URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2011, 17:59

După contestaţii, procentul celor care au luat bacul în Bihor a crescut cu doar 0,63%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca, a anunţat că, după rezolvarea contestaţiilor la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, procentul promovabilităţii s-a modificat de la 22,31% la 22,94%, deci, a crescut cu 0,63%.

Ingnoranţă sau speranţă?

"Procentul de promovabilitate intră în marja de la nivel naţional. Eu m-aş fi aşteptat să fie mult mai mare, având în vedere că cei care au dat examenul în a doua sesiune aveau mai bine de o lună să se pregătească la doar una sau două materii. Dar acest procent arată din partea lor ori ignoranţă, ori speranţa că vom face rabat de la reguli. Subiectele nu au fost nici mai grele, nici mai uşoare", a spus Luca.

La nivelul judeţului au fost înregistrate 546 de contestaţii, iar lucrările au fost reevaluate în centrul regional Timiş. "Cele mai multe au fost la matematică, 231, şi limba şi literatura română, 197. În rest, au fost mult mai puţine: la biologie de exemplu au fost 45, la geografie 30, iar la fizică 10", a explicat Luca.

Şeful IŞJ a mai spus că, în urma soluţionării contestaţiilor, încă 18 elevi au promovat examenul de Bacalaureat. "Din cele 546 de contestaţii, în cazul a 58 nota a scăzut cu mai mult de un punct, în 26 de cazuri nota a crescut cu mai mult de un punct, în cazul a 19 elevi nota a fost peste 5 (dar asta nu înseamnă că au avut în total media 6), iar la 56 de lucrări nota a scăzut sub 5. În 143 de cazuri nota a scăzut faţă de nota iniţială, iar în 79 de cazuri nota finală a crescut faţă de nota iniţială", a spus el.

Diferenţe mari

Inspectorul general a mai punctat că şi de această dată cele mai bune note s-au înregistrat la liceele teoretice, dar şi la colegiile tehnice. El a dat ca exemplu Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, unde procentul de promovabilitate a fost mult mai bun decât în vară, de aproximativ 47,85%, 145 din cei 303 candidaţi fiind promovaţi.

Cea mai mare diferenţă de note a fost de 2,8 de puncte, în cazul unei lucrări notate iniţial cu nota 5, care după admiterea contestaţiei a ajuns la 2,2, respectiv 2,6, în cazul unei lucrări notate iniţial cu 8,1 la limba maghiară, care după contestaţie a ajuns la 5,5.

Cea mai mare creştere a notei s-a înregistrat în cazul unei lucrări la geografie, unde candidatul obţinuse iniţial 3,70, iar după contestaţie a primit nota 6. "În cazul lucrărilor cu diferenţe, vom vedea cine au fost corectorii şi vom analiza motivele pentru care au apărut", a promis Luca.

În Bihor anul acesta au fost în total 3.358 de elevi înscrişi la bacalaureat, dar doar 2.793 s-au prezentat la examene, iar din aceştia 23 au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă. Din cei rămaşi, 641 au fost admişi în total, iar 2.129 nu au promovat.

Şeful IŞJ a mai spus şi că va face o analiză a activităţii la clasă în şcoli, pentru a vedea în ce condiţii au reuşit să promoveze elevii care nu promovat examenul de bacalaureat, de vreme ce subiectele au fost "de greutate medie".

Controale în şcoli

Pe de altă parte, Luca a mai spus că în judeţ din cele 204 şcoli cu personalitate juridică, 176 au autorizaţii de funcţionare, iar 28 nu au obţinut-o deocamdată. La fel, dintre cele 706 şcoli fără personalitate juridică, doar 233 sunt autorizate, iar 476 nu. "Dar şcoala începe luni peste tot, urmând ca aceste neajunsuri să fie remediate", a precizat Luca.

Şeful IŞJ a explicat că în Bihor nu există săli de clase insalubre, decât cu foarte puţine excepţii, majoritatea motivelor pentru neacordarea autorizaţiei fiind lipsa canalizării sau faptul că la unele clădiri încă se desfăşoară lucrări de reabilitare. Cifrele nu sunt definitive, pentru că în această perioadă au loc mai multe controale din partea ISJ, DSP şi Prefecturii, pentru a vedea dacă şcolile au remediat deficienţele găsite în urma unor controale.

În altă ordine de idei, Luca a mai amintit că anul acesta profesorii care nu au luat nota 5 la cele două examene de ocupare a posturilor nu au ce să caute să predea în şcoli. În cazul în care după începerea anului şcolar vor fi prinşi la catedră, vor fi daţi afară atât ei cât şi directorii instituţiilor de învăţământ în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cine a spus o?
Daca A este succesul in viata, atunci A reprezinta x plus y plus z. X este munca, Y este joaca si Z este capaciatea de a-ti tine gura.
Postat 08 Septembrie 2011, 17:47 de ha, ha, ha
cine a spus o?
Educatia e ceea ce ramane dupa ce uiti tot ce ai invatat in scoala
Postat 08 Septembrie 2011, 17:46 de ha, ha, ha
cati profesori si au schimbat meseria de dascal?
daca iau meditatii la negru asta nu e evaziune :))) asa ca de la cine sa invatam ce sa invatam ca banii cumpara inclusiv Brandul :))) decat hot mai bine un sarac , decat un activist mai bine un glolan, decat un chriminal mai bine un Huligan:))) nu va stresati pentru scoala chiar nu merita sa platesty atataia dascali, caritasul Romaniei@
Postat 08 Septembrie 2011, 10:32 de am si eu o intrebare
pretul pe piata cine il face CEREREA sau OFERTA?
Meditati :)))) ce faci daca oferta e mare nimik daca e mica ai pret, ai pret ai calitate , ce mare lucru de ce sa oferim mai mult decat trebuie , sa dam gratis:)))
Postat 07 Septembrie 2011, 20:54 de iulia
nu va stresati pentru scoala si noi am pornit de JOOOOOOS
nu va stresati pentru scoala mai multi banii gface unul fara studii si atentie nu va bazati pe bugeatrii va trag in TEAPA si va invata si ilegalitatii:))) asa ca linistit uiati de bac ca nu va ajuta in viata la nimik cu facultauate fara facultate tot acolo sunteti obligati sa furati, sa faceti evaziune sa platiti in antura nu e nici o diferenta , absolut niciuna.Ma bucur ca nu mai sunt diferente acum chiar e normal sa nu mai sti GRAMATICA LIMBII ROMANE :)))))) ce cimao sa luati voi cu gramatica nu mai vrea nimeni sa o invete :)))) o sa muriti de foame
Postat 07 Septembrie 2011, 20:26 de anka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON