URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2015, 17:20

Judecătorii au amânat procesele Inspectoratului Şcolar cu elevii daţi afară de la Bac. Revoltaţi, părinţii au înjurat-o pe jurista IŞJ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri a fost ziua proceselor pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. La Tribunal s-a judecat primul termen al proceselor dintre IŞJ Bihor şi cei 36 de elevi de la Ştei care au cerut suspendarea sancţiunii de eliminare a lor din examenul de Bacalaureat. Aceştia sunt elevii din runda a doua de procese, adică cei care au cerut judecătorilor suspendarea sancţiunii după ce alţi 12 colegi de-ai lor au obţinut această victorie în instanţă.

Pe holul Tribunalului, părinţii celor 36 de elevi au fost recalcitranţi şi au luat-o la rost, ba chiar au înjurat-o pe jurista IŞJ Bihor, Teodora Mănoiu. Jandarmii au fost cei care i-au calmat pe părinţii revoltaţi. "Mi-a spus colega mea că au înjurat-o. Nu ştiu să fi fost bruscată, dar au fost nervoşi", a declarat inspectorul şcolar general Nicolae Avram, pentru BIHOREANUL.

Magistraţii au decis amânarea pronunţării în cele 36 de cauze, pentru câteva ore.

Pe de altă parte, tot o amânare, dar pe o perioadă mai îndelungată, au decis şi magistraţii Curţii de Apel Oradea, unde IŞJ Bihor a atacat cu recurs sentinţa de suspendare a sancţiunii în cazul a celor 12 elevi eliminaţi de la Ştei. Magistraţii au decis că IŞJ Bihor a greşit achitând o taxă de timbru de 20 de lei, când de fapt trebuia să achite una de 100 de lei, aşa că au dat noi termene în proces. Decizia i-a nemulţumit şi pe părinţii acestor elevi, care îşi doresc să afle o dată dacă absolvenţii rămân sau nu cu diplomele de Bacalaureat. Dacă judecătorii Curţii ar decide că sancţiunea trebuie păstrată, adeverinţele cu care elevii s-au înscris deja la facultate ar deveni nule.

După cum se ştie, 108 elevi care au dat Bacalaureatul la Colegiul Unirea din Ştei au fost eliminaţi din examen, după ce Corpul de control al ministrului Educaţiei a depistat aici o fraudare în masă a examenului. În 10 din cele 14 săli de examen elevii şi-au plimbat fiţuici între ei, iar cei surprinşi pe camerele de filmat că au copiat au fost sancţionaţi cu eliminarea din examen.

12 dintre aceşti elevi au atacat imediat decizia comisiei judeţene de Bacalaureat, la Tribunalul Bihor, unde magistraţii au şi decis suspendarea sancţiunii până la judecarea procesului de fond, care are primul termen în septembrie, aşa că elevii şi-au primit adeverinţe de absolvenţi şi s-au putut înscrie la facultate. Pe modelul lor, alţi 36 de elevi de la Ştei au deschis acţiuni în instanţă.

În urma sentinţei date de Tribunalul Bihor, Gabriel Ispas, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi consilier al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, i-a cerut demisia inspectorului şcolar general Nicolae Avram. Ispas a acuzat lipsa de preocupare a lui Avram, arătând că IŞJ Bihor nici nu a fost reprezentat în instanţă, pe motiv că jurista era în vacanţă. 

Pe de altă parte, IŞJ Bihor a decis şi sancţionarea unor profesori din comisia de Bac de la Ştei. 9 dascăli au fost daţi afară din învăţământ, iar alţi 18 au salariile diminuate.

În acelaşi timp, profesorii şi elevii deopotrivă sunt şi anchetaţi, căci IŞJ Bihor a depus o plângere la Poliţia Ştei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Perfect..
Cine fura azi un ou,maine va fura un bou-proverbe ,proverbe!Tupeu maxim la parintii acestor ciorditori de bac,ce educatie de tot risul au dat la copii lor!Jaleee!
Postat 20 August 2015, 13:26 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON