URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2014, 15:44

De toate pentru toţi: Şcoală postliceală şi cursuri pentru liceenii care pică Bacul, la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Porţile Universităţii din Oradea vor fi deschise, din toamnă, şi pentru cei care n-au diplomă de Bacalaureat. Rectorul Constantin Bungău a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va profita de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2014, care modifică Legea Educaţiei şi care permite universităţilor să şcolarizeze şi absolvenţi de liceu care nu pot ori nu vor să facă o facultate.

Mai precis, OUG 49/2014 dă universităţilor oportunitatea să îşi înfiinţeze un Colegiu Postliceal Universitar prin care să organizeze cursuri postliceale şi un Centru de pregătire a absolvenţilor de liceu care nu au promovat sau nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, iar Universitatea din Oradea vrea să îşi înfiinţeze ambele structuri.

"Cred în oportunitatea cursurilor în domeniul Sănătate şi asistenţă medicală, Estetică şi igiena corpului, Producţie media, Comerţ, Informatică sau Transporturi, câteva dintre posibilele cursuri pe care le putem dezvolta în cadrul Colegiului Postliceal", a declarat Constantin Bungău. Centrul de pregătire a absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat va organiza strict disciplinele de examen cerute de cursanţi.

Toate aceste cursuri vor fi predate de cadrele didactice ale Universităţii, care vor fi plătite suplimentar, în sistem de plată cu ora. Pentru Colegiul Postliceal, Ministerul Educaţiei nu asigură finanţare, astfel că acesta va funcţiona exclusiv din taxele cursurilor. Pentru absolvenţii de liceu care vin la pregătire, Ministerul dă însă bani, astfel că ei vor face cursurile gratuit.

Întrebat dacă aceste două structuri noi nu vor pune o presiune mai mare pe bugetul sărăcit al Universităţii, rectorul Constantin Bungău a precizat că, din contră, ele vor aduce venituri suplimentare instituţiei, pentru că fiecare facultate este obligată să direcţioneze 30% din veniturile ei către administraţia centrală a Universităţii. Pe lângă beneficiile financiare, rectorul spune însă că Universitatea este "datoare" judeţului să ofere aceste servicii de şcolarizare.

Înfiinţarea celor două structuri precum şi modul exact în care vor funcţiona acestea vor fi stabilite în şedinţa Senatului universitar din 16 iulie. Cert este că rectorul Constantin Bungău vrea ca ambele structuri să înceapă să funcţioneze cât mai repede. "După hotărârea de Senat, pentru centrul de pregătire vom începe să facem preînscrieri pentru toate posibilele cursuri care aparţin domeniilor Universităţii din Oradea. Este o instituţie norocoasă, pentru că poate să organizeze cursuri în toate domeniile", a declarat rectorul.

Pe de altă parte, aceeaşi OUG permite Universităţii să organizeze cursuri doctorale la frecvenţă redusă, ceea ce, în opinia rectorului, este chiar benefic. "Sunt anumite domenii de doctorat care au nevoie de studii bazate pe profesie. Nu poţi face o teză în arhitectură dacă nu profesezi ca arhitect. (...) Există jurişti care vor să facă doctoratul. Cum poate să scoată o teză utilă dacă nu a fost procuror, avocat?", a precizat rectorul. Iar cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvenţă, adică în trei ani. "Sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă", a mai spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Da!
Nu-i frumos dragilor, sa radeti de postliceala si de "studentii" sai, vor fi cei mai tari la Universitate.
Postat 04 Iulie 2014, 09:04 de Mary
1+1=0
facultate fara bac! ce poate fi mai tare? - intre materiile obligatorii vor fi tabla inmultirii si alfabetizarea.
Postat 03 Iulie 2014, 22:44 de Botox
Porecla
Bine-i zisesi Budulea Taichi. Uitate la el ce tare seamana. Ha ha ha.
Postat 03 Iulie 2014, 22:03 de Petru
Bun!
In sfarsit la Sorbonica vor fi "studenti" pe masura faimei. Bravo Budulea Taichi!!!!!
Postat 03 Iulie 2014, 17:28 de Karina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON