URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2016, 17:37

Universitatea din Oradea, între primele 20 de universităţi din România vizibile la nivel internaţional

Ministerul Educaţiei a realizat, pentru prima oară, un clasament al universităţilor româneşti privind poziţionarea lor în topurile internaţionale de profil. Altfel spus, Ministerul a făcut o ierarhizare a universităţilor româneşti în funcţie de poziţiile pe care acestea le ocupă în clasamentele internaţionale.

Intitulat "Raport asupra Exerciţiului Naţional de Metaranking Universitar - 2016", clasamentul a fost realizat de opt membri ai Grupului de experţi de înalt nivel, numiţi prin Ordinul Ministrului, şi a ţinut cont de cele 9 clasamente internaţionale relevante care oferă un scor global şi care includ preponderent criterii şi indicatori academici. Cei opt sunt: Ovidiu Andronesi, Dorel Banabic, Carmen Buzea, Daniel David, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu, Anca Prisăcariu şi Lazăr Vlăsceanu.

Top 20

Din cele 92 de universităţi româneşti, doar 20 au reuşit să treacă de pragul minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale, adică doar acestea se regăsesc în mai multe topuri internaţionale. Cele 20 de instituţii au fost împărţite în cinci categorii, ierarhizate în funcţie de cât de sus se află în clasamentele internaţionale.

Universitatea din Oradea se regăseşte în cea de-a cincea categorie, în care au mai fost incluse Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, Universitatea "Ovidius" din Constanţa şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi alte instituţii academice non-universitare din România a căror misiune este una de cercetare ştiinţifică şi nu explicit de educaţie, mai precis Academia Română, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltarea Tehnologiilor Isotopice şi Moleculare şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

"Conducerea Universităţii din Oradea este mulţumită că politicile de susţinere a cadrelor didactice care fac performanţă dau roade după 3-4 ani de la aplicare, astfel încât Universitatea din Oradea să fie bine clasată în ranking-urile naţionale şi internaţionale", se arată într-un comunicat transmis marţi de biroul de presă al Universităţii locale.

Fruntaşe în metaranking-ul realizat de Minister sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Problema finanţării

Raportul întocmit de cei opt experţi conţine şi recomandări privind politicile publice în domeniul învăţământului superior din România. Printre altele, aceştia spun că universităţile ar trebui să fie susţinute prin politici specifice, în special financiare, dar şi că ar trebui să existe un fond de competitivitate care să susţină universităţile româneşti vizibile internaţional şi al unui fond de excelenţă care să susţină universităţile româneşti cu potenţial de excelenţă.

De altfel, specialiştii notează şi că, dacă performanţa academică a universităţilor ar fi raportată la bugetele de care dispun, universităţile româneşti ar ocupa poziţii mult mai bune în clasamentele internaţionale. De pildă, Universităţii Babeş-Bolyai din România, fruntaşa metaranking-ului, are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată într-unul din clasamentele internaţionale reputate, Academic Ranking of World Universities.

Sociologia, în top

Pe de altă parte, Coaliţia pentru Universităţi Curate, care săptămâna trecută a publicat un clasament al integrităţii academice, a făcut public acum şi topul şcolilor doctorale din România, în funcţie de specializare. Topul a ţinut cont de numărul de citări din lucrările conducătorilor de doctorat. Altfel spus, de cât de valoroase sunt aceste articole ştiinţifice.

Cea mai bine poziţionată din şcolile doctorale de la Oradea este cea de Sociologie, care se află pe poziţia a cincea în clasamentul naţional al acestei specializări, cu o medie de 234,5 de citări, în timp ce media naţională este de 279,78.

Următoarea şcoală doctorală orădeană bine poziţionată este cea de Ştiinţe ale Pământului, pe locul al şaselea între şcolile de profil. Şcolile doctorale de Inginerie electrică, electronică şi telecomunicaţii, de Istorie şi de Medicină sunt pe locul 8, cea de Ştiinţe Economice pe locul 11, iar cele de Filologie şi de Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială şi management pe poziţia a 12-a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Astia chiar n-au rusine!
Care politici de sustinere a cadrelor didactice care dau performanta???? Despre un spor 2% la un salar de mizerie comparativ cu 30% pt secretare si 100% pentru sefi???? Despre ce naiba vorbim aici? Ia sa arate conducerea UO care sunt rezultatele stiintifice ale sefilor, care este exlemplul pe care ei il dau. Sa incepem, de pilda, cu cel care este capul managementului academic: dl Rosca - mare profesor universitar care nu indeplineste standardele unui conferetiar si ale soatei lui pastrata in universitate desi nu are doctorat, dl Bodog desi dovedit de minister ca a promovat in fals inca este profesor al acestei 'prestigioase' universitati sau international bine cunoscututul domn Mang cu s(H)oata sa. Astia au ridicat standardele academice?
Postat 23 Noiembrie 2016, 07:28 de radu
Subscriu !
Printre primele 20 a celor mai corupte din țară ;) Chipe Flore , Bodog și ăla cu butonii de aur
Postat 22 Noiembrie 2016, 19:00 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON