URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2014, 11:08

Universitatea din Oradea pregăteşte înscrierile pentru colegiul fără Bac. Studenţii se simt dispreţuiţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce Ministerul Educaţiei a dat undă verde universităţilor să-şi înfiinţeze colegii de învăţământ terţiar nonuniversitar, similare şcolilor postliceale, în care pot înscrie inclusiv absolvenţii de liceu care nu au diplomă de Bacalaureat, Universitatea din Oradea se pregăteşte deja de înscrieri.

În iulie, Senatul instituţiei a înfiinţat, la propunerea rectorului Constantin Bungău, Colegiul Universităţii din Oradea, iar acum, dat fiind că Ministerul a publicat cadrul general de funcţionare a acestor colegii, Universitatea orădeană îşi pregăteşte propriul regulament. "Lucrăm la propria metodologie a colegiului preuniversitar, care se va trimite Senatului pentru şedinţa de luni, alături de propunerile de taxe", a declarat pentru BIHOREANUL rectorul Constantin Bungău, adăugând că detalii concrete despre specializări şi perioada de înscriere vor putea fi oferite abia după şedinţa senatorilor universitari.

Bungău a mai declarat, însă, că joi a stabilit, prin decizie, şi directorul Colegiului, în persoana conferenţiarului Marieta Lestyan, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

În acelaşi timp, Asociaţia "Gheorghe Şincai" a studenţilor în Istorie din cadrul Universităţii orădene a anunţat, joi, că, asemeni Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, nu este de acord cu înfiinţarea acestor colegii. "Fără a neglija rezultatele tot mai slabe în ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, şi situaţia neplăcută în care se regăsesc acei absolvenţi de liceu, considerăm că astfel de măsuri nu contribuie decât la scăderea calităţii în învăţământul superior. Mai mult, modalitatea în care aceste modificări au fost adoptate precum şi contextul în care au fost luate subliniază iresponsabilitatea factorilor decizionali din educaţia românească", se arată într-un comunicat al studenţilor orădeni.

Ştiind că la Oradea Colegiul a fost deja înfiinţat, studenţii spun că acest demers este unul "nefericit". "Considerăm aceste demersuri ca fiind nefericite şi privim cu circumspecţie desfăşurarea ulterioară a acestui colegiu universitar. Ne exprimăm profunda indignare faţă de decidenţii UO care doresc înfiinţarea acestui colegiu universitar, având în vedere că tratează cu dispreţ absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, considerându-i pe o treaptă aproximativ egală cu cei care nu au reuşit acest lucru", mai spun studenţii.

Întrebat de BIHOREANUL cum comentează aceste nemulţumiri ale studenţilor orădeni, rectorul Constantin Bungău a spus că trebuie făcută distincţia între facultăţi şi colegiu, viitorii cursanţi ai acestuia din urmă nefiind consideraţi studenţi ai Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Rusine!
Nici o universitate care se respecta, nu a coborat la acest nivel, sa va fie rusine ca faceti orasul de ras!
Postat 15 Septembrie 2014, 19:21 de giku
O solutie la indemana studentilor. A adevaratilor studenti!
Nu trebuie sa va lasati umiliti si calcati in picioare! Prin acceptarea invatamantului profesional si diplomele voastre, ale adevaratilor studenti, vor ajunge niste biete petice de hartie (oricum nu valoreaza cine stie ce! asta asa, intre noi!). Va adunati, va sfatuiti si prin reprezentantii vostri din senatul universitatii il anuntati pe rector, pe prorectori, in fine, pe adunatura aia de asa-zisi ,,universitari" ca voi nu vreti sa fiti colegi de facultate cu toate loazele, gen victoras micula! Daca nu va asculta si vor sa mearga inainte cu invatamantul profesional, le spuneti ca voi va retrageti de la cursuri! Asa ei, ,,universitarii", si-ar redobandi locul la care-i indreptateste (non)valoarea lor : acela de b(i)eti maistri/profesori de profesionala.
Postat 14 Septembrie 2014, 09:23 de pinonel
Exista explicatie
Exista o explicatie simpla la intrebarea DE CE NU I-AU ARESTAT, DEMULT, DEMULT? Daca o primesti precis emigrezi, fara regrete. Dar, poate totusi se va intampla minunea si evenimentul se va produce in viitor.Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Postat 13 Septembrie 2014, 14:24 de Vasile
SCOALA PROF. U.ORADEA
Nu e nici o capcana!U.Oradea va ajunge exact acolo unde merita...Cum iti asterni asa vei dormi... Deci,la intrare va scrie-SCOALA PROFESIONALA UNIVERSITATEA ORADEA MESERIE,TE HALESC!Scuipati-va unii pe altii,ca sa nu va deochiati! Lasind gluma la o parte,niciodata nu am inteles DE CE NU V-AU ARESTAT DEMULT,DEMULT...????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Septembrie 2014, 10:39 de INJINERU PROFESIONAL
Despre capcane
Andrei ai dreptate! Acum sunt doar orbiti de ideea taxelor potentiale si atat.
Postat 13 Septembrie 2014, 09:22 de Vasile
Atentie la capcana!
UOradea, atentie la capcana in care intrati. Universitatile mari au refuzat deja sa infiinteze colegii, iar acest element va fi folosit in viitor pentru a desfiinta sau micsora dramatic universitatile care au organizat colegii. Motivul va fi ca orientarea acestor universitati e sub nivelul invatamantului superior, asa cum se vede chiar din organizarea colegiului.
Postat 13 Septembrie 2014, 02:14 de Andrei
profesii fara profesionisti
Este recunoasterea oficiala ca asa zisele institutii de invatamant academic sunt DOAR NIST E AMARATE DE SCOLI PROFESIONALE.(poate nici atat...) Sa vedeti ce va urma...
Postat 12 Septembrie 2014, 21:39 de bihoreanu
fereste-ne Doamne de umilinta
Doamne! Nici cu astia care si-au luat bac-ul nu poti face scoala! Ce ne poate astepta cu niste neispraviti care nici dupa doua sesiuni nu au fost capabili sa inchege niste fraze coerente (lb romana) si sa adune 2 cu 2 la matematica!
Postat 12 Septembrie 2014, 18:19 de domnul Trandafir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON