URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2014, 19:10

Senatorii Universităţii îi cer rectorului Constantin Bungău să restructureze instituţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul întocmit de rectorul Constantin Bungău privind starea instituţiei, raport pe care, conform legii, rectorul trebuie să-l facă public anual până la data de 1 aprilie. Publicat pe site-ul Universităţii la termen, raportul a fost analizat de fiecare comisie a Senatului, care şi-a prezentat concluziile în faţa tuturor aleşilor universitarilor, dar şi pe site-ul instituţiei.

Vrem restructurare!

Astfel, raportul Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, condusă de Victoria Bogdan, arată că, potrivit datelor furnizate de rector, Universitatea a încheiat anul 2013 cu un deficit financiar de 7,6 milioane lei şi că în anii 2011-2013 "se constată o creştere îngrijorătoare a cheltuielilor cu personalul". Mai precis, dacă în 2011 cheltuielile de personal "înghiţeau" 81,99% din finanţarea de bază a Universităţii (adică banii primiţi de la Ministerul Educaţiei şi cei colectaţi din taxe), în 2013 acest procent a ajuns la 99,93%.

"Constatând ponderea mare a cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor instituţiei, Comisia de Buget-Finanţe consideră că se impun măsuri urgente de diminuare a cheltuielilor cu personalul", se arată în raportul senatorilor, publicat pe site-ul Universităţii.

În aceste condiţii, Comisia recomandă rectorului Constantin Bungău să identifice surse de finanţare extrabugetare în parteneriatele public-private, să reducă cheltuielile de personal până la 80% din veniturile de bază ale Universităţii, dar şi să restructureze instituţia prin comasarea facultăţilor ori gruparea programelor de studii similare.

Totodată, senatorii cer ca bugetele de venituri şi cheltuieli să fie repartizate pe departamente, nu pe facultăţi, cum se întâmplă în prezent, şi să fie restructurate baza didactică Gaudeamus de la Stâna de Vale, respectiv Staţiunea Pomicolă. În fine, aceeaşi comisie recomandă creşterea veniturilor proprii prin valorificarea rezultatelor cercetării.

Bani mai puţini, dar mai bine cheltuiţi

Raportul Comisiei de Cercetare Ştiinţifică a Senatului, condusă de Cristian Grava, scoate şi el în evidenţă probleme de ordin financiar. Mai precis, această Comisie arată că încasările din regia proiectelor de cercetare au scăzut faţă de 2012 cu 43%, "ceea ce poate duce la concluzia unei scăderi a activităţii de cercetare şi a sumelor atrase din proiecte la Universitatea din Oradea".

Pe de altă parte, Comisia de Cercetare Ştiinţifică laudă faptul că banii atraşi prin cercetare au fost mai bine folosiţi, micşorându-se semnificativ, de la 78,5% la 39,5%, banii cheltuiţi pentru salarii, în favoarea plăţilor pentru utilităţi. Altfel spus, din banii atraşi prin proiecte s-au plătit mai puţine salarii şi mai multe facturi decât în 2012.

La rândul său, Comisia Senatului pentru probleme sociale şi studenţi, prezidată de Marius Ţepelea, evidenţiază lipsa reparaţiilor capitale la cămine, dar şi scăderea cu 30% a numărului doctoranzilor. În final, această comisie recomandă conducerii administrative a Universităţii să se preocupe mai mult de atragerea şi recrutarea viitorilor studenţi.

Rectorul Constantin Bungău a aflat toate aceste observaţii chiar în şedinţa de Senat, unde a fost invitat. Contactat de BIHOREANUL, Bungău s-a rezumat să declare că raportul nu este menit să arate ce a făcut în calitate de rector, ci doar care este starea Universităţii în prezent.

Citeşte pe această temă şi articolul "Rectorul la raport: Universitatea este pe minus cu 7,6 milioane lei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
asistent
PROPUN CA NOI ASISTENTII CE LUCRAM PE 1000 LEI SA NE DAM DEMISIA ,SA I LASAM DOAR PE PROFESORI,DECANI SI PE BARNIE SA RAMINA SI SA VINDA UNIVERSITATEA SA AIBA BANI DE AMANTE
Postat 17 Aprilie 2014, 19:23 de adrian
Spre autodistrugere inainte
Pacat. "din banii atraşi prin proiecte s-au plătit mai puţine salarii şi mai multe facturi decât în 2012" Da. Nu prin cotrol managerial ce prin simpla intamplare ca sau finalizat contractele cele mai paguboase din institutie (POSDRU) din care amintesc Ilies, Chipea, Anca Dodescu, Adriana Giurgiu care nu au adus plus valoare institutiei ce doar unor grupuri de interese. Spre asta se orienteaza cercetarea si in 20014 doar sau schimat actorii (vezi proiecte propuse Bungau, Prada, Cheregi, Popeasca) . Alti nu mai au dreptul "nu sunt fonduri de sustinere"
Postat 17 Aprilie 2014, 06:59 de viitor somer
@ADRIAN
noroc ca relatiile internationale sunt realizate de romani! De justitie, nu zic, e nevoie dar deja numarul infractorilor este egal cu cel al juristilor.
Postat 16 Aprilie 2014, 22:47 de ing
Senat
Sedinta de Senat a fost penibila, cu aplauze de pe vremea lui Nea Ceasca, cu un rector nepregatit sa isi sustina raportul lui, scris de prorectori. A fost totul frumos, pana kand nu sa adus in discutie problema de la Protectia Mediului, unde maine se va desfiinta jumatate din facultate, dupa normativele adoptate de Consiliu de Administratie si Senat!
Postat 16 Aprilie 2014, 20:37 de adrian
PRODUCTIE
nu cumpara nimeni ceva produs de inginerii din rominia.si masinile sint facute de francezi.asa ca hai pa
Postat 16 Aprilie 2014, 20:13 de adrian
OXFORD DE ORADICA
Oxfordul asta local e o pepiniera de veleitari, rude, cumetrii, cuscrii, ginerei, nurori urate, babe expirate si zbarcite, mosi impotenti, etc, etc.
Postat 16 Aprilie 2014, 18:50 de Gelu
@ADRIAN
dupa tine ar trebui sa ramana doar facultatile de drept, relatii internationale si jurnalism! Fara productie o sa mancati doar circ ca nici de paine nu se va ocupa nimeni.
Postat 16 Aprilie 2014, 18:36 de ing
HOTI
NOI ASISTENTII LUCRAM PE 1000 RON DE DIMINEATA PINA SEARA IAR SUTELE DE PROFESORI DE LA FACULTATI CE N AU STUDENTI INCASEAZA ZECI DE MILIOANE LUNAR.DE CE NU SE INCHID FACULTATILE NERENTABILE????????????CA SA POATA FURA IN CONTINUARE
Postat 16 Aprilie 2014, 12:43 de ADRIAN
@cd
Cine le reproseaza tinerilor senatori modalitatile de actiune in baza Legii 1/2011, cei care au experienta comunista in baza unui sistem totalitar apus?
Postat 16 Aprilie 2014, 12:32 de conf
Atentie vin banii!!!!
Sa valorifice rezultatul cercetaii din proiectul Rectorului cu cladirea inteligenta (mereu inchisa) de milioane de euro si cu motorul de 200 000 euro din proiectul lui Chioreanu care nu valoreaza 1000 euro.
Postat 16 Aprilie 2014, 09:45 de senator
constat
Acei senatori "care nu au nicio experienta manageriala" (le-o reproseaza cei "care o au" !) isi exercita atributiile legale si spun lucrurilor pe nume. E ceea ce trebuie facut. In continuare trebuie insa masuri concrete de eficientizare financiara.
Postat 15 Aprilie 2014, 22:22 de cd
Sorbona
Sorbona e mereu si mereu cu probleme!!!!!! Cand naiba se vor termina, ca ne-am saturat de mafiotii astia.
Postat 15 Aprilie 2014, 20:48 de Conf. Dr.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON