URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2016, 14:41

Şeful IŞJ Bihor, despre notele mici de la Bac: "Aceasta este realitatea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a admis că notele absolvenţilor de liceu nu-l mulţumesc. După cum se ştie, doar 58% dintre elevii bihoreni au promovat Bacalaureatul, în timp ce la Evaluarea Naţională procentul a fost ceva mai mare, de 72%.

"Mi-aş fi dorit procentaj mai bun atât la Evaluarea Naţională cât şi la Bacalaureat. Aceasta este realitatea. (...) E un procent mic, nu mă mulţumeşte", a declarat Novac Iuhas, marţi, într-o conferinţă de presă.

Măsuri pentru mai bine

Şeful IŞJ Bihor a precizat că a stabilit deja un set de măsuri ce vor fi aplicate în toate liceele din judeţ, pentru ca anul viitor elevii să ia note mai mari. "Am stabilit trei direcţii clare. Una este o monitorizare foarte bună în principal la şcolile care au un procent scăzut de promovare, să crească numărul de inspecţii la casă, inspecţii pe care le vom face cu rol de îndrumare, coordonare. O altă direcţie este un program remedial, adică un număr mai mare de ore suplimentare, să motivăm candidatul să participe la aceste examen. Şi o permanentă legătură cu părinţii, astfel încât fiecare părinte să fie informat corect şi la timp. Dacă aceste trei direcţii vor fi îndeplinite, cu siguranţă acest procent (n.r. de promovare) va creşte", a declarat Alin Novac Iuhas.

Pentru o mai bună legătură cu părinţii, şeful IŞJ Bihor a dezvăluit că are în plan să introducă un catalog online judeţean, care să nu prevadă niciun cost pentru părinţi. Novac Iuhas s-a ferit să ofere prea multe detalii, precizând doar că proiectul este "în stadiu de discuţii avansate", iar dacă se concretizează părinţii ar urma să primească SMS şi mail cu fiecare notă sau absenţă a copilului lor.

Şcoli la puricat

Şeful IŞJ Bihor a mai spus că nu exclude ca directorii şcolilor cu rezultate slabe să fie evaluaţi, ceea ce ar putea duce la schimbarea lor. Licee cu rezultate slabe sunt cel din Cadea, unde nici unul din cei cinci absolvenţi nu au promovat Bacalaureatul, Colegiul Andrei Şaguna Oradea, tot cu rata de promovare 0, Liceul din Bratca (11%) ori din Suplacul de Barcău (8%). La polul opus, şcolile cu cele mai bune rezultate sunt Liceul Emanuel Oradea (rată de promovare 100%), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (99%), Liceul Betel Oradea (98%), Colegiul Naţional Mihai Eminescu (97%) şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (91%).

Întrebat cum îşi explică numărul mare de absolvenţi de liceu care nici nu s-au înscris la Bacalaureat, mai precis 40% dintre elevii bihoreni care au terminat clasa a XII-a, Novac Iuhas a spus că a cerut verificări punctuale. "Am emis ordine de serviciu şi verificăm punctual în unităţile de învăţământ această situaţie. Pentru mulţi dintre elevi nu reprezintă o prioritate obţinerea diplomei de Bacalaureat, mulţi se gândesc la intrarea pe piaţa muncii sau la studii postliceale. Lor li se adaugă şi cei care pleacă în străinătate", a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Pe de altă parte, Novac Iuhas a precizat că IŞJ nu a avut nicio problemă în organizarea examenelor naţionale, iar nicio sesizare n-a fost făcută vizavi de presupuse sincope. Mai în glumă, mai în serios, şeful IŞJ Bihor a precizat că se bucură că în acest an au fost doar 15 elevi eliminaţi de la Bac, un număr semnificativ mai mic decât anul trecut, când peste 100 de elevi au fost eliminaţi numai la Colegiul Unirea din Ştei, după ce s-a depistat că au copiat în masă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Stil ....
de învăţământ rămas în mare parte cu vechi obiceiuri de dinainte de 90.Într-adevăr sunt olimpici mondiali dintre elevii noştri,dar stresu general e maxim!Aş fi preferat o situaţie socială de tip nordeuropean,unde nu sunt printre elevi olimpici mondiali,dar fiecare îşi are locul său,pe adevăratu merit,nu pe banu părinţilor.Cine nu ştie prea multe,are şi el o decenţă acolo..Aici,materie tot mai greoaie,şantaju tacit dintre unii profi şi părinţi pentru a lua meditaţii la odraslă.Ştiu cazuri unde absolvenţi de master care cerşesc vrun loc ca vânzător sau barman.Dar au diplomă!!!
Postat 20 Iulie 2016, 14:37 de crisan
MINTESTE si asta !!
Minteste si asta ! REALITATEA este MUUUULTA mai tragica decat arata ultimele rezultate !!!!
Postat 19 Iulie 2016, 21:39 de scortosul
ore in particular
fara ore in particular(50-100 ron/sedinta)nu au nicio sansa nici la evaluare nici la bac.Ce-i de facut?
Postat 19 Iulie 2016, 15:37 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON