URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2012, 16:03

Candidat la funcţia de rector al Universităţii, Ionescu a fost primit cu aplauze de alegătorii de la Medicină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa unei săli nici pe sfert pline (aproximativ 20 de cadre didactice), dar în care s-au aflat nume sonore ale instituţiei - precum decanul Gheorghe Bumbu, profesorii Constantin Romanul, Nicolae Mermeze şi Marcel Iovan, conferenţiarii Oreste Straciuc, Petru Chitulea, Ovidiu şi Ligia Burtă - contracandidatul actualului rector Cornel Antal la conducerea Universităţii, profesorul Constantin Ionescu, s-a întâlnit miercuri cu alegătorii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în faţa cărora şi-a prezentat programul managerial şi principalele obiective.

"Viziunea mea se bazează pe excelenţă, transparenţă şi demnitate", a spus Ionescu, adăugând că vrea să devină rector pentru ca "Universitatea să simtă că aparţine tuturor cadrelor didactice, nu doar unui grup sudat în jurul conducerii". "Alternanţa într-o funcţie ţine de esenţa democraţiei. A sosit momentul să ne desprindem de trecut, să fim originali şi creativi", a pledat Ionescu înainte de a-şi prezenta propunerile.

Momentul adevărului

Între obiectivele prioritare declarate de Ionescu este acela de a solicita, de îndată ce va fi ales, un audit care să arate "diagnoza corectă a Universităţii" din toate punctele de vedere, mai ales pe partea financiară şi pe patrimoniul imobiliar şi mobil al instituţiei, motivând că "nu se poate porni pe un drum bun dacă nu ştim pe ce ne bazăm".

Primul obiectiv care a stârnit interesul alegătorilor prezenţi în sala mare a FMF a fost "încurajarea atragerii de venituri proprii" şi propunerea ca "80% din acestea să rămână la nivelul departamentelor" (până acum, 70% din veniturile proprii erau folosite de facultăţi, iar 30% erau la dispoziţia Rectoratului, fiind folosite recent de Cornel Antal pentru a premia cu 30% cadrele nedidactice).

"Aflăm pe la colţuri că avem locuinţe de serviciu, că de 15 ani sunt persoane care nici măcar nu sunt angajate la Universitate şi locuiesc singure în apartamente de 3 camere, locuinţe de serviciu repartizate nu se ştie cui şi cum", a sintetizat Ionescu, spunând că această situaţie trebuie să dispară.

Stimularea competiţiei

Judecând după reacţiile celor prezenţi, tot foarte bine primită a fost şi propunerea lui Ionescu pentru schimbarea modelului fişelor de autoevaluare în baza cărora se acordă gradaţii de merit, astfel încât acestea să fie distincte, întocmite pe grade didactice, tranşe de vechime şi planuri de activitate.

"Am elaborat fişe de autoevaluare adoptate de 15 universităţi din ţară, dar la Oradea nu s-a dorit acest model", a spus Ionescu, explicând că în prezent în instituţie există criterii unice atât pentru asistenţi şi profesori, indiferent de vechime, cât şi pentru specializări foarte diferite, toate în avantajul "veteranilor" şi descurajante pentru tineri.

"Nu poţi pretinde unui asistent cu 10 ani vechime aceleaşi lucruri ca unui profesor cu 40 de ani vechime, şi nici măcar unui profesor de la Muzică nu-i poţi cere la fel ca unuia de la Medicină", a exemplificat Ionescu, adăugând că dacă va ajunge rector va impune diferenţierea criteriilor, deoarece ele nu stimulează în mod real pe nimeni.

"Noi nu avem editură!"

Un alt punct-forte prezentat de Ionescu este restructurarea Editurii Universităţii, despre care a spus, tranşant, că nu-şi îndeplineşte rolul de a edita şi tipări cursurile necesare.

"Noi nu avem editură! Avem 6 persoane care se bat acolo între ele şi care din când în când corespondează cu Biblioteca Academiei. Nouă ne trebuie o editură care să aibă referenţi ştiinţifici, să aibă referent de marketing, care să stimuleze editarea de lucrări ştiinţifice şi prezentarea lor pe standuri la târguri şi la alte evenimente editoriale", a spus Ionescu. "Acum avem magazia plină de cărţi nevândute pentru că nu au interesat pe nimeni şi pentru că nimeni nu a fost interesat să le pună în circuit. Acolo au fost aruncaţi bani serioşi, şi cu ce ne-am ales? Cu maculatură!".

Şi despre restructurarea Universităţii, Ionescu a spus că a fost făcută "fără cap, pe orgolii personale", deoarece "nu s-a ţinut cont de părerea consiliilor facultăţilor". "Nu există tipare că o universitate este mai deşteaptă dacă rade cinci facultăţi, nu cred că de aici şi-a tras seva bugetul Universităţii, că nu mai plăteşte trei decani", a spus contracandidatul lui Antal, cel care a desfiinţat şi comasat câteva facultăţi chiar anul trecut.

Bursele studenţilor, ilegale

În ce priveşte bursele studenţeşti, Ionescu a acuzat faptul că "de zece ani se încalcă legea, care spune că nivelul minim al acestora trebuie să acopere cheltuielile de cazare în cămin şi de hrană cu trei mese pe zi în cantină", stare pe care o va schimba. "S-a mers pe ideea să se dea puţin la 500 de studenţi decât corect la 100, şi acum avem 500 de flămânzi în loc să avem măcar 100 sătui", a spus Ionescu, adăugând că va asigura plata burselor studenţeşti în cuantumul legal, care să includă şi echivalentul celor trei mese pe zi.

Tot pentru studenţi, Ionescu a spus că va încheia parteneriate reale între Universitate şi companii şi instituţii publice, care să asigure atât practica studenţilor, cât şi angajarea absolvenţilor, obiectiv pentru care va determina actualizarea programelor de studii la cerinţele pieţei. "Noi ne încăpăţânăm să producem chibrituri, deşi vedem clar că piaţa cere brichete", a spus Ionescu, descriind actuala inadecvare a programelor de studii la piaţă.

Antal-rector "superglue"

Aplaudat la finalul prezentării, Ionescu a avut parte şi de întrebări din partea alegătorilor de la Medicină, unele fiind adevărate atacuri la adresa actualului rector, Cornel Antal. De pildă, profesorul Constantin Romanul l-a întrebat pe contracandidatul actualului rector "cum stă Universitatea în prezent faţă de acum 15 ani, căci cineva îşi arogă foarte multe merite, mai multe decât i se cuvin". "Nu spun cine, vorba unui personaj important, ghici ghicitoarea mea", a spus medicul.

Aluzia la Antal era evidentă, în condiţiile în care actualul rector s-a lăudat că a obţinut clasarea Universităţii pe locul 19 între primele 100 din ţară, dar Ionescu a arătat că "în 2004 eram pe locul 2, nu discutăm criteriile, iar acum suntem pe locul 19".

De asemenea, conf.univ. Ligia Burtă l-a invitat pe Ionescu să comenteze care sunt consecinţele pentru Universitate dacă actualul rector va avea un mandat de 3 ani şi 4 luni (fiindcă altfel ar depăşi limita legală de maxim 8 ani în fruntea instituţiei), în vreme ce toate celelalte structuri de conducere vor avea un mandat de 4 ani, normal.

Şi la această chestiune, Ionescu a subliniat că doar Antal se ţine de scaun cu "superglue", deşi alţi opt rectori din ţară aflaţi în situaţia lui, care au avut deja mandate mai mari de 4 ani, nu şi-au mai depus candidaturile, tocmai pentru a nu pune în dificultate universităţile pe care le-au condus.

În final, Ionescu le-a promis colegilor de la Medicină că, dacă va ajunge rector, va numi doi prorectori de la această facultate (unul pe probleme de cercetare, iar celălalt responsabil cu problemele sociale şi studenţii), deoarece FMF reprezintă 30% din totalul angajaţilor Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
daca
daca Romanul asta ajunge si prorector, emigrez, admir oamenii care pot opera bube si sa ia salarii de sute de milioane pe luna, m-am suparat cand oligofrenii astia de pdlisti l-au numit director medical, a reusit sa termine un tanar, dar daca-l vad pe baiatul asta si prorector, sigur emigrez, si sa ramana tara unor impostori, care reusesc sa aiba salarii de sute de milioane nefacand nimic pe lumea asta(aaa, fac cate ceva-dau in cap la subalterni si isi ling sefii)
Postat 02 Februarie 2012, 11:16 de gica contra
o parere
Doctorul Romanul e inca in stare de libertate? Pai Dr. Timar e mic copil pe langa shpagarul asta care acum are tupeul sa mai si puna intrebari tendentioase! Daca ar vorbi studentii straini de la medicina si nu numai... Asteptam DNA sa intre pe firul operatiilor lui dr. Romanul...
Postat 02 Februarie 2012, 10:15 de doctor jail house
@cornel
argumentele pot fi accesate de oricine... de ex. vezi la IC6... cat despre FAC: numai din cauza lipsei criteriilor reale mai primesc si ei ceva punctaj. Nu este normla ca la o facultate asa de mare maximum 10 persoane sa aiba cercetare! Numai nulitati pot aplauda o nulitate.
Postat 02 Februarie 2012, 09:08 de sorbonel
@sorbonel
@sorbonel Mie mi-ar fi rusine sa sustin, bineinteles fara nici un fel de argumente, ceea ce scrii dumneata pe acest forum. Dar e permis orice, doar suntem romani si ne hranim cu insulte, mai ales in calitate de anonim pe internet.
Postat 01 Februarie 2012, 23:02 de cornel
spitalul 6 angajeaza rector fara concurs
acest depravat pe nume ionescu pare cel putin o basina concentrata! sunt din afara univ, insa tinuta si privirea individului ma sperie, ceva ca si hitchcock -- si are stouri in ele cat nu ii e rusine. cum adica am fost vreodata pe locul 2?!?!?!...poate la nr de nebuni institutionalizati, dupa spitalul 6! ca la inteligenta, uitati-va ce exemplar de zoo e asta! >>>>>> si am auzit ca banosii preacurvari de la teologie ii intorc spatele lui antal, dupa ce el i-a tinut in brate ultimii ani! stiti voi cum sunt si popii astia ... tin fundul de unde le iese cel mai mult, niste perfizi si spurcati la fapte si gandire.
Postat 01 Februarie 2012, 22:55 de zina
medica oradica
Singura facultate care are performanta <0,00>. daca la alte facultati se mai misca ceva, la ei bate vantul.... Asa ca dragi medici oradeni, daca am modifica fisele de autoevaluare, cu criterii reale, de ex. de la promovare, ierarhizare, voi TOTI ati pleca automat! Rusine FMF!! Sunteti niste nulitati!
Postat 01 Februarie 2012, 22:45 de sorbonel
HAI, T-A DA NANA COLAC!
CU APLUZE, CU TOT!
Postat 01 Februarie 2012, 22:05 de NANA
Cititor
Ionescu este un gunoi. Este ultimul om pe care universitatea l-ar putea alege rector. Este un impostor de la inceput pana la sfarsit. S-a folosit de sindicat, de sindicalisti, de Alma Mater pentru a isi atinge exclusiv interesele personale. A fost in acelasi timp si sef de sindicat si prodecan. Si-a tras birou cu jacuzzi, termopane, aer conditionat si plasme. A divortat pentru ca sa nu isi imparta averea cand plagiatoarea de nevasta-sa a fost pusa sa plateasca. Are fata de homosexual si spate de homosexual. Este patron de carciuma numita Imperial. Nu indeplineste nici macar conditiile unui conferentiar. Provine din scursura securitatii. Face niste afirmatii populiste de toata greata. Universitari, treziti-va! Nu girati un asemenea maimutoi cu prezenta voastra la intalniri. Faptul ca Ionescu este un gunoi nu inseamna ca Antal e un inger. Dar Ionescu tot gunoi ramane. Un gunoi Imperial. Huoooooooo!
Postat 01 Februarie 2012, 21:57 de Emil
hhg
Pacat de acest oras minunat , nu stiu cum dar nu mai putem scapa de umflatii astia , ca acesta , vicepresedintele de la judet si altii. Se vede pe fata lor acel sadism necrutator in a fura , corupe , minti si a ingropa orice forma de moralitate in jurul lor. Ce educatie sau cultura ? Ma umfla rasul. Numai pile , relatii , imbogatire peste masura , coruptie si trafic de influenta. Ce stiu astia altceva ?
Postat 01 Februarie 2012, 20:06 de hhg
@ionescu
Astea sunt pentru prosti. Acum vom vedea cati prosti are Universitatea din Oradea. Cate procente va avea Ionescu atatia prosti (in procente) sunt in cadrul Universitatii. Pacat ca nu voteaza decat profesorii si cercetatorii, era interesant sa ii testam si pe ceilalti angajati ai Universitatii. Oricum stam foarte prost la capitolul inteligenta.
Postat 01 Februarie 2012, 19:46 de angajat
optimism - minciuna
In doua trei luni voi face ca universitatea sa fie pe primul loc in tara(???? sa depasim nivelul din 2004 "cand eram pe locul doi"). Salariile le voi dubla (mie la sotie si la fiul meu, eventual la viitoarea nora pe care o sa o aduc tot aici la univ.). Tinerii vor sta la discoteci si birturi dar vor fi cotati ca cei mai buni din tara(cu conditia sa mearga la Imperial). Intr-un cuvant totul va fi cum vreti voi(sotia si fiul dupa modelul Bara $ fii dar la nivel mai mare). Nu ne vom subordona "ministerului corupt". Vom face cum vrem noi. (adica eu si sotia)
Postat 01 Februarie 2012, 19:41 de ionescu
ne va distruge
Da sunt deacord ca va intra in puscarie, dar va distruge mult din ce sa cladit pana acum - cum necum. Pacat de locurile de munca care vor fi pierdute(dupa modelul medicina cand era prieten cu Antal) si care cu sacrificii e drept ar putea fi salvate. Praful se va alege de sorbonica noastra. Asa se vor bucura unii si vor suferi multi oradeni. Sper sa nu fie adevarata decat prima fraza.
Postat 01 Februarie 2012, 19:30 de ion escu
@constantinescu ghe
Subscriu. Inclusiv acum in campanie minte exemplu: "în 2004 eram pe locul 2, nu discutăm criteriile, iar acum suntem pe locul 19". Care loc doi Ionescule?? Nici dupa raportarile facute de domnul Maghiar (ptr. care este inca in proces) nu eram pe locul doi. Domnule Antal lasa-l sa fie rector ca in 2 ani va fi in puscarie la cat de prost este. Locul lui este in puscarie. Merge el singur in puscarie nu trebuie reclamat. Aveti rabdare.
Postat 01 Februarie 2012, 19:18 de angajat
Vantul schimbarii
Parca adie o briza noua,lecturand cateva idei expuse de dl.Ionescu.Incep sa se descatuseze rezerv(oar)ele spirituale tinute sub capac.E bogatie din belsug,iar Profesorul Necesitate isi face datoria.
Postat 01 Februarie 2012, 18:40 de gyorgy tozser
interimat de sorbonica
buna intrebarea:ce se intampla cu mandatul celorlati: se scurteaza mandatele tuturor numai sa i se faca acum lui Antal hatarul sau daca tot s-a dat liber la mandate partiale se mai alege un rector interimar de 7 luni. Bungau oricare?
Postat 01 Februarie 2012, 18:16 de David
Falseorul
Nu stiti cu cine aveti de-a face Domnilor medicinisti.Acest Ionescu este un ipocrit fals si mincinos,fara Dumnezeu,care este in stare sa calce si peste cadavre pentru a-si atinge scopul.A promovat prin fals ,minciuna si santaj fiind in stare sa-si falsifice pana si C.V.-ul.Firma IMPERIALnu a fost firma de constructii si comert fiind un local de noapte pentru lumea interlopa el fiind patron acestuia(carciumarul sef).Pe toti cei care l-au ajutat foarte mult,inclusiv pe Antal si Felea acum ii calca in picioare.Ar trebui supus unui consult psihiatric si el si plagiatoarea de nevasta-sa.
Postat 01 Februarie 2012, 17:33 de constantinescu ghe
Vom trai si vom vedea.
Cat reprezinta cele 20 cadre universitare, care l-au aplaudat pe Ionescu, din totalul celor care vor vota pentru desemnarea viitorului rector al Universitatii Oradea? Procentul obtinut echivaleaza cu sansele de a castiga competitia.. Domnule Cris, asteptam rezultatul campaniei dvs. de sustinere a candidatului Ionescu!
Postat 01 Februarie 2012, 17:30 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON