URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2014, 17:08

Harababură totală: Eleva premiată de Primărie pentru absenţa de la Olimpiada de latină a participat, de fapt, la cea de engleză

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce BIHOREANUL a dezvăluit în această săptămână că Primăria Oradea a ales folosind un singur criteriu - cel al economisirii banilor - elevii premiaţi pentru rezultatele deosebite la învăţătură, ies la iveală şi alte amănunte care arată caracterul amatoricesc în care a fost organizată întreaga acţiune.

Aşa cum ziarul nostru a arătat, lista premianţilor a fost stabilită de Inspectoratul Şcolar, la cererea Primăriei. După ce IŞJ a comunicat un număr de 54 de premianţi, Primăria a cerut, pe motivul lipsei fondurilor, reducerea listei la 29 de poziţii.

În timp ce pe unii olimpici i-a scos de pe listă, IŞJ a păstrat-o însă pe eleva Borbely Andrea, de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care, conform listei Inspectoratului, merita să fie premiată pentru participarea la Olimpiada Naţională de Latină. Numai că tânăra figurează în evidenţele Ministerului Educaţiei ca absentă la etapa naţională a acestei olimpiade, iar inspectorul-şef Daniel Negrean a confirmat că eleva a fost pusă în mod greşit pe lista premianţilor!

Părinţii tinerei admit la rândul lor greşeala, însă au ţinut să arate contextul real în care fiica lor a ajuns premiată. "Într-adevăr, fiica mea a absentat de la olimpiada naţională de latină. Dar doar pentru că era la cea de engleză! S-a calificat la ambele olimpiade şi a ales să meargă la cea de engleză", a explicat mama fetei, Borbely Eva.

Nici femeia, nici fiica ei n-au ştiut că Primăria urma să o premieze pentru olimpiada de latină, de altfel de întreaga ceremonie aflând cu doar câteva ore înainte. "În ziua în care s-a făcut premierea, o profesoară i-a spus la şcoală: "Andrea, după ore nu mergi acasă, ci mergem în sala mare a Primăriei, că vei primi un premiu". Fiica mea n-a ştiut despre ce premiu e vorba, m-a sunat, iar eu i-am spus să meargă, crezând că este premiată tocmai pentru că s-a calificat la două olimpiade naţionale", a mai spus femeia.

Când au văzut diploma primită de la Primărie, pe care scria că eleva a fost premiată pentru olimpiada de latină, părinţii fetei s-au dus la şcoală, arătând greşeala. "Apoi am mers la Primărie şi le-am spus că returnăm banii, pentru că fiica mea n-a fost la olimpiada de latină. Mi-au spus că banii nu pot fi încasaţi în lipsa unei adrese de la Inspectoratul Şcolar, care să arate că a fost o greşeală. Aşa că am stabilit că după ce Inspectoratul remite adresa, Primăria mă anunţă, ca să vin cu banii", arată şi tatăl fetei, Andrei Borbely.

Ulterior, şeful IŞJ Bihor a căutat-o pe elevă chiar la şcoală. "I-a spus: "Andrea, a fost greşeala noastră, trebuia să fii premiată pentru olimpiada de engleză. Dar nu trebuie să aduci banii, că tu oricum îi meriţi. Felicitări şi mult succes". A fost şi doamna director de faţă", mai spun părinţii fetei. Aşa că banii au fost returnaţi Primăriei, dar nu de tânără, ci de inspectorii IŞJ, care şi-au asumat greşeala.

În aceste condiţii, părinţii elevei sunt revoltaţi că o greşeală a Primăriei şi a Inspectoratului Şcolar le-a pus fiica într-o lumină neplăcută, în ciuda rezultatelor ei bune şi a notelor mari. "Înţeleg şi revolta părinţilor cu copii nepremiaţi, m-aş simţi la fel. Dar fiica mea nu are nicio vină că a luat acel premiu, atâta timp cât noi n-am ştiut din timp pentru ce va fi premiată, în ce context, chiar am sesizat eroarea şi ne-am oferit să o reparăm. E adevărat, n-a luat niciun premiu fruntaş nici la olimpiada de engleză, dar eu tot consider că este un elev merituos", mai spune Eva Borbely.

La fel ca şi părinţii copiilor nepremiaţi, femeia nu poate decât să spere că, în viitor, municipalitatea va fi mai atentă la detaliile organizării unor astfel de festivităţi şi că nu va mai face diferenţe nemeritate între olimpicii oraşului. Pentru că, în final, cu toţii sunt valoroşi...

Citeşte pe această temă articolul "V-aţi bătut joc! La premierea elevilor merituoşi, Primăria Oradea a ignorat 12 olimpici pentru a face... economii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
chiar intimplator nu e
Ca sa nu fim luati chiar de prosti.... am o curiozitate, aceasta eleva Andreea, nu e fiica d-lui Andrei Borbely de la Primarie. Nu cred ca e asa mare coincidenta!!!!
Postat 06 Februarie 2016, 17:15 de iulia
curiozitate
La finele anului scolar trecut at-i dat o stire ca sunt 9 elevi care au incheiat clasa a VIII a cu 10, inclusiv examenele finale. As dori sa verificati (ziarista Adriana Totorean) si sa publicati cati dintre acestia sunt premiati. Un elev care incheie 8 ani de activitate scolara cu 10, examewne finale cu 10, presupun ca este si olimpic? Voi ce credeti?
Postat 17 Ianuarie 2014, 13:58 de CURIOS
lista
VA RUGAM SA PUBLICATI LISTA CU CEI 29 DE ELEVI MERITUOSI PENTRU A FI ADUSI LA CUNOSTINTA PUBLICA PENTRU ELOGII. BINEINTELES SI REZULTATELE SCOLARE ALE ACESTORA. INSPECTORATUL ,DIN OFICIU, TREBUIA SA FACA ACEST LUCRU.
Postat 17 Ianuarie 2014, 13:51 de un oradean
fara mentiuni!
Din pacate comentariile nu sant suficiente pentru situatia penibila creata.Tot ce putem face este sa speram ca acesti oameni care se fac ca muncesc sa fie opriti la timp.Fara sanctiuni ,fara mustrari,fara scuze....... ,deci.... liber sa mai faceti si altele!
Postat 17 Ianuarie 2014, 11:30 de cetatean
e bine
... important e ca domnisoara care a luat locul 36 la nationala a fost premiata... cei care au luat mentiuni nu au nici o sansa.
Postat 17 Ianuarie 2014, 10:29 de Anton
lipsa de responsabilitate
FELICITARI!!!!!!!!!!Acum problema este rezolvata prin scuzele parintilor,oare marile creiere sau blocat?
Postat 17 Ianuarie 2014, 09:40 de dora
Re: MARCEL
ISJ sa se ocupe cu ce are in atributii iar Primaria sa nu se bage in ceea ce nu intelege! Despre asta e vorba, asa ca nu fa pe desteptul!
Postat 16 Ianuarie 2014, 22:00 de Love
Tanda si Manda
"Felicitări" bravilor inspectori Negrean si Nicoara.
Postat 16 Ianuarie 2014, 19:21 de Sargon
ZIARISTI
Ce toti dati cu greseala Primariei ( este al doilea articol scris tendentios ) .....Primaria a spus ca premiaza 29 de elevi ..... Inspectoratul scolar stie ce elevi au fost pe la Olimpiade nu Primaria ....bateti apa in piua de doua zile cu acest subiect ....sunteti penibili ....Inspectoratul scolar ar trebui sa-si ceara scuze pentru ca a pus niste copii merituosi in niste situatii penibile si ar trebui sa arate persoanele care au gresit si masurile luate .....asa ar fi normal .....
Postat 16 Ianuarie 2014, 19:20 de MARCEL
spagarii
Nu era mai bine fara inspectorat si inspectori? Nu se gresea si aia oricum taie iarba la caini si iau spagi pt gradatiile de merit!
Postat 16 Ianuarie 2014, 17:36 de profesor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON