URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2015, 15:46

Fraudă la Bac: Aproape 200 de elevi din Ştei riscă să fie eliminaţi din examen, pentru că au copiat în grup!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie fără precedent în Bihor: aproape toţi elevii care au dat examenul de Bacalaureat în Colegiul Tehnic Unirea Ştei riscă să fie daţi eliminaţi, post factum.

O profesoară din Timiş, judeţ în care s-au corectat lucrările elevilor din Bihor, a sesizat Ministerul Educaţiei, prin TelVerde, că 42 de lucrări la matematică primite de la şcoala din Ştei sunt aproape identice. "Ministerul ne-a comunicat că există această sesizare şi din acel moment am respectat metodologia", a declarat, duminică, pentru BIHOREANUL inspectorul şcolar general Nicolae Avram.

Furt în masă

Astfel, membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat au vizionat înregistrările camerelor video din şcoală, de la proba C a Bacalaureatului, şi au constatat că în 10 din cele 14 săli de clasă elevii au copiat! "În zece săli de clasă s-au întâmplat nereguli: elevii au vorbit între ei, au făcut schimb de foi, nu ştim dacă de examen sau de ciorne. Sunt şi elevi care au lucrat independent şi care n-au avut nicio treabă cu procesul fraudării", a precizat Avram.

În total, în aceste săli de clasă erau 152 de elevi care au dat examenul la matematică şi 39 care au dat examenul de istorie, Comisia Judeţeană de Bacalaureat urmând să-i identifice pe toţi ca să stabilească cine a copiat şi cine nu. Cei filmaţi în timp ce copiau vor fi eliminaţi din examen şi li se vor anula toate lucrările. Ei nu vor mai putea să se înscrie la Bac timp de două sesiuni.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea au dat Bacul, în sesiunea iunie-iulie 2015, elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

A intrat pe fir ministrul

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că îşi trimite corpul de control în Bihor, pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat aici.

În acelaşi timp, a anunţat ministrul, Comisia Naţională de Bacalaureat a îi va ancheta pe profesorii supraveghetori, dar şi pe cei din comisia de Bac de la Colegiul Unirea. Profesorii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să li se desfacă contractele de muncă.

Preşedintele comisiei de acolo este profesorul Dan Ispas, directorul Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş. "Eu nu văd implicarea comisiei, eventual prin faptul că nu a circulat continuu prin săli. Dar acolo am avut şi monitor din partea IŞJ, pe doamna director de la "Nicolae Popoviciu" din Beiuş, Mihaela Nemeş, şi a trecut şi inspectorul IŞJ Mădălina Lupău", a precizat Avram. Cât a ştiut sau nu comisia de frauda de sub nasul ei, rămâne să stabilească Ministerul Educaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
????
Cum adica RISCA ??? AFARRRRRRRRRRRRRRRRRRRA !!!!
Postat 07 Iulie 2015, 09:51 de Tinas
penibil
Avram vorbeste de corectitudine cand el este cel ce face liste cu pile si le da la comisie
Postat 06 Iulie 2015, 14:39 de prof
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON