URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2017, 19:35

Studenţii orădeni, supăraţi că nu au primit de două luni nicio bursă: "Ne vom primi mai repede pensia"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii Universităţii din Oradea sunt nemulţumiţi că, deşi al doilea semestru al acestui an de studiu a început de mai bine de două luni, ei nu au primit încă nici una din bursele care se acordă, teoretic, lunar.

"Nu au fost virate nici bursele de merit, nici cele sociale sau de performanţă. Este inadmisibil. Studenţi din alte oraşe au primit bursele înainte de Paşte, noi nu ştim nici câţi bani vom primi, nici cine va lua bursă. Peste o lună intrăm în sesiune, dar noi n-am primit nicio bursă", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Vlad Chelaru, student în anul II la Jurnalism.

Situaţia o cunoaşte şi preşedintele studenţilor din Senatul universitar, Andrei Crăciun. "Chiar şi azi am ridicat această problemă, am promit promisiuni", a spus Crăciun.

Tinerii şi-au exprimat nemulţumirea şi pe un grup al lor de pe Facebook, unde unii au propus chiar ca studenţii să organizeze un protest. Alţii au făcut haz de necaz: "Burse de 1.000 de lei la UO, dar se virează doar în septembrie" sau "Cred că ne vom primi mai repede pensia decât bursa de studiu" sunt două dintre mesajele haioase postate de studenţi.

Şefii Universităţii se scuză spunând că, din cauza modificărilor din legislaţie, au trebuit să modifice regulamentul local şi promit că studenţii îşi vor primi banii în această lună.

"Au venit la finalul lunii februarie acele modificări legislative, privind criteriile de acordare, am modificat regulamentul Universităţii, care săptămâna trecută a fost aprobat în Senat. Până pe 9 mai, facultăţile vor elabora propriile metodologii, iar apoi comisia de acordare a burselor va stabili cine sunt studenţii care primesc burse", a explicat prorectorul Ligia Burtă. Potrivit acesteia, în săptămâna 25-30 mai, toţi studenţii orădeni îşi vor primi bursele meritate, inclusiv pe lunile martie şi aprilie. "Vor primi retroactiv toate bursele", a spus Burtă.

Conform noului regulament de acordare a burselor din Universitate, o bursă socială are un cuantum lunar de 580 de lei, una de merit de 700 de lei, iar una de performanţă de 1.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
burse la Oradea?
La universitatea unde jumate sunt rebuturi de la Timisoara si Cluj, iar un sfert sunt taranusi cu dorinte de domneala, se poate vorbi de performanta? La universitatea fara materiale didactice, profesori absenti si examene platite pe lista vorbim de studiu? Genul asta de universitate naste adevarate pericole publice. In special medicina ca restul nu prea ajung sa lucreaze in domeniu. Si ei vorbesc de burse? Vai de capul nostru
Postat 03 Mai 2017, 11:01 de qwerty3
Management de ”Sobornica”. Ep.: Ordinul 3,392/2017 MEN, între o implementare conformă şi birocrația marca ”Sobornica”
I. ”"Nu au fost virate nici bursele de merit, nici cele sociale sau de performanţă. Este inadmisibil. Studenţi din alte oraşe au primit bursele înainte de Paşte, noi nu ştim nici câţi bani vom primi, nici cine va lua bursă. Peste o lună intrăm în sesiune, dar noi n-am primit nicio bursă", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Vlad Chelaru, student în anul II la Jurnalism.” 1. Ce Revoluţie şi ce Zumba ar mai fi la ”Sorbonica” de stat din Oradea, dacă dascălii ei cu ”n” norme didactice și ”m” alte joburi nedidactice, dar tot bine bugetate, nu şi-ar primi la timp şi, evident, integral, toate drepturile salariale. Şi ce creşteri anormale de HTA ar măsura, la aceştia, dona prorector Burtă! II. Ref. Ordinul 3,392/2017 MEN - Două propuneri pertinente pentru actualul ministru al Educaţiei Naţionale: Pavel Năstase, dar şi pentru foştii miniştrii, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang: 1. Condiţionarea acordării oricărei categorii de bursă, de prezenţa studentului/masterandului la toate activităţile didactice (cursuri, seminarii, laboratoare, practică ş.a.). În acest sens trebuie stabilit un barem maxim de absenţe nemotivate (de exemplu: 10/semestru). Acest lucru presupune o completare a prevederilor art. 5(2) şi 13 din Ordin, cu această condiție obligatorie. 2. Referitor la bursele de merit: a) Acestea ar trebui să ţină seama şi de medii, dar şi de situaţia materială a studentului/masterandului; b) Sunt convins de faptul că cei trei miniştri, au auzit, respectiv au beneficiat, de burse din categoria: Integrală I şi Integrală II, respectiv de Parţială I şi Parţială II. S-ar crea astfel un număr mai mare de burse de merit; 3. Nu este corect ca cel care vine la UO pe jos, sau cu OTL-ul, să fie pus în aceeaşi balanţă cu băiatul/fetița lui tata/mama, care vine la şcoală, când vine, (doar) cu maşinuţa de lux/limuzina, sau de ce nu, pe viitor (şi) cu …elicopterul! 3. Mențiune: Sunt două subiecte de analiză şi pe vitejii din ”fruncea” ANOSR-ului, cărora nu le doresc să aibă drept modele activiști UASCR ca MRU şi Emil Boc, respectiv să înțeleagă faptul că studenții au şi obligații și nu doar drepturi! III. "Vor primi retroactiv toate bursele", a spus Burtă. 1. Cu dobândă dona Burtă? 2. Nu studenții sunt de vină de această întârziere generată de birocrația/”managementul” unora de la UO!
Postat 03 Mai 2017, 01:55 de stefan
MONSIEUR, MONSIEUR
Je vous demande...donnez moi quelque chose ! N'importe quoi ! J'aime....la droite ! J'aime Georges ! Je vous en prie ! Peut-etre une " masline ", une " scobitoire ", n'importe quoi ! Donnez ....donnez ! Je n'aime pas la gauche, j'aime la droite !
Postat 02 Mai 2017, 21:14 de TDS
#REZIST ATI !
Bre, visati la pensioara ? Parca pensionarii " e rai "?! Sunt nostalgici, voteaza PSD...e rai, ce lula mea ! V-ati intors din vacanta cu transport gratis ( dat de cei cu OUG 13...stat de drept...stat de drept ! ). Intamplarea face " ca ci rcul " cu autobuzul 14 ! Valeu, ce discutii elevate imi aud urechile ! Dar limbajul...limbajul eate magnific ! -Te, merem la laborator ?- Mai da-ma-n ..la mea ( ele fiind studente ).! Oh God viitoarele C.P. ale Romaniei !
Postat 02 Mai 2017, 19:43 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON