URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2012, 17:32

În Bihor, clasele zero sunt pregătite pentru începerea anului şcolar în procent de 90%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcolile din Bihor nu se confruntă cu probleme majore înainte cu câteva zile de începerea anului şcolar.

"Unităţile de învăţământ din Bihor care vor debuta în noul an şcolar 2012-2013 cu clase zero pregătitoare sunt pregătite în procent de 90%, problemele rămase încă nerezolvate fiind cele de dotare a sălilor de clasă cu bănci şi scaune, nereguli care se regăsesc la câteva şcoli din mediul rural. Până joi 13 septembrie, mobilierul necesar pentru dotarea sălilor alocate claselor zero pregătitoare nu a ajuns la 13 unităţi şcolare comunale, cum sunt şcolile gimnaziale din localităţile Vârciorog, Chijic, Săcădat, Sâniob, Cetariu, Roşiori şi Mihai Bravu", a declarat joi pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Claudiu Damian.

În grafic

În Oradea, lucrurile sunt "în grafic". La Şcoala Generală cu clasele I-VIII, de exemplu, în cele cinci săli în care vor funcţiona clasele zero mobilierul a fost montat încă de săpătămâna trecută, iar grupurile sanitare au fost reamenajate pentru micii şcolari din urmă cu două săptămâni. Patru dintre sălile de clasă sunt curate, aranjate cu rafturi şi dulăpioare şi perdele curate la geamuri, în vreme ce la una dintre acestea miercuri se finaliza curăţenia şi montatul draperiilor la geamuri.

Învăţătoarele care vor avea grijă de copii lucrează de câteva zile la pavoazarea sălilor cu materiale didactice, planşe şi chiar jucării, astfel încât trecerea de la atmosfera de grădiniţă la cea de şcoală să nu fie atât de brutală pentru cei mai tineri dintre elevi.

Grupurile sanitare ale şcolii sunt curate, igienizate, iar toaleta băieţilor are montate chiuvete şi pisoare la nivelul înălţimii celor mici. Cele cinci săli de clasă vor funcţiona într-o aripă separată de la parterul instituţiei şcolare, chiar pe culoarul direcţiunii, unde copiii din clasa zero vor mai fi supravegheaţi şi de secretare, dar şi de directorul şcolii. "Sperăm să începem cu dreptul şi să fie un experiment în folosul copiilor, însă modul în care Ministerul a organizat totul a fost puţin haotic", a declarat miercuri directorul instituţiei, Mircea Gârba.

O altă instituţie de învăţământ care va avea anul acesta clasa zero este Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea, unde vor funcţiona doar două asemenea clase. Acestea sunt amenajate pe un culoar retras de celelalte săli de clasă "ca o măsură de protecţie suplimentară", a declarat miercuri directorul Ioan Hora.

Utilarea acestor clase a fost finalizată în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Şi aici clasele sunt curate, dar încă fără jucării, şi îi aşteaptă pe micii şcolari într-o atmosferă foarte asemănătoare cu cea din grădiniţă. Pentru copiii din clasa zero direcţiunea a pregătit un grup sanitar care va fi utilizat exclusiv de ei şi de copiii dintr-o clasă I, la care lucrările de reamenajare au fost finalizate de săptămâna trecută. "Am primit mobilerul la timp şi nu am avut probleme cu utilarea claselor", a afirmat Ioan Hora.

Întârzieri, din cauza firmelor

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ, cei 728.000 de lei care au fost alocaţi de Ministerul Educaţiei Bihorului pentru echiparea claselor zero cu pupitre şi scaune au fost viraţi tuturor celor 139 de şcoli în care vor funcţiona clasele zero încă din data de 24 august 2012. Întârzierile în echiparea sălilor cu mobilierul finanţat de minister sunt cauzate de agenţii economici cu care managerii şcolari au contractat execuţia băncilor şi a scaunelor.

Pentru cele 13 şcoli din mediul rural care mai au încă de lucru la amenajarea sălilor destinate clasei zero pregătitoare, termenul limită de livrare al mobilierul comandat este vineri, 14 septembrie, după cum susţine Claudiu Damian. Conform spuselor acestuia, nicio şcoală din judeţ nu va începe noul an şcolar fără dotările minimale de care are nevoie.

Anul şcolar 2012-2013 va debuta luni, 17 septembrie, în Bihor cu 260 de clase zero, în care sunt înscrişi 3.640 de copii. Dintre cele 183 de unităţi de învăţământ de stat din Bihor, 139 vor avea clasa zero pregătitoare, la care se mai adaugă încă 3 unităţi de învăţământ private. Elevii din acest ciclu de studiu vor fi pregătiţi de 260 de cadre didactice, învăţători şi suplinitori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
aiurea
Asta e reforma in invatamant promisa de PDL acum cativa ani ,clasa 0 ? Un idiot de Funeriu, un 0 barat!
Postat 14 Septembrie 2012, 03:15 de Costel
Liceul Pedagogic Beius!
Felicitari domnului Dringo care cu ajutorul lui Alin Novac a reusit sa aduca in aceasta scoala cel mai mincinos si fara caracter suplinitor din jud Bihor pe fostul director de la Scoala Uileacul de Beius! Rusine celor doi!
Postat 14 Septembrie 2012, 02:04 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON