URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2013, 16:02

Szabo Odon: "Vă miraţi că vrem segregarea şcolilor? Răbdarea noastră s-a terminat!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cursul întâlnirii pe care parlamentarii acestei formaţiuni au avut-o marţi cu premierul Victor Ponta, i-a adus acestuia la cunoştinţă mai multe nemulţumiri legate de învăţământ şi de drepturile minorităţilor.

Obligaţie prin lege

"Vizavi de învăţământul în limbile minorităţilor, am solicitat respectarea Legii Educaţiei, care impune obligaţia ca în şcolile mixte, unul dintre directori să fie din partea comunităţii etnice respective, iar în inspectorate să fie un număr de inspectori ai minorităţilor proporţional cu numărul de clase cu predare în limbile minorităţilor. Consider însă abuziv că în Bihor nu avem în prezent procentul stabilit prin lege. Ar trebui să avem 6,5 posturi de inspectori din totalul de 32 de posturi, dar nu avem", a spus deputatul UDMR.

"Suntem acuzaţi că facem discriminare şi segregare în şcoli. Dar în Oradea există trei şcoli profesionale, fiecare cu trei directori (n.r. - Mihai Viteazu, Traian Vuia şi Andrei Şaguna), şi unul ar trebui la fiecare să fie din partea noastră. Am reuşit doar la una, la Andrei Şaguna, să avem un director", a spus Szabo Odon.

Indignare

El a concluzionat: "Atunci de ce să nu declanşezi dorinţa de a avea o şcoală profesională numai în limba maghiară? Dacă nu suntem respectaţi, vă miraţi că ne dorim segregarea şcolilor?".

Szabo a afirmat că "nerespectarea legii ar trebui să-i indigneze şi pe români, la fel ca pe mine, pentru că dacă statul nu se ţine de cuvânt faţă de unguri, nu se va ţine de cuvânt nici faţă de români".

Gata cu "pertractările"!

Deputatul a mai precizat că până în prezent a avut cinci întâlniri cu conducerea Inspectoratului Şcolar "şi nu s-a rezolvat situaţia numirii de directori şi inspectori şcolari" propuşi de comunităţile etnice, refuzând însă să explice dacă motivul este împotrivirea inspectorului general Daniel Negrean sau altul. "Noi am făcut propuneri scrise, sub semnătura domnului Kiss (n.r. - Alexandru Kiss, preşedintele UDMR Bihor), dar nu s-au făcut numirile. Răbdarea noastră s-a terminat, pentru că luni începe şcoala!", a spus Szabo Odon.

Întrebat dacă Legea Educaţiei prevede sancţiuni în asemenea cazuri, deputatul a evitat răspunsul, afirmând doar că "important şi grav este că în aceste condiţii o instituţie a statului funcţionează ilegal". Totodată, el a încheiat afirmând că are speranţa "că problema va fi totuşi rezolvată", acest lucru fiindu-i promis şi de către premierul Victor Ponta la întâlnirea cu parlamentarii UDMR de la începutul săptămânii.

Numiri cu cântec

Pe de altă parte, contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Daniel Negrean, afirmă că situaţia reală este diferită de cea pe care a prezentat-o deputatul UDMR, iar că în cazul a două dintre şcolile profesionale persoanele propuse de UDMR nu îndeplineau condiţiile legale.

"Anul acesta am aprobat deja cu trei posturi de directori de şcoli mai multe decât anul trecut. În ce priveşte situaţia celor trei şcoli profesionale din Oradea, la Andrei Şaguna maghiarii au deja un director, iar la Traian Vuia şi la Mihai Viteazu nu am putut aproba directori maghiari fiindcă nu pot numi directori adjuncţi care nu au catedre în aceste şcoli. Dacă eu i-aş numi aşa cum propune UDMR, riscam ca membrii Consiliilor de Administraţie să nu aprobe numirile", a declarat şeful Inspectorului Şcolar Judeţean Bihor.

Sunt destui!

Cu referire la posturile de inspectori, Negrean a declarat că nu are nicio bază legală pentru a numi un anume număr de inspectori din partea minorităţilor, şi că aceştia trebuie numiţi în funcţie de numărul claselor cu predare în limbile minorităţilor. "Aşa am numit, pe lângă un inspector şcolar general adjunct pe problemele învăţământului în limbile minorităţilor, unul responsabil cu învăţământul preşcolar mixt, unul cu jumătate de post pentru dezvoltarea resurselor umane, altul, tot cu jumătate de normă, pentru limba maghiară şi germană şi, în fine, unul, la fel cu jumătate de normă, pentru limba slovacă şi minoritatea romă".

Nu e obligaţie

Daniel Negrean a afirmat, de asemenea, că Legea Educaţiei nu obligă, ci doar dă posibilitatea numirii de directori şi de inspectori şcolari din partea minorităţilor naţionale.

De altfel, aliniatele 8 şi 9 ale articolului 45 din Legea Educaţiei Naţionale invocate de Szabo Odon că ar obliga autorităţile să numească directori şi inspectori de şcoli din rândul minorităţilor arată, de fapt, că "Minorităţile naţionale au dreptul la reprezentare proporţională cu numărul de clase în organele de conducere ale unităţilor de învăţământ, ale inspectoratelor şcolare sau ale instituţiilor echivalente, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională, potrivit legii", şi respectiv că "În unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţilor respective, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
nu ne miram iudemeristule !
stim cat de mari jigodii sunteti ! mars in pusta si segregati-va, separati-va acolo cat vreti !
Postat 15 Septembrie 2013, 17:50 de zoom
Hai.......
Si cam ce-o sa faceti voi daca v-ati pierdut rabdarea????Mars potaie ca ma plictisesti
Postat 15 Septembrie 2013, 17:45 de Romania dodoloata
mai Odeoane
Odon , stii ca in Harghita si Covasna nu sunt inspectori romani la inspectoratele scolare cu toate ca in judetele respective sunt cel putin 23 % respectiv 27 % romani ?
Postat 15 Septembrie 2013, 17:38 de gonzi
he, he, he
Cred ca ar trebui sa adoptam metoda/metodele slovacilor ! Asa nu mai merge ! Ce ,,model franco-german" ?! Acolo a mers pt. ca era vorba de doua ppoare europene, oricum, formate pe teritoriul Europei, dar cu hungurii, nascuti la dracu0n praznic, cum sa te intelegi cand ei pricep doar de bici, ca animalele ?!
Postat 15 Septembrie 2013, 06:59 de DlGoe
@ungur
de ce ii votati ? ipocrizie cat incape in ceea ce va priveste. astia n-ar avea nici un cuvant fara sustinerea si fara voturile ungurilor. asta vreti asta aveti.
Postat 14 Septembrie 2013, 17:42 de book
Redistribuitul
de Odeon, e de serviciu săptămâna asta la micul scandal provocat de atelierul depanatorului întunecat şi extraponderal, UDMR Oradea. Săptămâna viitoare va veni nesimţitul de Marghita, Ceche Otilio, cu ceva revendicări imobiliare ale unor ordine călugăreşti hune..... CSEND LEGYEN, şi tu redistribuit nenorocit, şi tu băi jurist de trei lulele .... DNA-u vă paşte penalilor.... Aveţi impresia că noi dorim să vă ţinem aproape.... Dimpotrivă, sunteţi o adunătură de criminali sosiţi pe cai cu ceaunele pe spate, plus nişte asimilaţi de genul Ciomârtan sau odeon, nişte nenorociţi iremediabil pierduţi cu care e bine să nu ai nimic de-a face....
Postat 14 Septembrie 2013, 16:40 de Panduru
la galerie cu ei !
Consilieru de la partidul mafiot UDMR trebuie bagat la puscarie. Alo? !Autoritatile?! Cum se poate ca asta mai poate "guite" ca porcul ? Asta trebuie bagat la puscarie impreuna cu Kiss electric-bacsi , Rozi neni si "cable informaticus Zoli" ! O adunatura de mafioti si tradatori fara scrupule!
Postat 14 Septembrie 2013, 16:18 de pamfil
.....
Auzi odeoane, ai grijă că răbdarea noastră chiar se termină într-o zi, deşi nu-ţi vine să crezi măi cărător de geantă...... NOI nu vrem segregare, şi asta să nu vă mai auzim în grabă cum nu vă miroase nimic bine la ROMÂNIA. Asta pînă cînd o să facem curăţenie generală. Az Ishtar basza meg azt a azsiai hulye kurva anyadat .........
Postat 14 Septembrie 2013, 10:31 de hruşcă
AFAR
CENZURAT
Postat 14 Septembrie 2013, 09:08 de SS
iar, mar megint
Vai, ce ne-am face noi fara politicienii astia de doi bani... Am trai in pace linistiti, romani unguri etc. Dar au ei grija sa nu se intample asta. Mai ales ca din asta traiesc: tinand cont ca Odonke asta nu are nici o realizare notabila, mizeaza doar pe invrajbirea maghiar-roman ca sa isi adune vreo doua trei voturi ca nu cumva sa dispara politic. Jalnic.
Postat 14 Septembrie 2013, 08:55 de mine
UDEMERE
Consilieru de la partidul etno-mafiot UDMR trebuie bagat la puscarie. Alo? Autoritatile? Cum se poate ca Szabo Odon se plimba si vorbeste fara probleme? Asta trebuie bagat la puscarie cu depanatorul Alex si Rozi.
Postat 14 Septembrie 2013, 07:23 de Jancsi
io
Jos cu UDMR, jos cu Neptun, Szabo Odon e mina dreapta a depanatorului, tiganu de doi bani care a umblat cu Mobra pe vremea lui Nicolae cel Nebunu din Scornisesti.
Postat 14 Septembrie 2013, 07:15 de io
sa-l eutanasiem
eu zic, daca nu-l adopta nimeni pe 0d0n in 14 zile sa-l eutanasiem. Legea ne permite si scăpam de un maidanez care instigă românii impotriva ungurilor si invers
Postat 13 Septembrie 2013, 21:27 de rin21
zob
Bei belitura., daca feti inca cinci huni ne mai mariti impozitele o tura.,..du-te ma te spala , te tunde ,papa niste sarmale, ca-ti plac, ...si mai lasa-ne.. la 20. 000 lei cat iei pe luna iti poti permite sa te gusezi.. dar oare ungurii care au maxim 1000 ce spun?
Postat 13 Septembrie 2013, 20:39 de 2/15
Vreti segregare in scoli, o sa aveti si la locul de munca
Nu ne miram ca vreti segregarea scolilor si spre deosebire de voi, noi avem rabdare si asteptam ca acei tineri sa termine scolile si sa vina pe la noi la angajate. Ne-am distrat de minune cand am vazut magazine cu inscriptii numai in lb.maghiara sau in lb.m. si apoi in lb.romana, magazine care au dat faliment si apoi inchise. SUCCES.
Postat 13 Septembrie 2013, 20:26 de Oradean
segregationism
Trianonul sa traiasca !
Postat 13 Septembrie 2013, 20:11 de mars in mongolia
MARS in pusta !
Ne-am saturat de voi gunoaie nesimtite, segregationiste ! Mars in pusta sa va segregati-va cat vreti !
Postat 13 Septembrie 2013, 20:09 de mars in mongolia
iar
iar latra asta ? cineva sa ii dea un os
Postat 13 Septembrie 2013, 19:51 de Cristi
Cerşetorii UDMR vor posturi, funcţii şi onoruri !?!
Să înţelegem aşadar că unii dintre voi, cei care v-aţi căţărat ca iedera pe scara socio-politică pe baza faptului că mama a fost etnică maghiară iar tatăl român necunoscut ca eroul cu acelaşi nume, dacă nu vă recomandă numărul de circumvoluţiuni de pe scoarţa cerebrală, vreţi să fiţi prezenţi la "ciolan" pe baza unei "aritmetici" care nu face parte din logica educaţională. Tu Odon poţi, împreună cu cei care sunt ca tine, să faci şcoală în ce limbă vrei, dar în nici un caz pe banii majorităţii, ci strict pe ai tăi. Ai cinci copii? Creşte-i alături de mama lor şi pe munca voastră, că mama mea şi i-a crescut pe ai ei prin muncă proprie, fără să cerşească !?!
Postat 13 Septembrie 2013, 19:19 de Kriss
Politic sau profesional?
Nu avea încredere în greci nici când vin cu daruri! Dar se pare că mai noi nici în unguri nu poţi să ai încredere! Domnule Odon, aş vrea să vă atrag atenţia asupra unui lucru: de ce trebuie neapărat să fie de la noi sau de la voi un director anume? De ce trebuie să fie o chestie politică, pentru că în final aici se ajunge, la politică, deşi, teoretic, directorii de şcoli nu ar trebui să fie afiliaţi politic. De ce credeţi d-voastră că un elev sau student ar avea mai multe şanse de reuşită în viaţă dacă învaţă în limba maternă faţă de limba oficială. Eu am avut colegi unguri care au fost cu mine, la secţia română, într-un liceu multilingvistic (română, maghiară şi germană) şi acei colegi care au fost la secţia română au reuşit foarte bine în viaţă. Păcat că nu pot spune acelaşi lucru despre mulţi dintre colegii mei de la secţia maghiară. Cu ce vă încălzeşte pe d-voastră dacă un director este de o anumită etnie?! D-voastră asta vă doriţi pentru copii d-voastră? Să studieze la o şcoală în limba maghiară, să aibă doar discuţii şi prieteni şi conjuncturi maghiare, astfel încât când vor ajunge la vârstă adultă să aibe diminuate şansele de reuşită în viaţă din cauză că au un handicap?
Postat 13 Septembrie 2013, 19:13 de Petre
Ne-ar trebui un Putin!
Ar fi interesant să citiți cum vede Putin problema minorităților (vezi Ro Stirea.ro). Poate i-ar da de gândit și celui ce ia bani grei din Parlamentul României?????
Postat 13 Septembrie 2013, 19:12 de vlad
nostalgii
Domnule Szabo , ceeace afirmati dvs nu tine ca scuza ! V-ati dorit segregarea TOT TIMPUL , chiar si atunci cand aveati inpectori cacalau ,scuzati. Dar pretentiile dvs nu ne mira.Suntem mai linistiti ca nu ne puteti "rezolva" ca la Ip , ca tot comemoram azi "eroismul" soldatilor maghiari in acea localitate ! Daca reuseati atunci asa la nivelul Ardealului azi nu ati fi bantuit de griji vis-à-vis de valahi . Dar istoria a vrut altfel...
Postat 13 Septembrie 2013, 19:11 de un salajan
oooooooooo
holod te tzigani szabo meniucnc la mongolia eis facem gure mare acolo , che nu ghesit caca lu calu lu decebal , ertem , servus pisto hortisto sovinisto eis bulangisto ,
Postat 13 Septembrie 2013, 19:09 de burebista
Specialistele de la I.S.J.
Nu de mult erau la Inspectoratul Scolar vreo doua ungurite care aveau o singura ocupatie in timpul serviciului: sa-si pieptene flocii. Nu stiu daca mai sunt pe acolo. Poate ca se ocupau si cu altceva in alta parte.
Postat 13 Septembrie 2013, 17:48 de Dascal
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON