe decat cu restructurarea departamentelor! Universitatea din Oradea este inca in feudalism! Mici departamente = mici feude unde gastile, familiile, mediocritatea si ineficienta sunt la ele acasa! Orice universitate serioasa din Romania a facut deja restructurarea departamentelor. Numarul mediu de membri intr-un departament serios este 45-50, la Universitatea din Oradea este 15. Socotiti singuri cate posturi de "mari" directori de departamente s-ar restructura, dar mai ales cate mici aranjamente de planuri de invatamant, dublari, triplari de cursuri, posturi artificial marite si asa zise posturi suplimentare la serii mici sau foarte mici de studenti ar disparea sub presiunea unor departamente puternice. Aici este problema! De aici trebuie inceput, apoi trebuie restrans natural numarul de facultati, nu e normal ca o facultate sa aiba un singur departament, apoi se reduce natural si numarul de sefi la nivel inalt... Pe cand o adevarata restructurare la UO?
Postat 28 Noiembrie 2013, 09:27 de Cadru didactic
Cum s-o saturam pe Crina?
Crina Gherle ;si mafia care conduce acum UO au un singur tel - imbogatirea cu orice pret ! Cine nu-i in staful lor- sa sufere! Cam asa stau lucrurile!
Postat 27 Noiembrie 2013, 17:23 de Crina
cercetati, cercetati, cercetati
Propunerea Senatului prin care universitatea va lua bani imprumut, iar cadrele didactice (oare si sefii sunt inclusi?) vor plati dobanzile catre banca va avea un mare succes! In anul urmator premiile Nobel vor fi acordate oamenilor de stiinta din universitatea Oradea, impreuna cu sumele in bani aferente (aprox 1 milion de euro fiecare premiu). Inmultiti 1 milion euro cu macar zece premii Nobel si vedeti ce iese! Sa zica mersi cadrele ca mai primesc salarii, dupa favorurile oferite de Senat si Rector (conditii de munca, cercetare, invatamant, etc)
Postat 27 Noiembrie 2013, 14:32 de marie curie-la
SFAT
UMBLATI LA SALARIILE VOASTRE SEFILOR SI APOI LA NIMICURI.
Postat 27 Noiembrie 2013, 09:53 de angajat
money talks
La ce efecte produc acesti maestrii emeriti in economia reala, 1000ron/luna mi se pare pretul corect. nu o spun cu rautate, sincer mi-ar place sa primeasca pe merit de 10 ori mai mult... dar deocamdata nu se justifica.
Postat 26 Noiembrie 2013, 23:15 de Hipocrate
economie!!!!!!!!!!!?????????
VĂ ZIC EU CE ECONOMIE: NU E CĂLDURĂ, FEMEILE DE SERVICIU LIPSESC SAU CHIULESC PT CA E MURDAR, LA UŞILE DE WC - uri NU SUNT NICI MĂCAR ÎNCUIETORI, CE SA MAI ZICEM DE CÂTE UN SĂPUN ORDINAR ... POATE PE JOS .... DAR SE VREA ÎNCREDERE RIDICATĂ :))))
Postat 26 Noiembrie 2013, 21:34 de student
Sorbonica!!!
Sorbonica, Sorbonica / Zilnic te faci tot mai mica / Muta-te la Covurlui / Ori la Vadu Crisului !!!!!
Postat 26 Noiembrie 2013, 18:47 de Mara
soon
Salar plafonat la 3500 de acord. Prea traiesc in lux unii. Numai sa nu ajunga sa fie fugariti pe hol de ceilalti, cu topoare in mana. Ce e mult e mult.
Postat 26 Noiembrie 2013, 17:02 de myself
si eu sunt fericit
si eu sunt fericit ca nu am vazut vreun leu de la universitate de 1 an de zile, fiind desigur cadru asociat. sunt fericit ca pot sa contribui la supravietuirea universitatii si la trcerea peste acest moment dificil, iar profesorul in slujba caruia fac pe asistentul sa-si poata lua salariul de vreo 10.000 lei /luna. eu as propune, cu umilinta, o alternativa. toate, dar toate salariile sa fie plafonate la 3500 lei...pana ce trece ianra (...decanului). ia sa facem un calcul sa vedem cata economie s-ar face? vreo 1 mil euro/an. totusi e ceva...
Postat 26 Noiembrie 2013, 16:13 de ing. popoescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON