URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2017, 11:36

Restauraţie şi în Bihor: Ex-directori care n-au participat sau nu au promovat concursurile revin la conducerea şcolilor

Restauraţie şi în Bihor: Ex-directori care n-au participat sau nu au promovat concursurile revin la conducerea şcolilor "PEDEPSIT" SĂ FIE ŞEF. După ce Ministerul Educaţiei l-a notat cu calificativul "satisfăcător" pentru activitatea sa din anul 2015, când conducea Inspectoratul Şcolar Bihor şi sub nasul lui s-a petrecut scandalul transferurilor ilegale la liceu, profesorul Nicolae Avram (foto) a fost recompensat de urmaşul lui la şefia IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, cu o funcţie de şef. Mai mic, dar tot şef...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul anului 2016, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a făcut numiri temporare pentru conducerea şcolilor unde niciun profesor n-a câştigat funcţia la concurs.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat atunci, multe dintre aceste numiri s-au făcut din rândul profesorilor care au promovat concursul de la o anumită unitate de învăţământ, dar nu au devenit directori pentru că au luat note mai mici decât contracandidaţii lor.

Acum, însă, când proaspăt instalatul ministru PSD Pavel Năstase a modificat metodologia de ocupare a acestor funcţii, permiţându-le directorilor care nu au câştigat sau au chiulit de la la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei sau nu le-au câştigat să reocupe funcţii de conducere, se produc schimbări şi în Bihor.

Val de demisii

Şapte directori numiţi temporar în decembrie au fost acum înlocuiţi cu predecesorii lor, care fie nici n-au mers la concurs, fie l-au picat cu brio. Toţi cei şapte au fost înlocuiţi pentru că au demisionat din funcţie, cinci dintre ei chiar luni, deci după ce Năstase a anunţat modificarea. Deci, cel mai probabil, şi-au dat demisia tocmai ca să le facă loc predecesorilor.

"Directorii detaşaţi la Remetea (n.r. Ioan Petru Boiţ) şi Ceica (n.r. Eva Irina Mihele) au demisionat între sărbători, imediat după ce au fost numiţi, deci înainte să se ştie că se vor face modificări", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Alin Novac Iuhas, inspectorul şcolar general. În schimb, directorii numiţi la Viişoara (Fazekas Beata Orsolya), Buduslău (Postol Karoly), Lazuri de Beiuş (Alexandra Bodin) şi Borod (Teodora Alina Ţepele) au demisionat pe 9 ianuarie.

În locul demisionarilor, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a decis luni după-amiază, deloc surprinzător, să-i numească pe cei care ocupau aceste funcţii înainte, mai precis la Remetea pe Cătălin Ionică Făşie, la Ceica pe Vlad Flore, la Viişoara pe Hover Gabor-Zoltan, la Buduslău pe Bozsik Lorand, la Lazuri de Beiuş pe Alina Irina Bodin, iar la Borod pe Aurica Mariana Manci Capriş. "Au fost propunerile consiliilor profesorale de a-i numi pe foştii directori şi am mers pe mâna lor", susţine şeful IŞJ Bihor.

Mai rămâne de văzut dacă nu cumva şi alţi directori numiţi temporar vor face acelaşi pas şi, mai ales, dacă îl vor face de voie sau de nevoie...

Avram, iar şef

În aceeaşi şedinţă care a avut loc luni după-amiază, CA-ul IŞJ Bihor a decis şi 9 numiri de directori adjuncţi, în cazul unor unităţi de învăţământ pentru care încă nu se identificaseră persoanele potrivite pe aceste funcţii. Acum s-au găsit, fiind numiţi ex-directorii sau ex-directorii adjuncţi.

Această situaţie se întâlneşte la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi din Oradea, unde funcţia de director adjunct era vacantă după concurs. De acum, ea este ocupată de fostul director Nicolae Avram, totodată fost inspector şcolar general şi membru PSD Bihor, care nu s-a putut înscrie la concursurile de directori pentru că în 2015 a fost notat de Ministerul Educaţiei cu calificativul "suficient".

Pe modelul Avram, foştii directori de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea (Carmen Rozalia Ilisie), şcoala din Şuncuiuş (Marius Danciu), respectiv din Tileagd (Ervin Călinescu) au devenit acum directori adjuncţi la aceste unităţi de învăţământ. Numai că, în timp ce Ilisie şi Danciu nu s-au dus la concurs, Călinescu a picat maiestuos la proba scrisă, obţinând doar 25 de puncte, mai puţin decât minimul de 35.

De asemenea, la alte cinci şcoli din Bihor au revenit pe funcţii foştii directori adjuncţi. Este vorba de Liceul de Arte Oradea (Racz Eliza Beata, care nu a participat la concurs), de Colegiul Agricol Valea lui Mihai (Ştefania Derşidan, picată la proba scrisă a concursului cu nota 27,5), de Colegiul Naţional Teodor Neş din Salonta (Vasile Haş, care nu a participat la concurs), de Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni (Barta Emeric, idem) şi de Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti (Maria Popuş, nici ea nu a fost candidată la concurs). "Şi în aceste cazuri am aprobat propunerile consiliilor profesorale, pentru că nu sunt alte persoane care să dorească să ocupe aceste funcţii", a spus Novac.

Potrivit inspectorului şcolar general au rămas două unităţi de învăţământ din Bihor cu situaţie incertă, mai precis fără director câştigător la concurs şi cu atribuţiile acestei funcţii delegate directorului adjunct admis la competiţie. Este vorba de şcoala din Bunteşti şi de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. "Deocamdată, la aceste şcoli situaţia rămâne aşa", a spus Novac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fără Alinuțu
Până Alinuțu e șef tot tâmpenii de-astea vom vedea. După ce și-a luat examenul de inspector încercând de "n" ori ca o pipiță la școala de șoferi, nu-l mai clintește nimeni. Vai și amar când te conduce un incompetent. INCOMPETENT SUS, INCOMPETENTI IN TERITORIU.
Postat 10 Ianuarie 2017, 20:53 de Vana8011
F*c the Bac !
O sa fie un bac de pomina anu asta. De-abia astept, ma-nscriu si eu .Uraaaaa!
Postat 10 Ianuarie 2017, 13:09 de Iness
who's next?
...Mai sunt si alte deconcentrate aflate sub efectul tehnocratic! Daca vreit, venim cu sugestii...Cu toate ca se stiu care sunt acestea. Sa vedem reactii. Succes!
Postat 10 Ianuarie 2017, 13:01 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON