URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2016, 15:55

Trei vechi, doi noi: Bungău a numit prorectorii Universităţii. Printre aceştia, şefa Centrului de Transfuzii, Ligia Burtă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a consultat Senatul universitar, rectorul Constantin Bungău i-a numit, marţi, pe funcţii pe noii prorectori ai Universităţii din Oradea.

Bungău îi păstrează pe funcţii pe trei dintre colaboratorii săi din mandatul 2012-2016, mai precis pe Marcela Prada (prorector responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu), Marcel Roşca (prorector responsabil de managementul academic) şi Eugen Macocian (prorector responsabil de cercetare şi relaţii internaţionale), şi are doi prorectori noi: Radu Cătălin Ţarcă, care devine prorector responsabil de strategie şi informatizare, şi Ligia Burtă, prorector pentru servicii studenţeşti şi vizibilitate.

Astfel, pentru perioada 2016-2020, Bungău a eliminat titulatura de prorector responsabil de management financiar. "În zona de strategie va fi inclusă partea de eficientizare, aşadar în portofoliul domnului profesor universitar doctor inginer şi economist Cătălin Ţarcă", a declarat Bungău, marţi, pentru BIHOREANUL. În ultimii patru ani, prorector responsabil de finanţele Universităţii a fost Ioan Gheorghe Ţara, fost şef al Curţii de Conturi.

Ligia Burtă, noul prorector responsabil de studenţi, este cunoscută orădenilor ca şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. Întrebat de BIHOREANUL dacă aceasta va demisiona de la Centru, rectorul Constantin Bungău a spus că nu i-a cerut acest lucru. "I-am cerut să acopere timpul necesar funcţiei de prorector şi m-a asigurat că o va face", a spus rectorul. Burtă o va înlocui pe Simona Trip, care a încheiat două mandate în funcţia de prorector responsabil de studenţi şi care, conform Cartei universitare, nu mai are dreptul să ocupe această poziţie.

De asemenea, doi dintre noii prorectori au intrat, odată cu numirea în aceste funcţii, în incompatibilitate: Marcela Prada ca membru în Senatul universitar şi Cătălin Ţarcă, director al Departamentului de Mecatronică. "Vor trebui să iasă din incompatibilitate, conform reglementărilor în vigoare", a mai spus Bungău. Astfel, în termen de 15 zile, cei doi îşi vor da demisiile din Senat, respectiv de la şefia departamentului.

Potrivit lui Bungău, niciun senator n-a avut obiecţii vizavi de echipa de prorectori propusă. "Colegii din Senat m-au felicitat pentru echipa propusă", a spus rectorul Universităţii.

Constantin Bungău mai trebuie să organizeze concursurile pentru viitorii decani ai facultăţilor orădene. Până marţi la ora 16, universitarii îşi pot depune candidaturile, iar cei care vor primi şi avizul consiliului facultăţii pe care vor să o conducă vor participa apoi la un concurs anume organizat de rector.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
A doua oara incompatibila?
Eu nu inteleg ce a cautat Marcela Prada in Senat. Ca sa-si de-a demisia din functia de prorector pentru incompatibilitate? Acum, dupa ce a scapat de incompatibilitate se intoarce la functia de prorector, adica iar in incompatibilitate? Isi da demisia din nou din functia de senator ca sa scape de incompatibilitate? Asta nu-i prostitutie? Curat Elena Udrea! Asta-i echipa rectorului Bungau cu care va conduce Bordelul de pe Peta!
Postat 11 Mai 2016, 08:35 de Renata
?
Eu nu pricep de ce are nevoie rectorul de cinci prorectori. Trei, dacă nu chiar doi, ar fi de ajuns. Dacă decanii sunt supravegheați așa cum se cuvine, nu-i nevoie să plăteși gras cinci oameni pentru că - cel puțin după părerea mea - doi sunt în stare să facă munca asta. Oricum, sper că Universitatea din Oradea va scăpa de toți, chiar toți, plagiatorii, iar pe cei cu tendințe spre delincvența academică să-i prindă în fașă.
Postat 11 Mai 2016, 06:36 de Shogun
Iubesc trădarea…
Famiglia Burtă, famiglia Bumbu ”strâns” legată de Burtă și Carp… Fiecare cu ”ramificațiile” lui și sub comanda la Bolojan… E clar: apar trădătorii de la Medicină! Deci, Barney începe să-și (răs)plătească noul mandat de Rector. Sper să-i ajungă posturile, dacă nu, mai crează el altele. Păcat de Țarcă că e băiat bun, dar nu va rezista mult cu Barney și mafia lui. Cât despre restul, sorbonei cu acte în regulă care s-au calificat deja ca soldăței buni ai lui Barney, deci mai merită un mandat plătit regește cu salarii la care sorboneii de rând nici nu visează. Despre cei 3 renumiți în funcții s-au spus în ședința Senatului de azi destule, doar că acest ziar nu prezintă decât ce-i este favorabil lui Barney… Așadar, dacă vreți adevărul despre așa-zisele ”felicitări” de azi, citiți alte ziare sau întrebați senatorii. Proditionem amo, sed proditores odi!
Postat 10 Mai 2016, 20:35 de Yellow
Treziti-va domnule rector
Colegii din Senat v-au felicitat pentru ca e cea mai buna echipa pentru a va rupe sigur gatul. Nici Bodog nu va putea propune o echipa mai pierzatoare. Prada si Rosca??? Ce au facut cei doi in mandatul trecut?
Postat 10 Mai 2016, 16:12 de cercetas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON