URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2010, 15:31

Primăria descentralizează cheltuielile şcolilor din Oradea

Primăria descentralizează cheltuielile şcolilor din Oradea ŞCOALĂ SF. Colegiul Mihai Viteazul, locul unde cheltuielile sunt mai mari în vacanţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria s-a săturat să plătească cheltuieli nefondate în contul şcolilor orădene. Cam aşa s-ar traduce ceea ce viceprimarul Biro Rozalia şi directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, au anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, când au prezentat ideea descentralizării cheltuielilor unităţilor de învăţământ din şcoli.

Primăria cu cheltuielile, directorii cu încasările

„Le dăm posibilitatea de a-şi gestiona singuri sumele pentru cheltuieli privind utilităţile şi să facă demersuri pentru a reduce aceste cheltuieli, pentru că ce le rămâne pot folosi cum vor", a declarat Biro.

Concret, municipalitatea va aloca anual anumite sume unităţilor de învăţământ, cu care directorii de şcoli şi grădiniţe vor trebui să se descurce. De asemenea, ei îşi vor păstra, la fel ca în prezent, banii pe care îi obţin din venituri proprii.

Până acum, fiecare şcoală îşi făcea venituri proprii din activităţi precum închirierea sălilor, pe care le folosea conducerea şcolii după bunul-plac, întrucât cheltuielile cu apa sau curentul le plătea Primăria. Altfel spus, după închirierea unei săli dintr-o şcoală pentru o nuntă, de pildă, cheltuielile reveneau oraşului. „Iar directorii declară sau nu aceste venituri", a precizat Beltechi.

Risipă suspectă în vacanţă

Directorul AIO a prezentat şi o situaţie absurdă: la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, în luna iulie, deci în plină vacanţă, s-au consumat 3.185 de metri cubi de apă, în condiţiile în care nu există defecţiuni ale conductelor, deci nici scurgeri. În luna februarie de exemplu, când se ţineau ore, colegiul împreună cu internatul şi cele două cămine ale Universităţii conectate la reţeaua şcolii au consumat 1.920 de metri cubi. „Ar fi trebuit să consume în iulie cel mult 200-300 de metri cubi", a spus Beltechi.

Întrebat de BIHOREANUL despre absurda situaţie, directorul şcolii, Ruben Filimon, spune că are o bănuială de unde vine acest consum uriaş: „La noi, pentru o parte din clase, şcoala a ţinut până în 8 iulie, iar contorul care se citeşte e general, adică este cel în care e cumulat consumul cu cel al căminelor Universităţii".

Deşi recunoaşte că nu ştie care este consumul într-o lună obişnuită, deoarece „toate aceste consumuri sunt plătite de Primărie, iar noi le aflăm doar dacă întrebăm de ele", Filimon crede că ideea descentralizării acestor cheltuieli e bună, însă doar dacă se va ţine cont de numărul de elevi din fiecare şcoală. „Noi avem 2.000 de elevi care învaţă la noi şi încă peste 150 în internat, şi tot consumăm mai puţin ca alte şcoli, dacă ne raportăm la numărul de elevi", a declarat directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mare om, mare caracter
MARE om, mare caracter Ruben asta!!! Si un mare escroc de altfel...lumea stie...si nu se supara...De ce oare????
Postat 02 Septembrie 2010, 15:52 de duben-ruben
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON