URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2014, 12:25

Prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş, şi-a dat demisia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Prorectorul Universităţii din Oradea responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale, Sorin Şipoş, şi-a dat demisia din funcţie. Anunţul a fost făcut vineri, chiar de el, la începutul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o rectorul Constantin Bungău.

Şipoş era prorector al Universităţii din mai 2012, numit de rectorul Bungău când a câştigat alegerile universitare. După un mandat de doi ani şi jumătate, prorectorul a refuzat să explice, clar şi concret, de ce şi-a înaintat demisia, invocând doar "motive obiective şi subiective".

"Cu toţii ne dorim ca Universitatea să funcţioneze în parametrii normali. Poate că diferenţe sunt în privinţa măsurilor care trebuie luate", s-a rezumat să declare el, fără să spună însă cu ce măsuri luate nu a fost de acord sau ce măsuri a propus şi nu i-au fost avizate.

Surse neoficiale spun că Şipoş ar fi ales să demisioneze pentru că susţine restructurarea din temelii a Universităţii, pe care rectorul Constantin Bungău ezită, însă, să o facă.

La insistenţele jurnaliştilor, Şipoş a lăsat să se înţeleagă doar că lipsa finanţării ar putea fi unul din motivele demisiei sale. "O universitate trebuie să funcţioneze la parametrii normali şi ca să funcţioneze are nevoie de resurse", a spus fostul prorector.

El a mai precizat însă că îi mulţumeşte rectorului Constantin Bungău pentru că l-a ales în echipa lui şi a garantat că va fi alături de echipa de conducere a Universităţii "în toate proiectele benefice".

La rândul său, rectorul a declarat că regretă că nu l-a putut face pe Şipoş să se răzgândească. Bungău a mai spus că nu a decis încă dacă va numi un nou prorector responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale sau va trece aceste atribuţiuni în sarcina unuia dintre cei patru prorectori rămaşi pe funcţie: Ioan Gheorghe Ţară, Marcel Roşca, Marcela Prada şi Simona Trip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
„Specialistul” Sipos
Un comentator s-a pronunțat cu privire la dl. Șipoș, scriind cuvinte dure: „Un om mai pervers, mai șmecher, mai orgolios și mai intrigant, mai rar”. Vorbind cu un profesor clujean, din întâmplare, a apărut și numele lui Șipoș în discuție și am fost întrebat: „Cine e acesta ? Nu cunosc nici o carte de istorie medievală scrisă de acesta sau față de Bihor, unde își face meseria și este dator față de acest loc!” Păcat că au dispărut adevărații istorici medieviști, Liviu Borcea și Barbu Ștefănescu. NU mai avem nicio o autoritate științifică în domeniu în Bihor, deși ar fi necesar măcar la universitate.
Postat 09 Martie 2019, 16:47 de Miron
Omul de caracter Sipos
Observ faptul că sunt câțiva comentatori care spun adevărul despre d. Șipoș, încercând să-l ajute (să se îndrepte), dacă este posibil. Unul spune: „Săracu Șipoș a câștigat anul trecut doar 11.261 lei pe lună”. Deci, un profesor tânăr a reușit să „mulgă” Universitatea de salariile a aproape 10 lectori. Ce gândesc aceștia despre „cinstitul și omul de caracter Șipoș” ?...Că acesta a așteptat să se cațere cât mai sus, pentru a exploata posibilitățile financiare locale pe timp de criză financiară a instituției! Vedeți câți fomiști sunt în Bihor, între care și o tânără speranță a profesorilor, de la care ne-am fi așteptat la mai mult.Asta pentru că-i place enorm să pozeze în model! Pentru cine ?Evident pentru oportuniștii care mișună pe lângă el. Mai bine și-ar recunoaște greșeala și și-ar pocăi!
Postat 09 Martie 2019, 16:37 de Miron
REPLICA SALARII
Verificati pe site-ul:ALMA MATER (www.almamater.ro/) declaratiile de avere si va veti convinge ca binevoitorul minte. Oare ce legatura are „speraclul” cu Mioara Mantale???? Articolul este despre fals intelectual si nu de salariul sefului nostru de sindicat (care, intre noi fie vorba ne baga in buzunar trimestrial sume frumusele de bani), LEGAL, CINSTIT si declarat. El nu are nici firme si, va asigur ca noi, sindicalistii nu ii dam spaga pentru tot ceea ce face in interesul sindicalistilor. Bungau va taie salariile cum poate si va da afara cand poate, asa ca, mai usor cu asemenea manipulari „colega”!
Postat 03 Noiembrie 2014, 22:41 de SINDICALISTUL EMIL
salarii
Tovarasul syndicalist \emil\, verifica cat castiga seful tau de sindicat Ionescu, 127387 lei net intr-un an, sub prorectorul sau din echipa Tara. De ce esti nemultumit? %20Gheorghe%20Constantin%20%20-%20Vicepresedinte%20FNS%20ALMA%20MATER/Declaratie_de_avere_Legea_176_2010%20IONESCU%20GH..pdf
Postat 02 Noiembrie 2014, 16:07 de Sindicalistul Emil 2
Dar salariul marit?
Dar marele cinstit si integru dl Sipos da inapoi salariul marit cu 30%? Nu, nu ma refer la indemnizatia de conducere, ci la salariul de baza pe care si l-au marit acum doi ani toti prorectorii si presedinetle senatului. Sau saraca Facultate de Istorie i-l va plati in continuare? O sa zica ca nu il lasa Codul Muncii sa renunte la drepturi.
Postat 02 Noiembrie 2014, 09:49 de cadru
gretos
Un om mai pervers, mai şmecher, mai orgolios și mai intrigant, mai rar! Și toate acestea pentru a ajunge rector. Și se zvonește ca are legături și cu Securitatea. Din păcate mulți nu îl cunosc!
Postat 01 Noiembrie 2014, 23:31 de sorin
Felicitări domnului Șipoș
Felicitări domnului Șipoș! Sunt foarte puțini cei care au verticalitate și se opun sistemului corupt și găunos impus de cel mai incompetent rector! Domnul Șipoș nu se poate compara un lingău și incorect de Marcel Roșca! Cu siguranță nu face parte din peisaj...dar dacă vrei binele universității îți faci mulți dușmani....dintre cei care fac parte din familie...
Postat 01 Noiembrie 2014, 20:15 de Aida
sipos
despre activitatea lui Sipos la cercetare nu am ce comenta ca nu stiu ce/daca a facut ceva in acest domeniu. Mentinerea lui Chirila pe acolo spune insa multe. In ceea ce priveste relatiile internationale pot spune ca rezultatul e dezastruos. Numai cine nu le-a intalnit pe pupazele Scobiola et co nu-mi va da dreptate. In afara de cafele, tigari, barfe si excursii pe seama responsabililor de contracte tipele nu fac absolut nimic.Gretos! pOATE DE AIA A SI DEMISIONAT.
Postat 01 Noiembrie 2014, 17:38 de student
BUNGAU E CAPUL RAUTATILOR
SIPOS mu a fost deloc un sfint. Si-a vazut si el de interese si a incasat salarii babane fara motiv. Dar RAUL RELELOR e micul BUNGAU. Zero barat din punct de vedere profesional, in cirdasie cu muntele fr ptostie mumit ROSCA MARCEL distruge invatamintul, ia decizii arbitrare si isi vede doar de propriile interese.
Postat 01 Noiembrie 2014, 09:24 de doru popescu
Respect domnului Bungau !
Omul face ce se poate in conditiile in care studentii sunt tot mai putini.
Postat 01 Noiembrie 2014, 04:45 de Student
@Carla
Si (unele) WC-uri sunt publice, dar asta nu inseamna ca musai trebuie sa mergem si noi la ele. Am absolvit si eu o facultate la Oradea, singurele cursuri care aveau o cat de cata valoare erau cele copiate dupa cursuri din strainatate sau ale profesorilor de la Cluj, restul era maculatura.
Postat 31 Octombrie 2014, 22:48 de dorin
CURSURILE SUNT PUBLICE!!!!!!!!!
Oare de ce nu se merge la cursuri asa si de catre nonstudenti???nu s-ar taia bilet si ar fi ffff instructiv!!!!oradeni, profitati !!!!! cat mai e vreme !!!!
Postat 31 Octombrie 2014, 22:32 de CARLA
Bufoni!
Universitatea asta a ajuns de rasu lumii, nu e saptamana sa nu fie cu scandal. Pai de acest Bungau, rector de paie, nu a auzit nimeni pana sa ocupe aceasta functie. As dori sa particip la un curs al individului, sa-i vad "potentialul" intelectual si profesional!
Postat 31 Octombrie 2014, 14:53 de Gaby
ce nesimtire
Cand media salariilor in univestitate e de 5-6000 luna chiar si la personalul auxiliar si ajung pana la 12-15000 iti trebuie un tupeu extraordinar sa spui ca nu esti finantat. Finantarea trebuia taiata la 50% cum s-a redus si numarul studentilor, despre calitate nici nu mai vorbim profesori=studenti=zero Saracu Sipos a castigat anul trecut doar 11261 lei pe luna, putin, altii au castigat mai bine. https://www.uoradea.ro/Declaratii+de+avere+2014
Postat 31 Octombrie 2014, 14:19 de emil
un om corect
Doamna Marioara Tanasescu, pentru ca este un om corect si a spus lucrurilor pe nume, a promovat si a incurajat performanta?
Postat 31 Octombrie 2014, 14:00 de Cineva care il cunoaste
o mare dezamagire
Sipos a fost o mare dezamagire. A executat ordine gresite, a fost inspiratorul si promotorul unor masuri iresponsabile. Dar primu care ar fi trebuit cu adevarat sa plece e Barney-Bungau! Cu el Tara, Curila, Rosca, Trip.
Postat 31 Octombrie 2014, 13:25 de marioara tanasescu
Ce a realizat Bungau?
Din pacate, rectorul Bungau nu a realizat nimic in acest mandat! E nevoie de o restructurare complexa, iar ce face Bungau e doar sa prelungeasca agonia Universitatii! Prelungeste pana cand procesul devine ireversibil si Universitatea din Oradea, se va desfiinta! Probabil ca si-a rezolvat deja un post la UTCN!
Postat 31 Octombrie 2014, 13:14 de Inginer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON