URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2016, 18:45

Primenire de toamnă: Trei inspectori noi în IŞJ Bihor şi 18 directori de şcoli schimbaţi din funcţii

Primenire de toamnă: Trei inspectori noi în IŞJ Bihor şi 18 directori de şcoli schimbaţi din funcţii Fost director al Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Oradea, Adelina Iacob (foto) a devenit inspector şcolar responsabil de managementul instituţional
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Data de 1 septembrie aduce schimbări în unele şcoli din Bihor, dar şi în Inspectoratul Şcolar Judeţean. „Am definitivat lista propunerilor de numiri pentru detaşarea în funcţii de conducere în următorul an şcolar. Nu sunt multe modificări de echipe de conducere, am încercat să aplic un principiu de stabilitate şi experienţă”, a declarat inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Unii pleacă, alţii vin

Doi inspectori au părăsit Inspectoratul Şcolar. Lucia Curta, care răspundea de managementul instituţional, a fost înlocuită cu Adelina Iacob, care până în acest an şcolar a fost directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Oradea, iar Nicolae Avram, care a fost şi şef al IŞJ Bihor şi în ultimul an a ocupat funcţia de inspector şcolar pentru dezvoltarea resursei umane, a fost schimbat cu Izmet Omer, care în ultimul an a fost director al Colegiului Tehnic Traian Vuia, dar în trecut a mai fost inspector şcolar.

Totodată, în echipa inspectorilor din IŞJ Bihor s-a alăturat şi o profesoară din Beiuş care a lucrat la IŞJ Bucureşti. Elisabeta Ana Naghi va fi de acum inspector şcolar responsabil de proiecte şi monitorizarea programelor privind accesul la educaţie, responsabilităţi care până acum erau în grija altor inspectori.

Unul dintre cei doi inspectori plecaţi din IŞJ Bihor a primit o nouă funcţie de conducere. Nicolae Avram este, din 1 septembrie, directorul Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi. Directoarea acestei şcoli, Daniela Vâlceanu, a devenit directorul Colegiului Tehnic Traian Vuia, ocupând astfel funcţia eliberată de Omer.

Ruge, out!

O schimbare interesantă s-a petrecut la Colegiul Tehnic Transilvania, unde fosta directoare, Mariana Ruge, a fost trasă pe linie moartă, înlocuită fiind de fosta adjunctă Alina Monenci. Noua directoare adjunctă a colegiului este o profesoară care a mai ocupat această funcţie, Adriana Durgheu. „Au existat mai multe sesizări din această şcoală”, a explicat schimbarea inspectorul şcolar general.

Mariana Ruge a fost de mai multe ori contestată de profesorii din şcoală, însă cel mai mare scandal în care a fost implicată s-a petrecut în iarna anului 2015, când o elevă a şcolii a acuzat că a fost victima unei tentative de viol petrecute chiar în internatul şcolii. BIHOREANUL a arătat la acea vreme că directoarea, în loc să elucideze acuzaţiile, a îngropat povestea, convingând-o pe fată şi pe părinţii acesteia să nu-l reclame pe agresor. În faţa reporterilor, dar şi a inspectorilor şcolari care au făcut o anchetă în urma dezvăluirilor ziarului, Ruge a susţinut că tentativa de viol a fost, de fapt, un zvon.

„Oameni cu experienţă”

Şcoli din Oradea care au noi conduceri mai sunt Gimnazială nr. 11, a cărei directoare Adelina Iacob a devenit inspector şcolar şi a fost astfel înlocuită în funcţie de una dintre directoarele adjuncte ale şcolii, Nicoleta Negrean. Această şcoală mai are acum un singur director adjunct, în persoana profesoarei Ramona Lucaciu.

Fosta directoare a Liceului Tehnologic George Bariţiu Oradea, Marcela Todica, a renunţat la funcţie, iar Alin Novac-Iuhas a numit-o directoare pe profesoara Marinela Georgia Serte.

O nouă conducere are şi Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd. Fosta directoare Alina Buzle, care l-a concurat pe Novac-Iuhas, în luna mai a acestui an, la concursul de inspector şcolar general, a fost înlocuită cu profesoara Liliana Antonescu, fost inspector şcolar general al Bihorului.

Schimbarea lui Buzle n-are legătură cu faptul că aceasta i-a fost contracandidat, susţine şeful IŞJ Bihor. „Mi-am dorit promovarea persoanelor cu experienţă, să le punem în valoare”, a explicat acesta, precizând că Antonescu, originară din Aleşd, este unul dintre puţini foşti inspectori generali care nu sunt în conducerea unor unităţi de învăţământ. Novac-Iuhas a exemplificat arătând că Dan Matei conduce Liceul cu Program Sportiv Bihorul, iar Daniel Negrean este director adjunct al Colegiului Economic Partenie Cosma.

Şcoala Gimnazială din Sânmartin are la rândul ei o conducere nouă: fosta directoare Domnica Pantea a fost înlocuită de profesorul Potre Viorel Bucur.

De bună voie

La şcolile din Bratca şi Brusturi, directorii au devenit primari, astfel că aici sunt acum noi şefi. La Brusturi, directoare este Emilia Cheregi, iar la Bratca, Leontin Gherman. De asemenea, fostul director de la Remetea, Stelian Copil, a devenit viceprimar şi a renunţat la funcţie, locul său fiind luat de Cătălin Fâşie.

Noi directori au şi şcolile din Cociuba Mare, unde fosta directoare Otilia Trif a ieşit la pensie şi a fost înlocuită de Florica Popa, şi din Călugări, unde, de asemenea, directorul Marţian Burtă s-a pensionat, iar noul şef este Iuliu Anghelescu.

De asemenea, mai mulţi directori din satele bihorene au renunţat la funcţii şi au fost înlocuiţi. Astfel, la şcoala din Săcueni, noul director este Francisc Ecsedi, la Derna - Maria Okular, la Auşeu - Claudia Caba şi la Aştileu - Petru Gaidoş, iar la Şcoala Zelk Zoltan din Valea lui Mihai - Robert Varga. La Şuncuiuş, fostul director George Manci Capriş a devenit adjunct, iar fostul adjunct Marius Danciu este de acum director plin. Astfel, în total, 19 şcoli din Bihor au noi directori.

Şeful IŞJ Bihor a mai precizat că la şcolile din Borş, Nicolae Popoviciu Beiuş şi Octavian Goga Marghita au fost schimbaţi directorii adjuncţi, după ce profesorii care ocupau aceste funcţii au renunţat.

Vor fi concursuri

„Toţi noii directori şi directori adjuncţi sunt detaşaţi pe funcţii până la finalul anului şcolar sau până la organizarea unui concurs pe post”, a mai spus Alin Novac-Iuhas.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat deja presei centrale că pregăteşte pentru această toamnă concursuri pentru directorii de şcoli, care de ani buni ocupă funcţiile doar prin numire, întrucât competiţii nu au mai avut loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zdrente politice!
Politica bat-o vina! Aceste personaje nu mai au nimic in comun cu scoala, doar politica i-a pus acolo unde sunt acum, NU pentru ca merita. Pacat ca toate se politizeaza, inclusiv scoala! Zdrente politice, cu nota 5 la titularizare!
Postat 02 Septembrie 2016, 14:52 de Bubu
ai uitat de unde ai plecat.
Dl Novac un arogant care uita ca si el a fost profesor....politica l-a pus acolo ,dar nu sa ne ignore.
Postat 01 Septembrie 2016, 21:22 de onuta
Principiul Stabilitate si experienta
D-le inspector,la Sanmartin n-ati respectat acelasi principiu cand ati inlocuit un director cu o vechime de 31 de ani in invatamant(25 de ani in unitate) si 7 ani de management? V-am rugat sa-mi spuneti motivul demiterii si mi-ati raspuns:"Nu va este rusine sa-mi cereti mie socoteala?"Sper sa-i dati presei o eplicatie pentru ca pe mine m-ati lasat fara cuvinte!!!
Postat 01 Septembrie 2016, 01:02 de pantea_domnica
rusine mare rusine
Iuhas ALin , ai facut varza invatamantul din Bihor .
Postat 31 August 2016, 23:28 de Andrei_Butoi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON