URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2016, 14:45

Eleva de 10 din Ştei, eliminată pentru fraudă la Bac, a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar

Eleva de 10 din Ştei, eliminată pentru fraudă la Bac, a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă unul dintre elevii de la Colegiul Tehnic Unirea Ştei eliminaţi, vara trecută, de la Bacalaureat pe motiv de fraudă, şi-a câştigat nota în instanţă.

Judecătorii Tribunalului Bihor i-au dat dreptate Alexandrei Burtă, eleva de nota 10 dată afară din sală pe motiv că alţi colegi au copiat de la ea, şi obligă IŞJ Bihor să îi anuleze sancţiunea şi să îi dea notă la examen. Sentinţa nu este definitivă.

Potrivit sentinţei publicate pe portalul Tribunalului, magistraţii au admis în parte cererea tinerei. "Anulează procesul verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 întocmit de Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 309 Colegiul Tehnic Unirea Ştei. Obligă pârâtul să procedeze la notarea lucrării reclamantei de la proba E) c), disciplina Matematică de la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2015", se arată în sentinţa pronunţată luni.

Pe de altă parte, judecătorii au respins ca neîntemeiate celelalte pretenţii ale lui Burtă. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor va face recurs", a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Claudiu Damian, marţi, pentru BIHOREANUL. Dacă sentinţa Tribunalului va rămâne definitivă, eleva va primi însă diploma de Bacalaureat.

Studenţi... temporari

În vara anului trecut, Colegiul Unirea Ştei a fost scena unui scandal uriaş, la examenul naţional de Bacalaureat. O profesoară corectoare din Timişoara a sesizat Ministerul Educaţiei că mai multe lucrări provenite de la această şcoală conţineau aceleaşi greşeli, iar ancheta demarată în urma acestei reclamaţii a dus la eliminarea a 108 elevi, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a constatat că în 10 din cele 14 săli de examen s-a copiat.

Drastic sancţionaţi, zeci dintre elevi au dat IŞJ Bihor în judecată. Până la judecarea procesului de fond, ei au cerut suspendarea sancţiunii primite, ca să se poată înscrie la facultate. În timp ce Tribunalul Bihor le-a admis cererile de suspendare şi a obligat IŞJ Bihor să le dea adeverinţe cu care să se prezinte la admiterea în universităţi, ceea ce mulţi dintre tineri au şi făcut, ulterior Curtea de Apel Oradea a întors sentinţa, stabilind că sancţiunile se păstrează până la judecarea proceselor de fond.

Astfel, mulţi dintre tineri au ajuns într-o situaţie ciudată, fiind deja declaraţi admişi la facultate, dar pierzându-şi ulterior dreptul de a fi studenţi. Printre aceştia se numără şi Alexandra Burtă, şefă de promoţie la Colegiul Unirea Ştei, care a fost admisă la două facultăţi din Timişoara: Medicină şi Ştiinţe Economice.

Universităţile au decis, în cazul acestor elevi, să-i păstreze studenţi până la o sentinţă definitivă care să îi întoarcă din drum.

În prezent, IŞJ Bihor a pierdut 13 procese cu elevi de la Colegiul Unirea Ştei, alte 11 le-a câştigat, unul este suspendat şi unul câştigat de un elev a rămas neatacat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
(in)justitia bihoreana nu se dezminte!
La Timis a dat cu ei de pamant, dascali, elevi, intr-un cuvant judecatorii au ,,plivit" buruienile! Ai le ocrotesc! Nu de alta, dar e nevoie de loaze pt. a se perpetua acest sistem de invatamant care scoate la toate nivelurile rebuturi. Care rebuturi ne vor conduce maine! Spre ce?! Era sa scriu spre comunism in zbor! P.S. Inspectoratul scolar a fost ,,reprezentat" de proprii juristi?! Angajati ca orice bugetari pe criterii care ocolesc cu mare grija competenta profesionala?! Care consilieri juridici vor fi inlocuiti maine de copiangii de azi... si ciclul se va repeta!
Postat 11 Mai 2016, 04:26 de pinonel
dan ispas consilier psd beius
Toata povestea copiatului la bac in Stei a fost opera sefului comisiei de examinare de atunci, jurnalistul Dan Ispas din Beius. Fapt verificabil. Sanctiunea pe care acesta a primit-o? a fost pus primul pe lista consilierilor PSD Beius anul acesta. frumos nu?
Postat 11 Mai 2016, 00:22 de eu_cititorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON