URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2015, 13:01

Spor la învăţat! Elevii bihoreni s-au întors în bănci (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrând-nevrând, elevii din toată ţara s-au întors luni în şcoli. În Bihor, în acest an şcolar învaţă puţin peste 100.000 de elevi, dintre care 95.700 în învăţământul de stat, 1.500 în şcolile şi grădiniţele speciale şi 3.500 în învăţământul privat.

În toate şcolile din judeţ, luni dimineaţă a avut loc festivitatea de început de an şcolar, la care profesorii i-au invitat pe elevi, părinţi şi bunici deopotrivă. Cei mai mulţi "susţinători" i-au avut elevii de clase primare şi cei de la început de ciclu şcolar, adică de-a V-a şi de-a IX-a.

În mod cert, copilaşii care au început clasa pregătitoare au avut şi cele mai mari emoţii. Majoritatea au doar şase ani, aşa că pentru ei învăţătoarele au trebuit să găsească cele mai bune metode pentru a-i convinge că şcoala este interesantă, chiar distractivă. Aşa, de pildă, unii elevi de clasă pregătitoare au aflat că sala de clasă este precum un castel, însă unul al cunoaşterii, de unde fiecare va ieşi mai bogat în informaţii. 

Careul Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna” a fost umplut, la ora 9, de cei 132 de elevi ai clasei pregătitoare, respectiv de cei 90 de elevi de clasa a cincea care, însoţiţi de părinţi, au răspuns „prezent” apelului din prima zi de şcoală. Arătând că actualele condiţii ale şcolii se ridică la exigenţele cerute şi urându-le succes elevilor în noul an şcolar, directorul Mircea Mitran a prezentat şi cadrele didactice care îi vor călăuzi pe cei mici în următorii ani: învăţătoarele Cristiana Vidican, Doina Sabău, Rodica Fechete şi Luciana Morcan, respectiv dirigintele claselor a cincea Claudia Derecichei, Ioana Baba şi Florentina Socolan. Festivitatea începută în curtea şcolii a continuat în sălile de clasă, pe care cei mici le-au descoperit cu chiote de surpriză, murmure de satisfacţie, dar şi cu multă emoţie.

La Şcoala Gimnazială Dacia, sute de părinţi şi elevi au participat la festivitatea care a durat mai mult decât şi-ar fi dorit picii nerăbdători. Singurul care a părut că le înţelege lipsa de răbdare a fost inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, care are şi fiul la această şcoală şi care în cuvinte puţine le-a urat tuturor elevilor un an şcolar fructuos. "Voi sunteţi arhitecţii vieţii voastre şi nu este un lucru de neglijat. Poate că în viaţa voastră există lucruri mai importante decât şcoala, însă trebuie să înţelegeţi că şcoala trebuie să fie principala voastră preocupare, pentru că în şcoală vă formaţi pentru tot restul vieţii", le-a spus inspectorul general elevilor. Colegilor săi profesori le-a transmis să fie modele de urmat pentru elevii lor.

Imediat după ce discursurile s-au încheiat, şcolarii şi părinţii au dat buzna în clase, unde au descoperit orarul, manulele sau mici surprize pregătite de profesori, precum baloane ori dulciuri.

Pentru elevii mai mari, bucuria cea mai mare a primei zi de şcoală a fost că s-au reîntâlnit cu colegii. La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, curtea s-a umplut cu elevi de gimnaziu curioşi de ce le va aduce noul an şcolar şi de liceeni bucuroşi că s-au regăsit. Mai timizi au fost cei din primul an de liceu, mai ales cei care au venit din alte şcoli şi nu-şi cunoşteau colegii ori profesorii.

Festivitatea a fost condusă de noua directoare a şcolii, Liana Papagiannis, intens aplaudată de elevi. Ea a fost însoţită de directoarea adjunctă Anca Mile, iar în prezidiu au mai stat prefectul Claudiu Pop, senatorul Florian Bodog, fostul director Dorel Tifor, inspectoarea Elisaveta Roşu, şefa Eurobusiness Parc, Delia Ungur, totodată reprezentantă a asociaţiei părinţilor şcolii, şi preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa, elev în ultimul an de liceu la această şcoală. Toţi aceştia le-au urat elevilor un an şcolar cu rezultate cât mai bune. 

Potrivit inspectorului şcolar general Alin Novac-Iuhas, anul şcolar a debutat în toate şcolile şi grădiniţele din judeţ, chiar dacă nu toate clădirile unităţilor de învăţământ au autorizaţie de funcţionare. Din cele 915 corpuri de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor, 643 au autorizaţie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Sună clopoţelul! 100.000 de elevi sunt aşteptaţi luni în şcolile din Bihor"

"Clopoţel în şantier: În mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea anul şcolar debutează cu lucrări de renovare (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON