URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2016, 12:50

Studenţii de la Muzică cer ca doi profesori să fie daţi afară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

12 studenţi de la Facultatea de Arte, specializarea Muzică, au sesizat Senatul universitar privind activitatea a doi profesori de-ai lor, soţii Theodore Coresi (foto) şi Catarina Lal, pe care tinerii îi acuză că nu îşi ţin orele cu săptămânile, îi ameninţă şi îi denigrează.

Cei doi soţi locuiesc în Viena şi, spun studenţii, nu au ţinut decât puţine ore de curs şi seminarii la disciplina Lied-Oratoriu, anul III, iar şi pe cele ţinute le-au suprapus cu ore şi seminarii ale altor profesori, fără să ţină cont că studenţii nu pot fi în două săli deodată.

"De asemenea, multe ore de curs/seminarii au avut loc sâmbăta şi duminica, la ore improprii pentru studiu, având în vedere că cei doi profesori nu ţin cont de orarul stabilit de facultate, orele desfăşurându-se după buna lor dispoziţie şi în funcţie de programul lor exclusiv, având în vedere că în marea majoritate a anului cei doi locuiesc la Viena", spun studenţii.

Mai mult, tinerii arată că nu au fost lăsaţi să intre în examen din cauză că nu s-au prezentat la un curs anunţat pe Facebook de cei doi profesori, chiar dacă regulamentele Universităţii le permit studenţilor să recupereze absenţele. "Studenţii care au lipsit în zilele de 12 şi 13 mai 2016, indiferent de motiv, nu vor putea susţine examenul din semestrul al II-lea, din cauza acestor absenţe, în ciuda faptului că dânşii (profesorii - nr) absentează cu săptămânile de la cursuri. Această barieră discreţionară reprezintă un afront clar la adresa studenţilor, ilustrând respectul (sau mai degrabă lipsa lui) faţă de studenţi", se arată în sesizarea transmisă Senatului.

Studenţii mai reclamă că cei doi profesori nu le respectă dreptul de a primi de la începutul anului universitar fişa disciplinei, astfel încât să ştie ce vor trebui să înveţe, dar şi că au un repertoriu dens pe care nu îl pot pregăti, tocmai pentru că nu îl cunosc de la debutul anului universitar. Totodată, cei 12 reclamanţi mai arată că profesorii îi ameninţă şi îi denigrează, fără a prezenta însă exemple concrete.

"Acestui demers s-au aliat şi studenţii din anul II, respectiv de la master, care îşi doresc la rândul lor ca aceşti profesori să fie eliminaţi din comunitatea academică şi să nu mai aibă nicio interacţiune cu aceştia în următorii ani. Mai mulţi colegi sunt în asentimentul acestei adrese însă se tem să o semneze din cauza eventualelor repercusiuni", au mai scris studenţii, completând că demersul lor este încurajat şi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Sesizarea tinerilor a fost dezbătută în şedinţa de marţi a Senatului. "Am decis să formăm o comisie mixtă din reprezentanţi ai Senatului şi ai Consiliului de Administraţie, care să analizeze situaţia", a declarat preşedintele Senatului, Sorin Curilă, pentru BIHOREANUL.

Între timp, însă, sesizarea a fost discutată şi în Departamentul de Muzică şi, conform directoarei Carmen Vasile, cei doi profesori au înţeles că trebuie să-i primească în examen pe studenţii care au acest drept. Totodată, directoarea a propus ca din următorul an universitar, studenţii să-şi poată alege profesorii cu care vor să lucreze, propunere ce va fi şi ea analizată de comisia mixtă formată.

În plus, Carmen Vasile a mai precizat că face acum o verificare a prezenţelor şi absenţelor la ore, a studenţilor şi dascălilor deopotrivă, pentru a cunoaşte situaţia exactă.

Contactaţi de BIHOREANUL, soţii Coresi au declarat că vor reveni cu un punct de vedere, de îndată ce vor vedea şi sesizarea depusă de studenţi.

În 2015, Theodore Coresi a mai fost anchetat de Comisia de Etică a Universităţii, după ce colega sa de departament Oana Lianu l-a reclamat că a făcut-o "ţigancă împuţită" de faţă cu mai mulţi colegi, într-o şedinţă de departament. Atunci, Coresi a fost sancţionat cu un avertisment. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo colegi, sunteti tari !!
Da, bravo pentru colegii nostri de la muzica. Noi, la arte vizuale avem o problema identica, o profa pe care nu o vedem cu saptamanile, mereu ceva este o problema, ba nu ii merge calculatorul, ba nu stie ca are ore ca nu are orarul...ne minte ca pe niste copii. dar vedem pe facebook cum se plimba in afara granitelor...ne e frica sa facem ceva pentru ca are o gura....si ne ameninta, cum ne-a amenintat si la evaluarea pe care am facut-o profesorilor dupa ce i-am acordat punctaj mic. Noi venim la scoala, dansa nu...asteptam cat asteptam si plecam. si daca dansa vine la ora 11 (cand avem ore de la 9) ne cearta ca nu am fost prezenti. Poate vom lua modelul colegilor nostri d ela muzica, ca nu se mai poate
Postat 23 Iunie 2016, 14:55 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON