URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2014, 12:38

Studenţii i-au convins pe şefii Universităţii să se mai gândească la Colegiul postliceal. Rectorul a cerut lămuriri Ministerului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru studenţi din Senatul Universităţii din Oradea au reuşit să convingă conducerea instituţiei să se mai gândească la modul în care "creionează" controversatul colegiu postliceal, unde ar putea să ajungă absolvenţii care nu şi-au luat examenul de Bacalaureat.

În şedinţa de luni, Senatul trebuia să dezbată avizarea programelor de studiu care ar urma să funcţioneze în acest colegiu, înfiinţat la Universitatea din Oradea încă din luna iulie, când Ministerul Educaţiei nici nu elaborase metodologia de funcţionare. Numai că cei patru studenţi prezenţi la şedinţă s-au opus, anunţând că vor părăsi şedinţa dacă acest punct va fi supus votului.

Tinerii au fost nemulţumiţi pentru că li se cerea să aprobe cursurile, dar Colegiul nu are încă o metodologie de funcţionare, cifră de şcolarizare sau taxe, aceste documente nefiind încă supuse votului Senatului.

Victorie: studenţi!

"Noi, studenţii membrii în Senat, ne-am exprimat părerea fermă că nu putem să fim de acord cu înfiinţarea acestui colegiu universitar, dar înţelegând situaţia financiară a Universităţii din Oradea, dorim să suţinem iniaţivele conducerii instituţiei privind managementul instituţiei. Cu toate acestea, nu vom vota şi nu vom participa la vot atâta timp cât metodologia de organizare prevede recunoaşterea creditelor obţinute în cadrul colegiului de către facultăţi, cu condiţia obţinerii bacalaureatului", a precizat Roland Olah, unul dintre cei patru studenţi.

După cum se ştie, metodologia elaborată de Minister permite transferarea creditelor, iar universitari din ţară au avertizat că acest lucru va face ca un cursant al colegiilor să devină student în anul II, odată ce îşi ia Bacalaureatul, prin recunoaşterea creditelor. Cum Universitatea din Oradea nu şi-a elaborat metodologia proprie, studenţii nu ştiu dacă în colegiul orădean acest lucru va fi posibil. Cert este că nu sunt de acord cu o astfel de decizie.

În aceste condiţii, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, a supus votului senatorilor doar amânarea proiectului pentru şedinţa următoare, timp în care conducerea executivă a Universităţii să prezinte şi metodologia de funcţionare a colegiului. Senatorii au votat pentru amânare.

Cursanţi vs. Studenţi

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a declarat că nu a trimis Senatului toate documentele legate de colegiu pentru că nu a dorit ca acestea să fie realizate în pripă. "Am cerut Ministerului lămuriri cu privire la perioada de şcolarizare. Este primordial să ştim dacă vom putea organiza aceste cursuri în anul universitar 2014-2015 sau nu", a declarat rectorul.

Bungău a precizat că cerut lămuriri şi vizavi de alte aspecte din metodologie, care au rămas neclare pentru mai mulţi rectori din ţară. "Ce trebuie reţinut este că Universitatea din Oradea se delimitează clar de recunoaşterea creditelor. Trebuie tratat totul cu responsabilitate şi cu exigenţa calităţii. Nu se pune problema ca un absolvent de colegiu să ajungă student în anul II", a spus rectorul.

Bungău a mai spus că problema colegiilor a fost discutată şi în Consiliul Naţional al Rectorilor, iar majoritatea rectorilor au aceleaşi nelămuriri. Totodată, rectorul orădean mai crede că toate universităţile care au şi specializări tehnice îşi vor înfiinţa colegii postliceale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Insitut
Vom ajunge din nou Institut de subingineri?
Postat 17 Septembrie 2014, 14:30 de cadru didactic
Doar banii conteaza
Doar banii conteaza pentru conducere!!!
Postat 17 Septembrie 2014, 14:08 de D.I.
SA NU ACCEPTATI ASA CEVA!
NICI O UNIVERSITATE SERIOASA nu a acceptat aceaste struto-camile de colegii. VA ROG ARATATI-mi o universitate din CLUJ care a facut asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Inclusiv UTCN si USAMV Cluj nu au respins propunerea. Se vb ca Oradea sa recupereze din decalajele fata de Cluj Arad Timisoara etc dar uite ca noi facem ra-turi, din prea multa lacomie de moment, fara sa ne gandim la viitor. Pai asa, mai bine sa se faca scoli profesionale sau de subingineri si gata! MAcar stii de o treaba, stii de o meserie!
Postat 17 Septembrie 2014, 13:12 de AL
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON