URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2016, 17:30

Universitatea caută şef pentru Şcoala Doctorală, după ce fostul prorector Şipoş a refuzat numirea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universităţii din Oradea rămâne încă fără şef.

După ce fosta directoare Alina Bădulescu a devenit decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi a demisionat din funcţie, fostul prorector Sorin Şipoş a fost numit să preia conducerea CSUD de prorectorul Marcel Roşca, cel care are atribuţiile rectorului Constantin Bungău delegate.

Şipoş a refuzat însă să ocupe această poziţie. "Eu ştiam că dânsul acceptase deja, dar mi-a spus ulterior că nu îşi doreşte", a declarat Roşca, vineri, pentru BIHOREANUL. Astfel, a spus rectorul interimar, va căuta o nouă persoană care să conducă CSUD.

Contactat de BIHOREANUL, fostul prorector Sorin Şipoş a declarat că, într-adevăr, a avut discuţii pe marginea acestei propuneri cu rectorul Bungău, dar n-au ajuns la o înţelegere. "Niciodată nu mi-am dat acceptul. A existat o dorinţă din partea rectorului, dar eu nu-mi doresc acum această funcţie de conducere", a declarat Şipoş, completând însă că rămâne ataşat Universităţii şi proiectelor sale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Centralizare
După părerea mea, de vină e și Ministerul Educației. În situația actuală, autonomia universitară nu cred că e cea mai bună soluție; nu de alta, dar fiecare face ce vrea la el în ocol, așa că se ajunge la situații aberante când ai mai mulți profesori și conferențiari decât lectori și asistenți. De asemenea, dacă o specializare are profesori care nu produc nimic din punct de vedere științific, atunci îi tai finanțarea un an de zile măcar. Tot așa, dacă ai o specializare care nu reușește să producă nimic concret în cercetare, o lași fără finanțare o perioadă ca să se trezească din amorțeală. Nu poți finanța la nesfîrșit incompetența, indolența, furtișagul, plagiatul, simonia (academică) și durutul în cot doar că, indiferent ce se întâmplă, salariul ajunge lunar la cei de pe statul de plată.
Postat 03 Iulie 2016, 23:12 de Shogun
da
@Shogun Exact asta voiam sa spun, fara sa fiu polemic. Trebuie sa intelegem ca spaguirea posturilor la UO nu mai e de tolerat. E complet irelevant ca rectorului i s-au dat, de aceasta data, doar butoni si o cravata mediocra. Se vede treaba ca nu se da in laturi nici de la astfel de maruntisuri. Pentru cine a avut de a face cu el, acest lucru nu e surprinzator, si ma mir ca unii colegi ii gasesc grandoare de caracter si adancimi psihologice abisale (cum, asa un mare om sa se compromita pentru o iconita si un parfum? nu se poate, trebuie sa fie vreun complot al DNA-ului). Nu e surpinzator, zic, pentru ca in realitate dlui rector ii plac intrigile, lucraturile, mizeriile, reglarile de conturi; tipologia sa este cea a unui smenaras decomplexat. Asta e tot ce avem aici. Iar UO nu va putea progresa gasind scuze pentru luarea de mita (de la ce valoare in sus mita devine sanctionabila totusi?), musamalizand plagiatele si selectand resursa umana dupa aceleasi criterii.
Postat 03 Iulie 2016, 16:14 de poli
@Radu
Măi, Radule, acum odată și-odată UO tot va trebui să intre într-o normalitate academică ale cărei trăsături fundamentale sunt seriozitatea, rigoarea și exigența. O normalitate care nu doar ejectează din sistem plagiatorii și putorile, ci și promovează cercetătorii și valorile. Eu înțeleg că la universitate se predă, însă nu poți transforma o instituție de învățământ superior într-un licen unde doar se predă iar studenții fac teme. La universitate se face cercetare, profesori și studenți la un loc, iar cei cu rezultate peste medie ar trebui încurajați și promovați. Tot în înseamnă șpagă, cadou, atenție sau cum i-o mai spune trebuie eliminat fizic și conceptual din cadrul universității, iar munca trebuie făcută căutând cele mai bune persoane - cu specializare în diferite domenii - care să fie atrasă la UO și să lucreze aici. Nu de alta, dar de mătuși, unchi, fii și fiice, nepoți și strănepoți aduși de rudele de la catedră sau cine mai știe de pe unde ne-am săturat până peste poate. Cineva trebuie să ocupe postul ăsta de director al școlii doctorate și să dea de pământ cu alde Ionescu și Popescu, hoțomani, plagiatori și mânărari cu acte-n (ne)regulă.
Postat 03 Iulie 2016, 14:40 de Shogun
radu
Cat de vocali ar fi fost avocatii daca probele acuzarii erau subtiri... Asa insa, cred ca au fost fericiti sa scape cu arest la domiciliu. Bun, acum UO trebuie sa scape cat mai rapid de asocierea cu dl Bungau. Si sper ca la urmatoarele alegeri o sa avem altfel de personaje la oferta.
Postat 02 Iulie 2016, 23:41 de poli
poli
Dupa cum am mai zis: "o bat ca stie ea de ce". Nimeni nu e aici naiv sa creada ca "ce stia tot satul, nu stia barbatul" dar, pana nu ni se mai spune ceva atat avem, iar ce avem e cam subtire si chiar arunca in derizoriu ideea de lupta impotriva coruptiei.
Postat 02 Iulie 2016, 19:37 de radu
bagatela
Chiar n-are sens sa aruncam in derizoriu gravitatea coruptiei de care este suspectat dl rector, cu indicii temeinice dupa parerea a doua instante. Iar sub el se afla un intreg lant al slabiciunilor care e tetanizat acum. Sa nu ne prefacem a nu pricepe ca la mijloc e vorba de o gramada de bani luati de cine nu merita, ca dl rector patrona un intreg sistem viciat de cernere si recompensare a resursei umane, de prea multe ori in detrimentul celor corecti, muncitori si talentati. Convingerea mea este, si poate ma insel, ca dl rector este un smecheras si un personaj corupt. Nu a fost doar speta de fata si nu a fost doar o cravata, au fost bani grei, din comisii, aprobare proiecte, promovari si alte daraveli. Cu cat va fi convins sa-si dea mai repede demisia, cu atat mai bine pentru UO si oras.
Postat 02 Iulie 2016, 18:26 de poli
Un exemplu
Sipos le-a aratat tuturor potlogarilor din conducere - rector, prorectori, presedinte de Senat, cancelar, decani- ca nu vreacsa asocieze cu o banda de impostori si nulitati, Asa sunt cei ce conduc azi Universitatea din Oradea, Nemernici toti. Si fara demnitate,
Postat 02 Iulie 2016, 16:24 de andreimagheru
Shogun
daca esti arestat pentru o cravata, ti se face dosar penal pentru ca ti-a fost platit transportul si cazarea sau ai mancat la restaurant si nu la cantina...vreau sa-l vad pe ala, om normal "cu publicatii si experienta" care accepta sa se asocieze cu Ionescu conducatorul de doctorate plagiate, Bodog cel fara teza de doctorat si altii negasiti inca!
Postat 02 Iulie 2016, 15:49 de radu
Ce-i așa de greu de găsit?
Dacă Universitatea din Oradea ar fi o instituție serioasă, ar căuta un candidat în afara ei sau chiar într-alt oraș. Sigur ar găsi un om cu publicații și experiență, că doar n-au intrat toți în pământ...
Postat 02 Iulie 2016, 14:36 de Shogun
mno....
da' nu l-o intrebat in prealabil?
Postat 02 Iulie 2016, 01:29 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON