URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2014, 16:40

Rectorul Bungău, despre acuzele de fals în contractul cu CIAC: Categoric nu suntem vinovaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună după ce poliţiştii au percheziţionat biroul său şi al prorectorului responsabil de patrimoniu, Marcela Prada, informaţii dezvăluite în premieră de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a prezentat public, vineri, într-o conferinţă de presă, documente care i-au interesat pe anchetatori, mai precis cele ce vizează contractul Universităţii cu firma CIAC.

În acest context, rectorul a încercat să şi explice ce s-a întâmplat, astfel încât să poată dovedi nevinovăţia sa şi a colegilor săi. Nu neapărat şi a juriştilor Universităţii, însă...

Contract moştenit

Potrivit lui Bungău, toată situaţia creată se învârte în jurul contractului 43/1998, încheiat între Universitatea din Oradea şi firma CIAC pentru construcţia unui cămin studenţesc, cu 402 locuri, pe malul Peţei. Acest contract a fost prelungit succesiv, prin acte adiţionale, pentru că Universitatea, în lipsa finanţării de la Ministerul Educaţiei, nu a putut asigura banii necesari lucrărilor.

"Ultimul act adiţional, care prevede un anumit grafic de execuţie a lucrărilor pentru perioada 2014-2015, a fost semnat de către cele două părţi în perioada aprilie, începutul lunii mai 2014", a declarat Bungău.

Acesta este şi actul care i-a adus rectorului acuzaţia de instigare la fals intelectual, iar colegilor săi care l-au semnat - prorectorul Marcela Prada, directorul general administrativ Mircea Gordan, directorul economic Crina Gherlea şi şeful Serviciului Tehnic, Kraus Andrei - acuzele de fals intelectual. Asta pentru că actul are numărul de înregistrare 17.699 din 18 decembrie 2013, adică cu câteva luni bune înainte de a fi semnat!

Înregistrat, nu şi semnat

Potrivit rectorului Constantin Bungău, acest act adiţional are la bază alte două documente. Primul - o adresă de decalare a termenului de execuţie a lucrărilor, înaintată Universităţii de firma CIAC, conform articolului 6.11 din contractul din 1998, care prevede că dacă "apar situaţii de întârziere care nu se datorează vinei contractantului, acesta va notifica în scris, în termen de 5 zile, şi va solicita entităţii achizitoare, Universitatea Oradea, prelungirea termenului de execuţie a lucrărilor".

Al doilea document care a stat la baza actului adiţional este un referat justificativ întocmit de structurile Universităţii, care confirmă că în 2013 nu s-au alocat bani pentru construcţia căminului şi propun amânarea termenului de execuţie până la data de 31.12.2015.

"Prorectorii Marcela Prada şi Simona Trip au cerut, în 17 decembrie 2013, Biroului Juridic al Universităţii să întocmească actul adiţional. În 18 decembrie, actul a fost prezentat prorectorului Marcela Prada, care l-a înaintat rectorului. La dispoziţia rectorului, în aceeaşi zi secretara rectorului a reţinut un număr de înregistrare, urmând ca actul să fie înregistrat după ce va fi avizat. Acest demers a respectat regulamentul de organizare şi funcţionare a Universităţii, care permite reţinerea unui număr de înregistrare", a declarat Bungău.

Rectorul nu a aprobat atunci actul, însă, şi asta pentru că, potrivit spuselor sale, documentul conţinea simpla precizare că termenul se decalează, în timp ce el a vrut să fie precizate concret lucrările ce urmează să fie realizate. "Am solicitat să ne concentrăm lucrările astfel încât să putem da în folosinţă măcar o parte a clădirii. Am cerut să vedem cât s-a făcut, cât mai trebuie, dacă banii ne ajung pentru corpul central sau nu, ca să-l finalizăm".

Abia când a ştiut câţi bani primeşte de la Minister şi care sunt lucrările ce pot fi executate cu ei, "prin aprilie-mai", le-a cuprins în actul adiţional, de unde şi diferenţa între data înregistrării şi data semnării. "Dar nimeni n-a spus că l-am semnat în decembrie", a completat rectorul.

Vina juriştilor

Mai mult, rectorul avea nevoie să încheie actul adiţional cu CIAC în decembrie 2013 şi din cauza precedentului act adiţional, din 28 iunie 2012, care prevedea că termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2013, iar dacă nu este respectat acest termen, "contractul se consideră desfiinţat de drept".

Dar, a mai spus Bungău, acelaşi act din 2012 prevede că "restul clauzelor din contract rămân neschimbate". Astfel, rectorul a încercat să explice că, dacă ar fi respectat actul adiţional din 2012 şi ar fi reziliat contractul cu CIAC, firma ar fi putut da Universitatea în judecată, invocând alte articole din contractul original, care nu permiteau rezilierea contractului. De vină pentru această situaţie sunt, potrivit rectorului, juriştii Universităţii care au întocmit actul adiţional din 2012. Bungău susţine că nici nu a văzut acest document la acea vreme, fiind semnat de acelaşi prorector Prada.

"E o problemă cu juriştii, nu-i pot stăpâni aşa cum mi-aş dori, să fie mai coerenţi şi mai responsabili. Când i-am întrebat dacă îşi asumă responsabilitatea unui aviz pe acest act (n.r. actul adiţional din 2012) în situaţia unui proces şi dacă trebuie să plătim nişte cheltuieli care ni se pot imputa, au spus că nu", a precizat rectorul. Întrebat de jurnalişti, în acest context, de ce mai lucrează aceşti jurişti pentru Universitate, rectorul a spus că nu pot fi atât de uşor concediaţi.

Una peste alta, Bungău este convins însă că anchetatorii vor înţelege bunele sale intenţii şi, în final, nu-i vor imputa nicio acuză lui ori colegilor săi. "Categoric nu suntem vinovaţi", a concluzionat rectorul.

În prezent, universitarii au calitatea de suspecţi în dosarul investigat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor.

Citeşte pe această temă articolul "Anchetă la Universitate! Poliţiştii au percheziţionat biroul rectorului Constantin Bungău şi pe cel al prorectorului Marcela Prada"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PENTRU PETI
Esti un om marunt, un calomniator de cea mai joasa speta. Oricat i-au vrut raul Antal si Felea acestui om, nu au reusit sa-i dovedeasca nicio vina pentru simplul motiv ca nu o are. Macar de-ar fi 20% din universitate ca domnul profesor si am fi in TOP 10. De jigodii ca voi o ducem asa bine!
Postat 05 Noiembrie 2014, 06:45 de EMIL
pentru EMIL
Declararea unor contracte false cum se numeste? In baza acestora a promovat profesor idolul vostru sindicalist. Desigur, a beneficiat de ochii inchisi a lui Antal si Tara care au avut grija ca nimeni sa nu intrebe unde sunt banii rezultati din asazisele contracte de cercetare. Si apropos, unele din respectivele contracte erau incheiate tot cu CIAC.
Postat 04 Noiembrie 2014, 08:42 de PETI
RASPUNS CLASAMENT SALARII
Verificati pe site-ul: declaratiile de avere si va veti convinge ca binevoitorul minte. Oare ce legatura are „speraclul” cu Mioara Mantale???? Articolul este despre fals intelectual si nu de salariul sefului nostru de sindicat (care, intre noi fie vorba ne baga in buzunar trimestrial sume frumusele de bani), LEGAL, CINSTIT si declarat. El nu are nici firme si, va asigur ca noi, sindicalistii nu ii dam spaga pentru tot ceea ce face in interesul sindicalistilor. Bungau va taie salariile cum poate si va da afara cand poate, asa ca, mai usor cu asemenea manipulari „colega”!
Postat 03 Noiembrie 2014, 20:15 de EMIL
VS. UNIVERSITAR
Stimate universitar de la mecanica! Nu stiu a cui stima are Barney, poate doar a voastra de la Mecanica, unde beneficiati de tot sprijinul. In rest, universitatea se duce pe apa sambetei in scurt timp, adica o data cu terminarea mandatului acestui pigmeu fara scrupule. Daca a facut ceva, este doar in interes personal, in rest, o ducem din rau in mai rau. Eu am argumente: a scazut drastis nr. de studenti, nr. de specializari, plata cu ora e de Cascadorii rasului (4lei/ora), etc., etc. Perioada mai neagra nu a traversat universitatea de la infiintarea ei.
Postat 03 Noiembrie 2014, 19:54 de TOT UNIVERSITAR
Clasament salarii
Clasament? Tovarasul syndicalist \emil\, verifica cat castiga seful tau de sindicat Ionescu, 127387 lei net intr-un an, sub prorectorul sau din echipa Tara. De ce esti nemultumit? %20Gheorghe%20Constantin%20%20-%20Vicepresedinte%20FNS%20ALMA%20MATER/Declaratie_de_avere_Legea_176_2010%20IONESCU%20GH..pdf
Postat 02 Noiembrie 2014, 16:11 de Sindicat CPU
****
Bine ca a scăpat de Sipos! Un om mai pervers, șmecher și intrigant, mai rar! Și toate acestea pentru a ajunge rector. Și se zvonește ca are legături și cu Securitatea.
Postat 01 Noiembrie 2014, 23:23 de ****
Previziune
Azi suspecti, maine inculpati, poimane condamnati!
Postat 01 Noiembrie 2014, 14:44 de Nostradamus
Universitatea
Rectorul Bungau seamana cu tatal lui, ii ca painea lui Dumnezeu. Il stiu pe nea Costica de cand a condus peste 20 de ani fabrica IAMT din oras. Isi pune pielea la bataie si sufletul pentru oameni si universitate. Poate ca interesele meschine si rautatile sunt mari.
Postat 01 Noiembrie 2014, 13:03 de Oradean
aveti sprijinul nostru
Domnule rector, din punctul meu de vedere va bucurati de intraga noastra apreciere. Lucrurile s-au schimbat in bine in mod vizibil in Universitate fata de perioada de mult apusa. Nu va lasati dezamagit de astfel de investigatii ele sunt inerente functiei.
Postat 01 Noiembrie 2014, 12:14 de universitar
MASONII IMPART BANII INTRE EI CA PE VREMEA LUI PETRU FILIP
Niste MASONI impreuna cu CLAUDIU POP si PETRU FILIP si STEFAN SEREMI. Ce mai? La fel in anii 2000 pe vremea lui Petru Filip isi impart banii intre "FFRATII MASONI" cum i-a invatat Pocaitul PALLADI sa se numeasca intre ei!
Postat 01 Noiembrie 2014, 09:43 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON