URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2012, 16:04

Liberalii şi-au pus director incompatibil la Colegiul "Avram Iancu" din Ştei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Mai mulţi dascăli ai Colegiului Naţional Avram Iancu din Ştei vor boicota luni festivitatea de începere a anului şcolar, aceasta fiind forma de protest pe care profesorii au ales-o nemulţumiţi fiind de noul director adjunct al şcolii, profesorul de sport Manuel Coroiu.

Revolta profilor

Printr-un e-mail remis mass-media, dascălii se plâng că directorul adjunct, care e totodată consilier local PNL în Vaşcău, e un om adus din afara şcolii, strict pe criterii politice. El nu are nicio oră la Colegiul Avram Iancu, ba chiar din contră, predă educaţie fizică la o altă şcoală, Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. "Din 29 de cadre didactice, 19 sunt în total dezacord faţă de oportunitatea acestei numiri, 9 se abţin, iar unul este de acord, în persoana soţiei celui numit", se arată în mesajul profesorilor.

Descrisă de dascăli drept "o poveste care n-are nicio legătură cu învăţământul", situaţia e şi mai gravă, deoarece directorul adjunct, numit pe funcţie la 1 septembrie, este în vădită incompatibilitate. Asta pentru că el este vicepreşedintele organizaţiei locale PNL Vaşcău, în timp ce legea le interzice directorilor şi directorilor adjuncţi ai unităţilor de învăţământ să deţină funcţii de conducere în partide. Potrivit articolului 257 din Legea Educaţiei, "directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional".

Numire politică

"Directorul adjunct în cauză a fost numit după criterii vădit politice, la propunerea organizaţiilor PNL din zonă", acuză dascălii de la "Avram Iancu".

"Am fi considerat mult mai potrivită numirea unui director adjunct dintre cadrele didactice titulare şi cu experienţă ale şcolii, dintre care cele mai multe au gradul didactic II şi I sau îndeplinesc responsabilităţi cum ar fi responsabili de cerc metodic, metodişti ai IŞJ, formatori, membri ai corpului de experţi în management educaţional etc., evitând prin aceasta starea de nemulţumire şi de derută a acestora, fapt care nu va contribui nicidecum la bunul mers al procesului instructiv-educativ dintr-o instituţie care a avut rezultate pozitive atât la examenele naţionale, cât şi la concursurile şcolare la nivel judeţean şi naţional", mai spun profesorii.

Mai reţinut, directorul de la "Avram Iancu", Mircea Matiuţă, spune că înţelege nemulţumirile colegilor săi şi că a remis şi el o adresă Inspectoratului Şcolar, cerând lămuriri, însă că n-a primit încă niciun răspuns.

"Nu e incompatibilitate!"

Contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct se detaşează rapid de problemă. "Eu am o numire de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, sunt detaşat până la organizarea concursului", zice Coroiu. Întrebat dacă nu i se pare bizar să fie şef într-o şcoală în care nici măcar nu predă, Coroiu evită un răspuns, precizând doar că a predat şi la "Avram Iancu", între anii 2002 şi 2006.

De asemenea, Coroiu zice că nici vorbă să se simtă în incompatibilitate, deşi a recunoscut, cu greu şi fără să înţeleagă de ce i se pun întrebări, că e vicepreşedinte al organizaţiei PNL Vaşcău. "Nu e nicio incompatibilitate dacă eşti pe o funcţie de conducere într-o filială locală de partid", încearcă el să se scuze, dând dovadă astfel că n-a citit niciodată cu atenţie Legea Educaţiei.

Ori una, ori alta

De cealaltă parte, şeful Inspectoratului Şcolar, Daniel Negrean, recunoaşte că Manuel Coroiu - coleg de partid de-al său - este în incompatibilitate. "Eu n-am ştiut că e lider de partid. Dar dacă e aşa, are 15 zile să-şi dea demisia din una din cele două funcţii", a declarat Negrean BIHOREANULUI, uitând că sâmbătă, adică în ziua în care Coroiu nici măcar nu se simţea incompatibil, se împlineau fix 15 zile de la numirea sa ca director adjunct.

Negrean Daniel 02.JPGUlterior, şeful IŞJ a revenit cu o precizare, după ce, susţine el, a avut o discuţie cu adjunctul, în care l-a lămurit că e în incompatibilitate. "În cel mai scurt timp, până luni, domnul Coroiu va lua o decizie", a spus Negrean (foto).

Cât despre faptul că directorul adjunct nici nu predă la "Avram Iancu", Negrean zice că astfel de situaţii se mai întâlnesc, iar în cazul de faţă n-ar fi avut pe cine promova dintre cadrele didactice ale şcolii. "Era o singură persoană care putea fi director adjunct, dar are nişte probleme personale. Aşa că am lăsat la decizia comunităţii locale", zice şeful IŞJ Bihor, fără să lămurească concret cum n-a găsit niciun dascăl din şcoală bun de director adjunct. De asemenea, Negrean nu explică pe şleau care "comunitate locală" a luat decizia: primarul, consiliul local sau cetăţenii din Ştei? Căci, evident, cu profesorii şcolii n-a vorbit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
de acord
sunt de acord cu fostul elev, nu stiu cum a ajuns acolo....
Postat 28 Septembrie 2012, 18:57 de Rodica
profesorul de tumbe
Domnilor profesori de la C.N.Avram Iancu,nu va mai necajit ,ca-i degeaba.Asta poate mintea celor din PNL SStei,impreuna cu capul lor de la Oradea,sa puna sa va conduca un profesor de tumbe,ca si pe alte formatiuni,numi asaPUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC.
Postat 25 Septembrie 2012, 22:04 de iosif
Mateuta mircea
Este de-a dreptul ironic ca anumiti dascali de la C.N.Avram Iancu sa vorbeasca de coruptie cand in ultimii 4 ani toti titularii au ocupat posturile prin amabilitatea domnului director.Normal ca nu vor oameni din afara, acolo e o adevarata secta a onorabilului Mateuta.Faptul ca a avut dascali cu nota 3 nu e coruptie, nu?Daca nu cotizezi pleci, nici asta nu e coruptie, nu?
Postat 19 Septembrie 2012, 08:54 de popa ana
RABDAREA BAT-O VINA
Nerabdator tanarul asta, Manuel, sa ajunga in functie de sef. Daca tot si-a dorit sa ajunga repede director, de ce nu si-a dorit functia de director la liceul la care preda? Sa fie director in locul lui Voicu, ca i-a fost destul cate afaceri a facut de cand e director. Si chestia cu \"scos prosti pe banda rulanta\", acuma o sa se DESTEPTE TOTI daca au director un PROFESOR DE SPORT cu carnet de PNL-ist.
Postat 18 Septembrie 2012, 18:30 de un fost elev
RASPUNS
Si care e numarul cadrelor didactice, care n-au vazut tabel si nu au putut semna, nici ca-s de acor, nici ca nu-s de acord si nici ca se abtin? E asa covarsitor numarul lor, incat schimba balanta ? Sa fie mai mare numarul lor decat cei 19 care nu-s de acord cu aceasta numire? Normal ca nu toata lumea are aceeasi parere. Ideea este ca cei care nu-s de acord si-au spus nemultumirea cu voce tare. Ca nu se sperie USL-ul de asa ceva, sunt de acord, dar omul de rand tot vede si chiar daca nu se exprima, GANDESTE. Nu-i singurul caz din judet unde se forteaza o numire, dar e bine ca lumea incepe sa aiba curajul sa se opuna vointei partidelor.
Postat 18 Septembrie 2012, 12:36 de CICO
INTREBARE
Deci sa intelege pentru toata lumea ca:DACA TI SE PUNE TABELUL PE MASA TREBUIE SA IL SEMNEZI OBLIGATORIU,CHIAR DACA NU L-AI VAZUT,PROBABIL PRIN TELEPATIE,IAR DESPRE CEI CARE ZICETI CA S-AU ASCUNS SUB MASA DE FRICA...DE CINE SA LE FIE FRICA SI DE CE???CA DOAR SUNT OAMENI CU CAPUL PE UMERI...
Postat 18 Septembrie 2012, 10:38 de eu
RASPUNS
Cand se pune un tabel pentru al semna, pe masa in sala profesorala, nu cred ca trebuie sa astepti sa te invite cineva, pe fiecare in parte sa-l semnezi. Cei care spun ca nu li s-a prezent petitia, sunt ce-i care s-au ascuns sub masa de frica, sa nu semneze cumva. Din moment ce si sotia noului numit in functia de director adj., respectiv d-na Coroiu, a semnat si s-a regasit pe tabel, nu discutam de ceva facut pe furis.
Postat 18 Septembrie 2012, 08:42 de cico
INTREBARE
Oameni dragi,inainte de a vorbi si de a trimite la Stiri unele lucruri...interesati-va sa vedeti daca este adevarat...intrebati-va daca tuturor profesorilor de la Colegiul Avram Iancu li s-a prezentat aceasta petitie...cred ca s-au omis cativa.....
Postat 17 Septembrie 2012, 22:33 de eu
LUPTA PENTRU FUNCTII
BRAVO CELOR 19 PROFESORI sunteti un exem care au avut curajul sa-si exprime nemultumirea la numirea POLITICA a unui director. E trist unde am ajuns si ma intreb incotro ne indreptam noi ca societate. Cand ajungem sa numim VALORI pe cei care detin un carnet de membru de partid, indiferent cum se numeste acel partid, PNL, PSD, PDL, UDMR, pe buna dreptate te intrebi ce-o sa fie de noi? Ajungem sa acceptam sefi care au o singura calitate \"FRUNTASI LA LIPIT AFISE IN CAMPANIE ELECTORALA\" , . Chiar nu ne trezim noi cetatenii care asteptam dupa fiecare alegeri un trai mai bun, un trai decent, conducatori care sa ne respecte pe noi ca oameni, nu conducatori pentru care cel mai important lucru este sa-si imparta functiile, sa dea cu pumnul in masa dorindusi sa fie si eu SEF, cica \"A VENIT VREMEA LOR SI TREBUIE SA NE PUNEM OAMENI DE LA NOI\". Incepand de la prefecti si ajungand pana la femeia de serviciu, banuiesc ca si aia trebuie sa vorbeasca cu PORTIDUL sa fie angajata intr-o institutie publica.Cand ajung la putere stiu un singur lucru, sa schimbe toti sefii de la institutiile publice, sa bulverseze intreg sistemul pentru ca asta stiu ei sa faca cel mai bine, SA-SI IMPARTA FUNCTIILE .
Postat 17 Septembrie 2012, 22:16 de rino
LUPTA PENTRU FUNCTIE A D-LUI MANUEL COROIU
D-nul Coroiu Emanuel are domiciliu pe VASCAU doar pentru functia de consilier. Sfatul meu ar fi ca ar trebui sa astepte ,sa dea dovada ca poate profesional ,ca are rezultate si nu prin politica sa-si forteze ascensiunea profesionala. In 2012 fata de 2008 PNL Va scau a a vut rezultate mult mai proaste deci poate in 2012 ar fi trebuit sa-si dea demisia si el si d-nul Ciucean pentru rezultatele obtinute . Cati consilieri a avut PNL in 2008 d-le COROIU MANUEL? Cati consilieri a avit PSD d-le CIUCEAN ? Daca ati avea onoare amandoi ar fi trebuit dupa alegeri sa va dati demisia . De ce va mirati ca sinteti contestat d-le COROIU ?Da sint la acel liceu profesori mult mai in drept sa merite si sa primeasca acel post de director. Credeti ca este suficient sa faceti parte din PNL sau USL ?????????? INVATATI CE INSEAMNA MESERIA DE DASCAL SI NOTIUNEA DE ONOARE
Postat 17 Septembrie 2012, 19:18 de cetatean
politica? o mare c_ _ _ a
Ce pacat e atunci cand politica isi baga nasul acolo unde nu e cazul, de exemplu in invatamant. Trebuie neaparat sa ai avizul partidului ca sa poti conduce o scoala? Nu conteaza ca nu te agreeaza colectivul, e doar o cantitate "neglijabila" pentru cei de la partid! Pana unde s-a ajuns! Pana si pe vremea mea comunista se puneau directori pe criterii sanatoase! Sa creeze stimabilii locuri de munca pentru copiii nostri si sa-i lase pe dascali sa-si faca treaba asa cum stiu ei mai bine. Si asta pana nu e prea tarziu.
Postat 16 Septembrie 2012, 22:24 de nelu
pentru or
Dar d-l Anis ce a facut bun la Solceta.El nu a falimentat firma.Nu a fost in stare nici macat sa obtina autorizatia pentru salubrizare.Iar in ce priveste incompatibilitatea d-lui Moldovan va renunta la functia de consilier local si gata.
Postat 16 Septembrie 2012, 13:53 de anonim
Stei
Nu ne mai mira nimic cand este vorba de USL ! In Stei prima grija a directorului interimar de la SC SOLCETA SA in persoana celui care a mai falimentat aceasta firma in anul 2002-2003, respectiv PSD-istul Moldovan Teodor a fost sa intre rapid in posesia indemnizatiei de director in mod abuziv si ilegal, numirea lui fiind lovita de nulitate pentru incompatibilitate acesta avand si calitatea de consilier local al or. Stei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 16 Septembrie 2012, 13:25 de or
ASA ZISUL INVATAMANT...
Multi din cei care sunteti acuma sefi ati facut parte din toate comitetele si comisiile posibile-ati stiut de ani de zile despre uriasa frauda de la bac-ba unii chiar ati organizat-o luindu-va partea din banii stransi de la elevi. Iar acum ,,nici usturoi n-ati mancat...\" Majoritatea ati fost activisti ai UTC-ului si ati construit comunismul iar acum v-ati apucat sa binecuvantati poporul roman construind-tot voi-capitalismul.Praful se va alege...!Aveti o pricepere deosebita sa distrugeti tot ce va iese in cale-economie,invatamant si mai ales vietile atator oameni.Istoria vorbeste si va vorbi...Furati tot si de la toti!Ati lasat POPARUL ROMAN IN FUNDUL GOL!VINE SI VREMEA SOCOTELILOR!
Postat 16 Septembrie 2012, 08:41 de bihoreanu
Ce-mi plaaceeee !
Cata mu*ie le mai trebuie uslinosilor din partea alor lor ca sa vada adevarul ? Iar adevarul nu-i de natura sa-i bucure.... Au un premier copy-lot, vor sa ne (re)dea un ,,presedinte'' campion absolut la chiulit... un imbecil infatuat.... a stabilit acest record aproape imposibil de doborat pe banii poporului, adica (l)-au platit 20 de ani si cei 7,4 mil. de idioti !
Postat 16 Septembrie 2012, 07:52 de pinonel
C.T.UNIREA STEI
VEDETI CATE DOSARE PENALE ARE SI A AVUT-CU ANI IN URMA A FOST LA UN PAS DE PUSCARIE-NIMENI NU STIE ASTA?
Postat 16 Septembrie 2012, 07:52 de bihoreanu
C.T.UNIREA STEI
PE BURTA VOICU CINE IL DA JOS,CA A PRADUIT DESTUL IN 20 DE ANI? S-A AUTOINTITULAT DIRECTOR PE VIATA.CHIAR TOTI DIN JUDET SUNT CUMPARATI DE BOGATASU ASTA, DUPA CUM SE SPUNE PRIN ORAS? OM FARA RUSINE,NESIMTIT SI MINCINOS ESTE PERICOL PT SCOALA SI ORAS.
Postat 16 Septembrie 2012, 07:40 de bihoreanu
pentru carp III
Poate ca si acestia sunt oamenii lui Popa,Bolojan etc. dar oricum sunt mai buni de cat multi de la pdl.Nu stiu cine este acest domn Coroiu dar trebuia sa se schimbe ceva si la Stei.O sa mai vorbim dupa 9 decembrie dar oricum zona Stei- Beius va fi castigata de usl indiferent cine va candida.S-a facut schimbarea si la Solceta,in caz ca nu sunteti din Stei si nu stiti,si deja incepe sa se schimbe ceva.Mult succes USL-ului in zona Stei-Beius,in Bihor si in toata tara,
Postat 15 Septembrie 2012, 22:53 de anonim
alooo
De parca ar fi singurul adus din alta scoala. El a venit de la un colegiu, pe cand la BEIUS s-au adus de la tara. Asa ca: ce mai conteaza: ai carnet pnl ai parte, nu-l ai stai si privesti.
Postat 15 Septembrie 2012, 22:42 de pnl
ATENTIE
In primul rand,vreau sa il felicit pe domnul Coroiu,care e foarte ok si foarte bun in ceea ce face,rog colegii de la Colegiul Avram Iancu,sa se intereseze inainte sa vorbeasca,si DOMNUL COROIU are gradul I si II,are experienta in domeniu si se descurca minunat in tot ceea ce face.Cat despre faptul ca domnul Matiuta a fost mai retinut...sa fim sinceri...nici un profesor nu se \"ridica deasupra directorului\" daca acesta nu este de acord,pacat de acesti oameni,sunt penibili ca fac asa ceva unui coleg de-al lor.Domnule Coroiu va urez mult succes in continuare si nu uitati ca lumea e rea si invidioasa,asa ca se intelege cum s-a ajuns pana aici.
Postat 15 Septembrie 2012, 21:46 de Stei
9 decembrie 2012
Aceasta este formaţiunea aceea mult lăudată, a lui Ilie Gavril Bolojan, Cornel Popa, Blonda de la Mediu 2, etc, etc, etc !?!
Postat 15 Septembrie 2012, 21:14 de Carp III
Bete-n roata
Mdaaa... Se cauta bete in roate pentru orice! chiar daca esti persoana potrivita.... multi dau din gura dar putini cunosc. Pacat
Postat 15 Septembrie 2012, 21:08 de Adi
O greseala ca nu a fost pus candidat de primar
Manu e foarte ok, cititi legea invatamantului, nu mai este ca pe vremuri cand cadrele didactice stabileau directorul. Atata tamtam pentru nimic. PACAT ca nu a fost desemnat candidat de primar ca avea mai multe sanse decat fraierul ala de la PSD care a platit prostia lui cu flotantii. Mult succes Manu! Omul are 15 zile sa decida ce face,ASA CA RESTUL E CANCAN. Fac pariu ca nu e decat o diversiune pdl-ista. Rog redactia sa discute cu profesorii SI NU SA FOLOSEASCA EMAIL-URI COLECTIVE.
Postat 15 Septembrie 2012, 20:14 de ros
Voi astia...
Voi astia de pe ,, acolo ,, nu prea va stergeti nici la c.. dar mite la gura.
Postat 15 Septembrie 2012, 18:26 de oradean
la fel
Nu inteleg de ce atata galagie.Toti fac la fel.De exemplu la Rieni directoarea, fosta pnl-ista ,a fost obligata sa treaca la pdl ca sa ramana pe post. Asa ca nu va mai scandalizati atata,acum e vremea usl-ului iar Stei-ul este liberal prin excelenta.
Postat 15 Septembrie 2012, 17:51 de steian
Liberalism Totalitar.
Nu conteaza ca esti prost ca Boul, totul este sa detii culoarea Galbena,, ca Cacatul,, adica sa fii Liberal. Scapi de Portocaliu dai de Galben ,care nici la semafoare nu reprezinta decit ca trebuie sa vina o alta culoare,, Liberal inseamna alceva ,pacat de Stramosii acestui partid.
Postat 15 Septembrie 2012, 17:12 de Bihorean
Ciocu mic
Ciocu mic ,ca toti faceti la fel cind sunteti la OS.
Postat 15 Septembrie 2012, 16:32 de politicos
ioan
DAR O INVATATOARE POATE FI DIRECTOR DE LICEU ? DUPA CE CRITERII ATI ALESO OARE? SIGUR NU DUPA PERFORMANTE ! SE INTAMPLA LA LIC TEH.POPESTI
Postat 15 Septembrie 2012, 16:23 de jarca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON