URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2015, 14:40

Incapabilă să-l administreze singură, Universitatea din Oradea dă Parcul Gurahonţ pe mâna timişorenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Declarându-se prea săracă pentru a-l îngriji, Universitatea din Oradea renunţă la administrarea parcului dendrologic Gurahonţ din judeţul Arad.

Cu acordul Senatului

La cererea rectorului Constantin Bungău, Senatul universitar a aprobat renunţarea la dreptul de administrare pe care Universitatea din Oradea îl avea faţă de parcul Gurahonţ până în anul 2052. În acelaşi timp, rectorul a propus asocierea cu două universităţi din Timişoara, pentru administrarea parcului.

„Având în vedere imposibilitatea Universităţii din Oradea de a susţine în continuare finanţarea integrală a cheltuielilor de administrare a parcului din Gurahonţ, vă solicit adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe luarea în folosinţă gratuită şi în subsidiar în coadministrare de către Universitatea din Oradea alături de şi împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” şi Universitatea de Vest din Timişoara, a parcului dendrologic din localitatea Gurahonţ, judeţul Arad”, se arată în cererea transmisă de Bungău Senatului Universităţii.

Senatorii au acceptat propunerea, astfel că rectorul poate să parafeze acum asocierea cu cele două universităţi bănăţene.

Asociaţi cu drepturi egale

Rectorul Constantin Bungău a explicat, pentru BIHOREANUL, că Universitatea din Oradea nu renunţă la Parcul Gurahonţ, ci pur şi simplu a căutat formula cea mai eficientă pentru a-l putea administra. "Nimeni nu-mi dă bani pentru a întreţine şi administra parcul. Aşa că am ales această formă de co-administrare şi co-folosinţă. Nu oferim nimănui parcul, ci avem drepturi egale", a declarat Bungău.

În plus, spune el, cei doi angajaţi ai parcului rămân angajaţii Universităţii din Oradea, iar cele trei universităţi nu fac altceva decât să-şi unească forţele pentru îmbunătăţirea condiţiilor din parc. Cum şi în ce formă, urmează să stabilească. 

Mai mult, a arătat rectorul, această co-asociere a primit de la Primăria Gurahonţ nu doar administrarea parcului dendrologic, ci şi a altor 7,4 hectare de pădure din cadrul parcului, care până acum erau în administrarea Ocolului Silvic Gurahonţ. Noul contract va fi încheiat tot pe o perioadă de 49 de ani.

Unic în Europa

Parcul Arboretum Sylva are o colecţie de 2.500 de specii de arbori în peste 3.600 de exemplare, inclusiv arbori exotici, precum uriaşul Sequoia ori binefăcătorul Gingko. Tocmai graţie alăturării unui număr mare de specii rare, parcul e unic chiar şi în Europa.

Aflat la 120 de kilometri depărtare de Oradea, parcul de 12 hectare este în proprietatea Primăriei Gurahonţ. În 2003, rectorul Universităţii din Oradea de la acea vreme, defunctul Teodor Maghiar, a încheiat un contract de administrare pentru 4 hectare ale parcului, pe o perioadă de 49 de ani. Conform documentului, Universitatea a preluat gratuit administrarea parcului pentru folosul Facultăţii de Protecţia Mediului, "în scopul dezvoltării cercetării ştiinţifice".

Orădenii s-au obligat să întreţină şi să dezvolte colecţia de arbori, să amenajeze castelul şi să colaboreze în cercetare cu străinii, orice nerespectare a clauzelor putând duce la rezilierea înţelegerii. Însă, din 2004 încoace, Universitatea nu a mai finanţat parcul.

În 2011, Primăria Gurahonţ a cerut rezilierea contractului, pe motiv că Universitatea din Oradea nu se achită de obligaţiile sale.

"Noi cosim iarba cu asistaţii sociali. Înţelegem că Universitatea a ajuns într-un impas financiar, dar ceva trebuie totuşi făcut", a declarat BIHOREANULUI, anul trecut, primăriţa din Gurahonţ, Ana Moţica.

Citeşte pe această temă articolul „Zestre risipită: Din nepăsare, Universitatea din Oradea riscă să-şi piardă baza didactică de la Gurahonţ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON