URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2015, 20:37

Universitarii au decis: Îşi vor alege următorul rector prin vot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul organizat la Universitatea din Oradea pentru stabilirea modului în care va fi decis următorul rector, prin alegeri sau concurs, a fost validat, luni seară, după ce programul secţiilor de vot a fost prelungit cu două ore. „Am decis să prelungim programul până la ora 18, pentru a atinge cvorumul”, a declarat luni, preşedintele Biroului Electoral Universitar, conferenţiarul Ştefan Herchi, pentru BIHOREANUL.

Astfel, la ora 18, când secţiile s-au închis, la urne se prezentaseră 582 de alegători cu drept de vot, reprezentând 53,23% din totalul de 1.097 de electori. Două voturi au fost anulate.

Cei mai mulţi dintre universitari au preferat varianta alegerilor generale, prin vot universal, direct, secret şi egal. Mai precis, 82,87% dintre universitari au optat pentru această variantă, în timp ce 16,78% dintre ei au preferat varianta concursului public.

Rezultatul referendumului urmează să fie validat de Senatul universitar şi apoi comunicat Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Scrutinul va debuta în toamnă la Universitatea din Oradea, când universitarii vor opta pentru şefii de departamente. Alegerile vor culmina în primăvara anului viitor, când comunitatea academică orădeană îşi va vota rectorul, mandatul actualului rector, Constantin Bungău, expirând la începutul lunii mai 2016.

Până atunci, universitarii mai au de dezbătut dacă îşi modifică sau nu Carta universitară şi, mai ales, cum anume. În luna mai, ministrul Educaţiei a emis un ordin prin care modifică metodologia impusă de Legea Educaţiei Naţionale şi le dă posibilitatea prorectorilor, decanilor, prodecanilor şi directorilor de departamente să fie iar membri ai Senatului, aşa cum erau până în 2011, dar cu condiţia să fie aleşi. Ca să fie pusă în aplicare, prevederea trebuie cuprinsă în Carta universitară, iar unii universitari, majoritatea cu funcţii executive, militează pentru asta.

Citeşte mai multe detalii în articolul: Însetaţi de putere: Referendumul pentru alegerea rectorului scoate la iveală lupta din Universitate

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Facultatea de Protectia Mediului=colonia de la Cighid
La fel ca multi dintre colegii care am asistat la dezbaterea organizata in perspectiva viitoarelor alegeri academice inca nu pot sa-mi revin din socul pe care l-am avut in urma prestatiilor lamentabile si rusinoase ale decanului INCULT si INCOMPETENT Chereji Ioan de la asa zisa Facultate de Protectie a Mediului din Oradea si directorului de la departamentul de Agricultura-Horticultura - IRESPONSABILUL si IRECUPERABILUL Bandici Gheorghe Emil. Din interese personale meschine acesti doi indivizi, care nu au ce cauta in randul profesorilor universitari, au patat si compromis intregul corp profesoral de la aceasta prea mult spus facultate. Eu cred ca acesti indivizi nu sunt in deplinatatea facultatilor mintale… Mi-e rusine sa spun ca si eu fac parte dintre cadrele didactice ale acestei asa zise facultati, deoarece Chereji si Bandici au coborat prestigiul acestei scoli la nivelul coloniei de la Cighid. Inainte de acest circ eram hotarat sa-mi inscriu fata la admitere la Facultatea de Protectia Mediului, dar dupa rusinea pe care am suportat-o alaturi de ceilalti colegii care am fost prezenti la aceasta intalnire m-am hotarat definitiv sa nu-mi sacrific copilul in aceasta colonie de la Cighid. Rusine celor doi indivizi si noua care suportam asemenea conducatori ...
Postat 29 Iunie 2015, 23:04 de cantaretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON