URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2013, 09:00

Studenţii, dezinteresaţi şi când pot primi bani! Fundaţia Comunitară n-a avut de unde alege 10 bursieri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii orădeni nu se stresează prea mult nici când este vorba să primească bani. Cel puţin asta au dovedit în cadrul concursului de proiecte comunitare "Bursa Talentelor", derulat de Fundaţia Comunitară Oradea.

ONG-ul a vrut să dea 10 burse de câte 1.000 de euro pentru tot atâţia studenţi care depun un proiect cu impact comunitar. În final, însă, ONG-ul oferă doar 6 şase burse studenţeşti.

Din cele 32 de proiecte depuse, trei au fost respinse din start. "Motivul respingerii a fost caracterul lor redundant, având în vedere că aceiaşi candidaţi au depus proiecte cu conţinut similar, dar cu o altă abordare; astfel, a fost reţinut proiectul cel mai viabil", se arată într-un comunicat al Fundaţiei.

Din cele 29 proiecte rămase, 22 nu au întrunit criteriile ONG-ului. "Aspectele majore semnalate au fost următoarele: neasumarea unui scop precis sau clar delimitat sau care se adresează unui public ţintă insuficient identificat; proiect prea limitat în ce priveşte grupul ţintă sau care se adresează unei comunităţi prea specifice şi cu grad de reprezentare sau impact comunitar limitat; proiect insuficient documentat, enunţând mai degrabă idei de îmbunătăţire a cadrului comunitar, dar fără a propune soluţii pentru probleme concrete, nesustenabil financiar", informează fundaţia.

Astfel, vor fi finanţate cu câte 1.000 de euro doar şase proiecte. Unul dintre el este "Vreau şi eu să cânt la pian", scris de Adelina Doina Suvergel, care îşi doreşte să actualizeze metodica predării pianului sub formă de metodă de studiu, realizând patru volume cu CD audio, iar un altul, "Routinie", semnat de Robert Indrieş şi alţi colaboratori, presupune realizarea unei platforme online de dezvoltare personală şi profesională.

Al treilea proiect selectat este "Oradea QR", scris de Ana Miruna Turc şi Mona Stănescu, care îşi doresc să promoveze patrimoniul cultural orădean prin codare QR pentru smartphone-uri în limbile română, maghiară, engleză şi germană, iar al patrulea a fost câştigat de jurnalista Cristina Puşcaş, care îşi va tipări teza de doctorat "Penitenciarul Oradea în regimul comunist (1945 - 1977). Iadul roşu s-a coborât şi în oraşul de pe Criş".

Alin Luncan a câştigat la rându-i 1.000 de euro pentru proiectul "Sistem inteligent pentru sesizări comunitare", adică o metodă de sesizare online a problemelor comunitare la nivel de stradă, bloc ori cartier şi monitorizarea online a rezolvării lor. În fine, aceeaşi sumă o primeşte şi Monica Mureşan, pentru proiectul "Atelier de creaţie", care presupune organizarea de ateliere pentru persoanele fără loc de muncă pentru a învăţa să confecţioneze decoraţiuni şi accesorii din materiale reciclabile.

Totodată, juriul a selectat, în mod excepţional, şi proiectul "Micul Mozart", prezentat de către Estera Forogău, o orădeancă în vârstă de doar 10 ani. Fata cântă deja la opt instrumente şi are ureche muzicală absolută, adică abilitatea de a transcrie în partitură creaţiile muzicale proprii.

Toate proiectele vor fi prezentate la o gală ce va avea loc pe 13 decembrie şi unde vor fi invitaţi reprezentanţii marilor companii locale, care vor putea la rândul lor să sprijine financiar tinerii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON