URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2017, 14:26

Debut de an universitar: Un rector fericit, promisiuni de la administraţia locală şi reculegere în memoria lui Teodor Maghiar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul universitar 2017-2018 a debutat, luni, la Universitatea din Oradea, printr-o ceremonie specifică, la care au participat profesori, studenţi, părinţi şi, bineînţeles, oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii publice.

Alături de rectorul Constantin Bungău, de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi de prorectorul Ligia Burtă (amfitrionul evenimentului), la prezidiu au mai stat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, respectiv doi reprezentanţi ai studenţilor.

Universitatea în cifre

Primul discurs i-a aparţinut lui Bungău, care a precizat că se declară "un rector fericit". "După sesiunile de admitere din 2017, avem peste 4.720 de boboci în anul I, din care 3.252 la studii de licenţă, 1.353 la studii de masterat şi 115 în anul I la doctorat. O creştere cu aproximativ 10%", a declarat Bungău. În total, Universitatea are în acest an peste 18.000 de studenţi, din care 11.003 înmatriculaţi la studii de licenţă, 2.661 la masterat şi 395 la doctorat, diferenţa reprezentând-o numărul de studenţi de la cursurile de perfecţionare pedagogică şi de la rezidenţiat.

"Am atras 830 studenţi străini din 53 de ţări, o cifră care ne onorează", a mai spus Bungău. Rectorul a mai arătat că în cele 15 facultăţi funcţionează 98 de programe de studii de licenţă, 61 de masterat şi 12 domenii de doctorat, iar anul trecut s-au desfiinţat zece programe de studii şi s-au înfiinţat alte patru.

În timp ce bobocilor le-a transmis că are încredere în ei şi îşi doreşte ca aceştia să devină peste câţiva ani "absolvenţii cu care ne mândrim", partenerilor, adică instituţiilor şi firmelor care angajează absolvenţii orădeni, Bungău le-a spus că Universitatea ştie că are un rol important, şi anume cel de a livra specialiştii necesari oraşului şi judeţului şi de a face o prognoză corectă pentru nevoile din viitor.

În acest context, Bungău a explicat că 70% din cadrele didactice ale Universităţii deservesc profilele reale (ştiinţe tehnice, ştiinţe exacte, ştiinţele vieţii), la fel cum 70% din bugetul Universităţii se cheltuie la aceste specializări şi tot 70% din locurile bugetate ale instituţiei sunt scoase la concurs aici. Colegilor cadre didactice, 1.422 în acest an universitar, rectorul le-a transmis că au obligaţia să fie vizionari şi competitivi.

"Nume grele"

Apoi, în aplauzele celor prezenţi, Bungău a citit numele celor 12 universitari care s-au pensionat în ultimul an şi acum au rămas doar cadre didactice asociate ale Universităţii: Gheorghe Bumbu, Floare Chipea, Aurel Chiriac, Ioan Lucaciu, Agneta Marcu, Ioan Eugen Radu, Ioan Zainea, Nicolae Chiorean, Petru Chitulea, Elisabeta Iambor, Gabriel Mihalache. "V-am citit nume grele", a spus rectorul.

Bungău a mai adăugat că în ultimul an 9 profesori ai Universităţii au obţinut certificatul de abilitare, astfel că în prezent Universitatea are 62 de cadre didactice conducătoare de doctorate.

Vor în centru!

Următorul discurs l-a avut preşedintele Senatului, Sorin Curilă, care de îndată ce a ajuns la microfon le-a cerut celor prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria fondatorului Universităţii, Teodor Maghiar, decedat în urmă cu cinci ani. Îndemnul i-a fost ascultat, astfel că preţ de câteva secunde toţi cei prezenţi au stat în picioare, tăcuţi.

Apoi, Curilă le-a mulţumit studenţilor că au ales Universitatea din Oradea, dar şi-a arătat şi nemulţumirea că festivitatea nu s-a ţinut în centrul oraşului, lăsând să se înţeleagă că el ar fi solicitat asta. "Această manifestare ar fi trebuit să aibă loc în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii. Am spus-o şi o afirm cu toată convingerea: spuma intelectualităţii din Oradea se află în Universitatea din Oradea. Lăsaţi-i să aibă o relaţie strânsă cu comunitatea locală", a spus Sorin Curilă.

În replică, prorectorul Ligia Burtă i-a răspuns, tot la microfon, că acest lucru nu a fost posibil în acest an, dar s-ar putea întâmpla anul viitor, fără a oferi mai multe amănunte.

Promisiuni

În timp ce prefectul Ioan Mihaiu, invitat pentru întâia oară în această calitate la festivitatea din Universitate, a avut un discurs "clasic", cu mesaje mobilizatoare pentru studenţi şi profesori, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, care este şi profesor al Universităţii, a ţinut să-şi demonstreze mândria de universitar. "Indiferent ce spun unii rău-voitori, Universitatea din Oradea, prin cadrele didactice, este una dintre cele mai puternice din România. Absolvenţii din Oradea fac cinste acolo unde lucrează", a spus Mang.

Totodată, vicepreședintele a promis că CJ Bihor va sprijini Universitatea, iar primul proiect comun va fi cel al parcului ştiinţific tehnologic pe care cele două instituţii îl vor face, în campusul II.

Promisiuni similare a făcut şi viceprimarul Florin Birta, care a spus că Primăria va cofinanţa proiectul de campus integrat al Universităţii, dar şi că de anul viitor, împreună cu studenţii orădeni, va organiza un festival al studenţilor.

Următorii la microfon au fost doi studenţi, Daria Ştefania Maliţa, o boboacă admisă prima atât la Drept, cât şi la Litere, şi Viorel Vancea, vicepreşedintele studenţilor din Senat, care şi-au mobilizat la rândul lor colegii. Apoi, aşa cum se întâmplă an de an, fiecare decan a înmânat bobocului admis cu cea mai mare medie un carnet de excelenţă.

La final, tinerii au fost îndemnaţi de prorectorul Ligia Burtă să-şi facă poze în campus, ca să imortalizeze prima zi în care au fost boboci, iar mulţi i-au şi ascultat îndemnul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
toape universitare
Curila e doar o toapa universitară. La fel si Bungau,Două piticanii.
Postat 02 Octombrie 2017, 19:45 de andreimagheru
Curilă. Sorin Curilă.
Cine este acest inutil Sorin Curila, cel care polueaza toate ceremoniile universitatii citind discursurile de lemn din anii trecuti? Pare tipul de lingau care vrea sa ajunga mai mare, tot mai mare. Nu m-as mira sa-l vad rector intr-o zi. Ceva activitate academinca si didactica are sau e doar birocrat de cariera?
Postat 02 Octombrie 2017, 18:43 de TanarSiNelinistit
zoo
O adunatura de urangutani cu pretentii de maaari intelectuali. De rasu' curcilor.
Postat 02 Octombrie 2017, 18:28 de infrr
adunarea penalilor
Cam multi penali prin sală. Tovarăsii de fapte ai lui Bungau.
Postat 02 Octombrie 2017, 16:26 de andreimagheru
greata eterna
Bungau si Curila - fii spirituali ai lui Maghiar. Greata eterna.
Postat 02 Octombrie 2017, 16:24 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON