URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2014, 19:01

Reducere la jumătate a taxelor pentru studenţii Universităţii aflaţi la a doua specializare

Din toamnă, studenţii orădeni care învaţă la a doua specializare vor fi răsplătiţi cu o reducere a taxei de şcolarizare.

Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că şapte facultăţi au decis să acorde o facilitate studenţilor care se înscriu la a doua specilizare, adică la a doua specializare de licenţă sau la al doilea program de masterat. Cele şapte facultăţi sunt Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ştiinţe, Construcţii şi Arhitectură, Ştiinţe Socio-Umane, Litere şi Ştiinţe Economice.

Rectorul Constantin Bungău a explicat că decizia a fost luată în lipsa unei reglementări naţionale pentru dubla specializare. "Cei care profesează pe zona didactică suferă că nu pot să acopere o catedră decât dacă au o dublă specializare, de exemplu matematică-informatică, chimie-biologie, istorie-geografie. Până când reglementează legiuitorul, noi venim în întâmpinarea lor: dacă eşti absolvent al Universităţii din Oradea şi faci a doua specializare, plăteşti doar jumătate din taxă", a declarat Bungău miercuri pentru BIHOREANUL.

Potrivit rectorului, decizia se va aplica de la 1 octombrie, indiferent de anul de studiu şi indiferent dacă prima facultate a fost deja absolvită sau studentul face concomitent cele două specializări. "Depui o cerere la rectorat în care spui unde înveţi sau ce ai absolvit, prezinţi dovezi, şi vei plăti jumătate din taxă", a precizat Constantin Bungău.

Săptămâna trecută, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul pentru reducerea taxelor studenţilor care învaţă la a doua specializare, cerând însă conducerii executive a instituţiei să realizeze un regulament unitar, care să se aplice tuturor facultăţilor dispuse să acorde această facilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
in sfarsit
oricum taxele erau enorme pentru ce se ofera
Postat 31 Iulie 2014, 13:48 de daniel
ioana
Buna decizie
Postat 31 Iulie 2014, 13:42 de ioana
ana
Foarte bine in sfarsit o decizie normala corecta etica la Uoradea. Se vede ca nevoia ii deteremina sa ia astfel de decizii caci universitatea e pe butuci.De asemena am propune ca fiecare facultate sa aiba departament ID sau IF ar imunatati mult situatia universitatii.
Postat 31 Iulie 2014, 10:53 de ana
Bine!Bine!
Bun Managementul! In sfarsit si un articol proOradea!
Postat 30 Iulie 2014, 21:40 de Ordean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON