URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2016, 12:59

Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai puţin de 3.000 de boboci la studii de licenţă

Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai puţin de 3.000 de boboci la studii de licenţă Statisticile privind numărul bobocilor din Universitate au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adela Mucea (foto stânga), de prorectorul Ligia Burtă (centru) şi de Vasile Aurel Căuş (foto dreapta)

Universitatea din Oradea a încheiat admiterea pentru anul universitar 2016-2017, care va începe pe 3 octombrie.

Reprezentanţii comisiei de admitere, prorectorul Ligia Burtă şi Vasile Aurel Căuş, au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, statisticile celor două sesiuni de admitere din acest an, menţionând însă că unele date ar mai putea fi modificate în această săptămână. Cert este că numărul total al bobocilor este cel mai mic din istoria recentă a facultăţilor orădene.

Bobocii Universităţii

La studii universitare de licenţă, Universitatea are 2.846 de boboci, dintre care cei mai mulţi, 502, la Medicină şi Farmacie, 391 la Ştiinţe Socio-Umane, 307 la Ştiinţe Economice şi 280 la Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei. La Protecţia Mediului sunt 207 înscrişi, la Geografie, Turism şi Sport 198, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 160, la Drept 159, la Ştiinţe 141, la IRISPC 127, iar la Inginerie Energetică şi Management Industrial 86.

Cei mai puţini studenţi în anul I au facultăţile de Litere - 85, Arte – 80, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură – 78, şi, în fine, Teologie, cu doar 45 de înscrişi.

Dintre domeniile de studiu, cel mai prost stau Studiile culturale, de la Facultatea de Istorie, care n-au avut niciun înscris, Ingineria forestieră (Protecţia Mediului) cu doar 2 studenţi înscrişi, şi Arhitectura, cu 10 boboci admişi. În timp ce celor doi admişi la Inginerie forestieră li va cere, cel mai probabil, să se mute la altă specializare, cu tinerii admişi la Arhitectură nu este cert ce se va întâmpla. Potrivit regulamentelor Universităţii, o grupă de studiu poate fi înfiinţată cu minim 15 studenţi.

"Arhitectura va trebui să obţină o derogare în Senat, ca să poată funcţiona. Este o specializare importantă pentru Universitate", a declarat Căuş. Senatorii se vor întruni pe 29 septembrie şi rămâne de văzut dacă vor accepta sau nu ca această specializare să funcţioneze cu un efectiv mic de studenţi.

Tendinţe

În comparaţie cu precedentul an universitar, când facultăţile orădene aveau 3.326 de boboci, în acest an numărul tinerilor din anul I a scăzut cu 14,4%. Procentul este bun, spun reprezentanţii Universităţii, dat fiind că numărul absolvenţilor de liceu care au promovat Bacalaureatul este cu 30% mai mic în acest an faţă de 2015. Faţă de 2014, numărul bobocilor este cu 10% mai mic.

O tendinţă interesantă subliniată de Căuş este că specializările inginereşti nu au atras mai mulţi studenţi decât în anii precedenţi, chiar dacă în Bihor, ca şi în ţară, există o solicitare a absolvenţilor din domenii inginereşti.

Mulţi doctoranzi

La studii de masterat, Universitatea are 1.375 de admişi, cu 60 mai puţini decât în precedentul an universitar. Cei mai mulţi masteranzi, 173 la număr, sunt la Protecţia Mediului. Clasamentul continuă cu Ştiinţe Economice (171 masteranzi), Ştiinţe Socio-Umane (145), IETI (127), Geografie, Turism şi Sport (110) şi IMT (103). La Drept sunt 97 de masteranzi, la Ştiinţe 91, la IRISPSC 84, la Litere 63, la Medicină 61. Cei mai puţini masteranzi sunt la facultăţile de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură (40), Teologie (35) şi Arte (25).

"De asemenea, avem peste o sută de doctoranzi la studii doctorale, ceea ce înseamnă că paleta de specialităţi pe care noi o oferim, cât şi adresabilitatea celor care doresc să-şi continue studiile, este mare", a declarat prorectorul Burtă.

Reprezentanţii Universităţii au mai declarat că facultăţile nu mai au locuri bugetate neocupate. Asta nu înseamnă însă că fiecare specializare şi-a ocupat toate locurile fără taxă pe care le-a avut distribuite, ci că deja specializările şi-au făcut redistribuirile. Altfel spus, locurile bugetate neocupate au fost deja "mutate" la specializări cu cerere, spre bucuria tinerilor care iniţial au fost admişi în regim cu taxă.

Luni, deschiderea festivă

Toţi bobocii Universităţii, dar nu numai, vor fi aşteptaţi pe 3 octombrie în facultăţi, la festivităţile dedicate debutului de an universitar.

Ceremonia "generală", a Universităţii, va avea loc, luni, de la ora 13, în sala de sport de pe malul Peţei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, Adela Mucea, festivitatea va fi condusă de rectorul Constantin Bungău şi au confirmat că vor participa primarul Ilie Bolojan, respectiv reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
toate,
de altfel :)))
Postat 26 Septembrie 2016, 19:33 de ADINA
ce nume fain....
:))))
Postat 26 Septembrie 2016, 19:32 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON