URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2017, 18:20

Studenţii vor să parcheze gratuit pe strada Universităţii

Studenţii vor să parcheze gratuit pe strada Universităţii Pe strada Universităţii, sunt aproximativ 200 de locuri de parcare amenajate, toate cu taxă. Studenţii orădeni vor ca ei să-şi poată lăsa maşinile aici, fără să plătească nimic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În numele a peste o mie de colegi de-ai lor, 11 asociaţii studenţeşti cer ca toţi tinerii care învaţă la facultăţile orădene să parcheze gratuit pe strada Universităţii.

Adrian Abrudan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Economişti din Oradea, ONG-ul care a iniţiat acţiunea, a depus vineri, la Consiliul Local Oradea, o listă cu 1.020 de semnături adunate de la studenţi orădeni care cer să parcheze gratuit în parcările amenajate între malul Peţei şi cimitirul municipal, unde sunt circa 200 de locuri amenajate, toate cu taxă.

Alături de semnături, tinerii au depus şi o listă cu câteva motive prin care explică necesitatea parcării gratuite. "Unul dintre motivele principale este deplasarea tinerilor studenţi care au domiciliul în oraşele şi comunele din judeţul Bihor cu maşina personală spre unitatea de învăţământ superior. Un număr ridicat de tineri se deplasează cu maşina personală, această acţiune generând venituri pentru municipalitate", se arată într-un comunicat publicat pe site-urile proprii ale asociaţiilor studenţeşti.

Tinerii au estimat că 8.252 de colegi de-ai lor merg la cursuri în campus, unde există doar 130 de locuri de parcare. Întrucât, spun tinerii, Universitatea nu are bani să le amenajeze noi parcări, singura soluţie ca să nu ceară şi mai mulţi bani de la părinţi este să caute înţelegere la Primărie. "Un student nu dispune de resurse financiare considerabile, părinţii fiind cei care îl răsplătesc, cu un autoturism, pentru efortul depus de a-şi termina studiile superioare. Părintele este suportatorul efectiv al costurilor de deplasare şi întreţinere. Studenţii susţin faptul că şi municipalitatea ar trebui să vină în sprijinul acestora, scutindu-i de plata parcării", se mai arată în comunicat. Studenţii mai arată că speră că Primăria le va da un răspuns favorabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
calcule de la tinerii economisti
130 locuri gratuite in curtea facultatii + 200 locuri cu plata pe strada. intr-un an participa 8000 din 22 de mii de studenti la cursuri. 1000 din ei mai conduc masina parintilor din cand in cand. Nu alimenteaza ca vor doar libertate fara consecinte/responsabilitate. Rezulta, primaria trebuie sa dea gratis 42000 de locuri de parcare, pe treptele amfiteatrelor. Si un plin de rezervor! Si sa nu mai fie politie in tot judetul.
Postat 27 Martie 2017, 23:35 de unu
...
Dorm în picioare: cel mai ușor pe lumea asta se vinde iluzia egalității. Ei bine, om fi noi (nu 'oi' cum am scris moțăind) pe hârtie egali în fața legii, dar e limpede că nu suntem egali în fața parcării... Asta am vrut să spun.
Postat 27 Martie 2017, 23:28 de Shogun
?
Cele 130 de locuri de parcare nu vor rezolva în veacul vecilor situația în care se află miile de studenți care nu pot parca. Nu cred că există universitate în lumea asta care să poată rezolva problema parcărilor pentru autoturismele studenților. Cine vine primul are loc, cine nu, nu. Cine are bani plătește și are loc, cine nu, nu. Cel mai ușor pe lumea asta se vinde iluzirea egalității. Ei bine, om fi oi pe hârtie egali în fața legii, dar e limpede că nu suntem egali în fața parcării...
Postat 27 Martie 2017, 23:26 de Shogun
Intrebare
Studentii oradeni de obicei spun lucruri traznite ?
Postat 27 Martie 2017, 22:17 de SM
parcă se zicea pe aici ca Oradea să susțină Universitatea,
că altfel se prăbușește oreșul! Oradea să facă bine să susțină Universitatea! și să susțină și celelalte universități precum Partium, Agora sau Emanuel!
Postat 27 Martie 2017, 20:58 de ADINA
ca sa nu ceara mai multi bani de la parinti
1. Ar putea sa renunte la a folosi masina daca au ajuns la a intelege ca nu costa doar 500 eur sa-ti cumperi o masina si ai toate drepturile din lume, ci sunt si alte cheltuieli de luat in calcul: revizii, asigurari, taxe de drum, impozit, TAXA DE PARCARE, COMBUSTIBIL. 2. Ar putea sa se angajeze, frate! nu-i rusine sa muncesti. si asa se plang cand termina cursurile ca nu-i angajeaza nimeni pe post de director cu salar de 1000 de euro. Si part-time e bine. Mai multe-nveti in practica la Mac de multe ori decat in anumite facultati. 3. Ar putea sa-si vada lungu nasului si sa nu mai ceara parintilor sa se sacrifice atat pentru ei si sa fie mai responsabili, mai economi.
Postat 27 Martie 2017, 20:24 de unu
fereasca-ne Sfantul de economia astora, planificata si dirijata pana-n faliment.
or fi 8200 elevi care participa odata pe an la cursuri in sobornica, din cei 20 de mii cu care se lauda universitatea ca ii are, unu din 3... dar chiar toti cei 8200 vin cu masina? Intrucat nu sunt mai multe parcari, singura solutie intr-o economie de piata, daca cererea pt parcari e mai mare decat oferta disponibila este SCUMPIREA parcarii, astfel incat lumea sa foloseasca solutii alternative pentru a ajunge la universitate. Doar n-o fi studentia atat de domneasca incat sa iti fie rusine sa te urci in tramvai or autobuz? Altfel, daca-s gratis, ramane legea pumnului si alte abuzuri...
Postat 27 Martie 2017, 20:20 de unu
toba de esapament genereaza vinituri
is curios ce truda lor de venituri (in afara de poluare) au "calculat" mintile luminate de la sobornica care vin cu masina din sanmartin la facultate ca genereaza primariei deplasarea lor? poate-alimenteaza-n tara Binsului direct, isi lasa gazele in oradea si se-ntoarce-acasa la ma-sa sa ii mai dea 100 lei sa mai faca un plin, si sa iasa-n oras.
Postat 27 Martie 2017, 20:14 de unu
studentii astia ne aduc comumismul iar peste o generatie!
"gratuitati, sa ne dea statu!" Cand o sa-nteleaga astia ca Nu exista nimic gratis pe lume: cineva intotdeauna plateste pt amenajarea si intretinerea acelor chestii ce ei le vor pe gratis. Vor fi tot parintii lor, dar in impozitul pe casa. Cel mai sanatos e sa plateasca beneficiarul: cel care parcheaza. Dar pruncii iresponsabili si rasfatati cu masini de catre niste parinti care le-ar da totul pe lume (numa educatie, sa ii invete valoarea muncii, si responsabilitati Nu le da...) vor ca si parcarea sa fie gratis. Urmeaza sa ceara primariei sa le dea si un plin pe luna, pentru ca sa isi poata face prezenta la baru de la camine... pardon, "la cursuri".
Postat 27 Martie 2017, 20:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON