URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2016, 15:02

Nicio decizie: Ministerul Educaţiei cere Senatului să decidă soarta rectorului Constantin Bungău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce senatorii Universităţii din Oradea au propus Ministerului Educaţiei să-l suspende din funcţie pe rectorul Constantin Bungău, aflat acum în arest la domiciliu, oficialii de la Bucureşti au pasat problema tot la Oradea.

În şedinţa de lunea trecută, senatorii au hotărât să propună suspendarea lui Bungău "în condiţiile legii, la data când aceasta se impune din punct de vedere legal". Această formulare a fost aleasă de senatori pentru că, deşi au cerut lămuriri Ministerului, nu le-au primit. Mai precis, senatorii n-au ştiut cine şi când ar trebui să-l suspende pe Bungău, aflat concomitent în arest la domiciliu şi în concediu. Legea Educaţiei nu vorbeşte deloc despre situaţia rectorilor arestaţi la domiciliu, iar Codul Muncii prevede că angajatorul decide dacă suspendă sau nu contractul de muncă al unui angajat aflat în această situaţie.

Decideţi voi!

În urma deciziei Senatului, preşedintele Sorin Curilă a primit luni o adresă semnată de directorul general al Direcţiei Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei, Constantin Mitruţ, prin care cere ca forul legislativ al Universităţii să ia o decizie vizavi de Bungău.

"Ministerul nu vrea o propunere de suspendare, ci o hotărâre, din partea Senatului universitar. Este interesantă formularea în jurul acelei interpretări asupra a cine este angajatorul rectorului. Rectorul este numit în urma unui ordin al ministrului, dar Ministerul interpretează că Senatul este angajatorul rectorului", a declarat Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL.

Prin adresa semnată de Mitruţ, Senatului i se transmite că, în absenţa rectorului, reprezintă Universitatea inclusiv ca angajator, chiar dacă forul legislativ nici măcar nu a încheiat cu Bungău un contract de management. Totuşi, oficialul din Minister îi solicită Senatului să nu transmită o propunere de suspendare, ci o hotărâre în acest sens.

Dacă forul legislativ va face sau nu asta, rămâne de văzut. "În următoarea şedinţă de Senat, vom dezbate această adresă şi vom lua o decizie", a spus Curilă. Senatorii se vor reuni fie luni, 18 iulie, fie o săptămână mai târziu.

Precedente pe invers

Situaţia este cu atât mai bizară cu cât alţi rectori suspendaţi din România au ajuns în această stare prin decizia Ministerului Educaţiei, nu a universităţilor din care proveneau. Mai precis, în 2013, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa din acea vreme, Dănuţ Tiberius Epure, arestat după ce a fost prins de procurorii DNA că a luat mită, a fost suspendat din funcţie prin ordin al Ministrului Educaţiei.

De asemenea, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Tudorel Toader, a fost suspendat tot prin ordin de ministru în aprilie 2016, dar la cererea sa, pentru a nu intra în incompatibilitate, dat fiind că la acea vreme era şi judecător al Curţii Constituţionale.

"Tocmai pentru că aşa s-a făcut şi în aceste universităţi, am făcut propunerea de emitere a ordinului. Dar dacă Ministerul ne spune că Senatul este reprezentantul instituţiei şi instituţia este angajatorul, ne vom conforma", a mai spus Curilă.

Citeşte şi articolele:

Senatul Universităţii cere suspendarea rectorului Bungău, aflat în arest la domiciliu

Tribunalul universitar: Senatorii Universităţii dezbat dacă să-l suspende pe rectorul Bungău, arestat la domiciliu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Greață versus Absurd
Odată, la niște alegeri de președinte de țară, a trebuit să votez, mult peste voința mea, cu un candidat care avea un rictus perpetuu și pe care-l detestam profund. Am făcut-o cu multă greață, pentru că avea un contracandidat pe care-l consideram dus cu pluta! Ai dreptul ca individ să ai simpatii, antipatii, să ai încredere sau nu în cineva. N-ai însă voie, sub nici o formă, să stai pasiv sau să aplauzi când demnitatea unui om de lângă tine este distrusă de un mecanism care, culmea, se revendică unul justițiar. Poate este vinovat, dar încă n-a început nici judecata! Dar dacă se dovedesc acuzațiile ne-susținute? În acest caz, răspunde cineva pentru o carieră de-o viață distrusă,o familie devastată, o Universitate terfelită și celelalte? Răspunsul mulțimii îl și aud în urechi: noa și cei cu asta! Aici începe absurdul. Iar asta te va afecta și pe tine direct sau pe tăcute, dacă n-a și făcut-o deja!
Postat 14 Iulie 2016, 21:13 de Josef_K
incredere zero
Ce incredere mai poti avea in numitul Bungau cind l-a acceptat fara sa slipeasca decan pe banditul pe nume Maghiar Adrian? ZERO! Zau, Josef_K nu sesizezi ca suntem in plin absurd?
Postat 14 Iulie 2016, 13:36 de andreimagheru
DA josef_k
Se știe că Rectorul UO - Constantin Bungău, este deasupra oricăror fapte reprobabile !
Postat 13 Iulie 2016, 22:49 de coleg_universitar
@andreimagheru
De unde ai certitudinea asta, cu Bungău? Ai trăiri sau viziuni paranormale? Am văzut d-astea prin documentare cu FBI. Oricum, până la prunțarea unui complet de judecată, Bungău e la fel de nevinovat ca și tine!
Postat 13 Iulie 2016, 21:52 de Josef_K
isi merita soarta
@josef Spre deosebire de numitul Bungau eu nu iau, nu am luat si nu voi lua spaga! Asa ca termina cu discursurile fals intelectual- mieroase. Bungau, Chipea, Dindelegan, Banciu isi merita soarta!!!!
Postat 13 Iulie 2016, 21:22 de andreimagheru
Absurdistan
Orice lege (procedură sau regulă), bună sau proastă, este de preferat față de absența ei. Este singura speranță, ca individ, că te poți apăra să nu fii strivit de structurile societății precum gândacul sub picior! @jony: legea (chiar și procedura SUO) prevede că, dacă ai zile de concediu rămase din anul anterior ”poți/trebuie” să le iei în anul curent, evident nu în ”calendarul foarte precis”, că nu încap! Este un drept al unui om, care este nevinovat și care nu este infractor la momentul respectiv. Cu aluzia asta semeni cu rudele care împart averea unuia care n-a a murit încă (dacă vrei să adulmeci sânge curgând, așteaptă decizia judecătorilor, poate cine știe)! @andreimagheru: imaginează-ți (căci te revendici din intelighenție) un act dintr-o piesă de teatru al absurdului. Mâine noapte ești săltat din somn și depus în arest, iar dimineața ești dus la audieri înlănțuit, în prealabil trecut și scuipat prin coloanele ebihoreanului și breaking news-ului de la digi24, pentru că așa ”au auzit” procurorii DNA... Mai dai din palme? Pentru cei care spumegați și vă vărsați fierea, protejați de subteranele internetului, nu cred că vă doriți ca, ieșiți dintr-o societate imbecil comunizată, să intrăm într-o societate a procurorilor fără de nici o răspundere!
Postat 13 Iulie 2016, 19:41 de Josef_K
supraveghere speciala
In mod normal, pentru a fi salvata, Universitatea din Oradea are nevoie de supraveghere speciala. Il pui pe Rosca salvator? Pe Curila? Pe Adrian Maghiar, vinzatorul de diplome, decan, pe impostorul Bodog prodecan? Rusine!
Postat 13 Iulie 2016, 13:52 de andreimagheru
@jony
cate ore "ai prestat" tu din 25 iunie pana acum?
Postat 13 Iulie 2016, 12:49 de cercetas
Cercetas
Interesant ! Si la articolul anterior, comentariul " tupeu de borfas" da de gandit.
Postat 13 Iulie 2016, 09:48 de lumea
ce chestie
Anul universitar are un calendar foarte precis. In intervalul respectiv se poate intra in concediu medical, concediu fara salar, autosuspendare, suspendare, arest preventiv, arest la domiciliu, executarea sentintei, deces, etc. Varianta concediu de odihna este o facatura. Nr de ore pe care un cadru didactic trebuie sa le presteze pe an este de 1744 defalcate pe semestre asa ca nu poate fi nici cum in concediu de ofihna ... decat vesnica. Daca ITM considera asa sa citeasca asta ca urmatorul pas este plangere penala impotriva lor pt favorizarea infractorului. Asta este ca si cu toti ceilalti angajati ai universitatii care mai lucra la stat cu norma intreaga si iau indemnizatie de concediu de odihna de la stat de 2 ori ... o data de la universitate si o data de la regii, institutii, etc. Adica ca si rectorul se odihnesc de 2 ori in aceasi zi. Poate face ITM un control pe tema asta.
Postat 12 Iulie 2016, 23:38 de jony
sunteti de risul lumii
Bungau e si arestat la domiciliu, si in concediu de odihna! Asta numai la Oradea se poate! Bravo, Curila, bravo, Pasca, bravo, Rosca! Sunteti de risul lumii!
Postat 12 Iulie 2016, 19:48 de andreimagheru
ghinion
tare se grabesc senatorii sa-l suspende pe Bungau, daca se poate, scotand castenele din foc cu mana altora. Legal, dl. Bungau este in concediu de odihna. Ca in loc sa fie in Singapore pe banii lui SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL ca si Bodog acum cativa ani, e in arest la domiciuliu la cererea DNA. Pana la proba contrarie, ambii sunt nevinovati si beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Moral, ambii au niste explicatii dat. Prin urmare, Senatul nu are nici un motiv legal sa ceara suspendarea rectorului pt ca 1. tipul e considerat nevinovat pana la decizia instantelor, 2. reintoarcerea din concediu se suprapune cu iesirea lui din arest asa ca omul isi poate indeplini atributiunile de serviciu. Iar moralitatea majoritatii membrilor Senatului nu e in masura a da vreun drept de a emite mari pretentii...
Postat 12 Iulie 2016, 17:26 de cercetas
Bravos Senatus Maximus
Senatorii au dat o palma la ...
Postat 12 Iulie 2016, 16:03 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON