URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 13:35

Rectorul Constantin Bungău, nemulţumit de activitatea din anul trecut a Universităţii din Oradea: „Nu am avut realizări spectaculoase”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat raportul anual pe 2016 într-o conferinţă de presă susţinută marţi, subliniind că în cursul anului trecut instituţia a rămas între primele zece unităţi de învăţământ superior din ţară ca mărime.

Un an al conservării

Referindu-se la exerciţiul financiar precedent, Bungău a spus că veniturile şi cheltuielile au fost de 154 milioane lei, cu 10% peste cele din 2015, cea mai mare parte a sumei fiind consumată pentru activităţile de bază (127 milioane lei), în timp ce pentru cofinanţarea proiectelor de cercetare cu fonduri nerambursabile s-au cheltuit 6,30 milioane lei, pentru susţinerea cercetării cu fonduri proprii 2,50 milioane lei, iar 14,60 milioane lei au fost plătite cadrelor didactice care au câştigat în justiţie diverse drepturi salariale.

În ce priveşte anul universitar 2017-2018, rectorul a subliniat că în baza Ordinului ministrului Educaţiei referitor la structura unităţilor de învăţământ, Universitatea din Oradea va avea în continuare 15 facultăţi, cu 99 domenii de studii acreditate şi unul doar autorizat (arhitectură), remarcând că la Facultatea de Medicină şi Farmacie va exista un nou program de studii de licenţă, şi anume nutriţie şi dietetică, cu durata de trei ani, pentru care capacitatea maximă va fi de 50 de locuri.

De asemenea, rectorul a spus că oferta de studii pe următorul an universitar cuprinde 1.600 locuri bugetate la studiile de licenţă, 760 locuri bugetate la masterat şi 16 locuri bugetate la studiile doctorale. „La toate programele de masterat vom organiza examene de admitere cu probe”, a precizat rectorul, adăugând că miercuri urmează o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Universităţii pentru repartizarea acestor locuri bugetate pe facultăţi.

Nemulţumiri şi cauze

Solicitat să spună care sunt principalele puncte slabe şi, respectiv, tari ale activităţii din anul trecut, rectorul a afirmat că are mai multe motive de nemulţumire. „Nu sunt mulţumit cu absorbţia fondurilor europene, de scăderea numărului proiectelor de cercetare, nu sunt mulţumit cu privire la ce ne-am propus din punctul de vedere al consumării banilor pentru investiţii şi reparaţii capitale, şi nu sunt mulţumit de ceea ce înseamnă marketingul pe zona internaţională, pe atragerea de studenţi străini”, a spus Constantin Bungău.

Acesta, însă, a găsit şi explicaţii pentru fiecare aspect subliniat, arătând că scăderea numărului proiectelor de cercetare s-a produs pe fondul imposibilităţii de a depune proiectele ca urmare a faptului că nu au fost deschise programele de finanţare, iar legislaţia privind achiziţiile publice a fost schimbată, astfel că a atras tergiversarea proiectelor pentru reabilitarea vechii săli de sport, a faţadei Facultăţii de Mediu şi a bibliotecii vechi. De asemenea, rectorul a afirmat că deşi există programe de studii în limba engleză la încă cinci alte facultăţi decât cea de Medicină, numărul studenţilor străini atraşi la Oradea este mic din cauza nepriceperii în atragerea lor.

În ce priveşte plusurile, rectorul a recunoscut că nu prea are ce să evidenţieze. „Nu am avut realizări spectaculoase pe care să le menţionăm”, a spus Bungău, având grijă să completeze că „totuşi s-au păstrat indicatorii de performanţă, ceea ce a permis păstrarea programelor de studii acreditate”.

Procesul de corupţie, o problemă personală

Întrebat, de asemenea, dacă măcar din punct de vedere al imaginii Universităţii nu este tot o „deficienţă” şi trimiterea sa în judecată de către DNA, împreună cu fosta decăniţă de la Socio-Umane, Floare Chipea, şi cu profesoara Camelia Dindelegan, pe care ar fi ajutat-o să promoveze de la gradul didactic de conferenţiar şi să ocupe un post corespunzător,  rectorul a refuzat un răspuns clar, arătând că nu-i place subiectul.

„Sunt nişte chestiuni tranzitorii, o decizie finală nu poate fi discutată (n.r. – trimitere la faptul că dosarul este încă în camera preliminară a Tribunalului Bihor), până atunci (n.r. – la o decizie) purtăm discuţii. Eu nu vreau să port discuţii”, a spus Bungău.

În ciuda insistenţelor, el a mai adăugat doar că trimiterea sa în judecată este o problemă strict a sa: „Am fost şi sunt deschis pe acest subiect atât timp cât nu face rău Universităţii. Dar este o problemă personală”, a pus punct rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@radu
Permite-mi sa te completez : vorbim de doctorate fara NICI o valoare stiintifica. Scripturistica aiurea sau copiata cu modificarea alineatelor ,eventual.MACULATURA , nimic mai mult. Mda, lege data pentru valorizarea maculaturii si a imposturii intelectuale. La plezneala, citeste o teza de doctorat facut in ultimii 25 de ani si imi vei da dreptate ! Sansa sa nimeresti o lucrare buna e infima , da' mna, poate ai bafta la loz in plic, nu stiu, incearca!
Postat 11 Aprilie 2017, 18:32 de SM
corb la corb nu-si scoate ochii
i-au dat afara pe cei fara doctorat ca asa e legea (pentru unii, ca nu i-au dat chiar pe toti) dar i-au tinut pe incompetentii fara cercetare si fara prezenta la cursuri, pe plagiatorii dovediti (pe unii) ca tot asa e legea. In plus, bomboana pe coliva: i-au si pus sefi la toate nivelurile, ca nu-i asa, asa sunt procedurile, asa e legea: "valorile" isi aleg "valorile"
Postat 11 Aprilie 2017, 14:57 de radu
Ca norocu' nu-i nimica
Nu inteleg de ce n-au avut realizari spectaculoase in 2016 , deoarece s-au scapat de toti incompetentii adica fara doctorat ( concediati colectiv sau demisionari de nevoie ) in ultimii ani pina in 2015 (mai ales). Ar fi trebuit sa fie fix invers, cu progrese pe cele mai inalte culmi dupa aia, ca nu-i mai "tragea" nimeni in jos . Mna.. au avut ghinion poate.
Postat 11 Aprilie 2017, 14:36 de SM
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON