URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2014, 16:08

Criză de specialişti: Spitalele orădene caută fizicieni medicali, facultatea de profil a rămas cu locuri libere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În spitalele orădene a apărut un paradox: există aparatură performantă, de ultimă generaţie, dar lipsesc specialiştii care să o pună în funcţiune.

Fizicienii medicali sunt la mare căutare în toată Europa, implicit în Oradea, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Oradea, prof.univ. Sanda Filip, luni, într-o conferinţă de presă susţinută alături de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp. Pentru că nu toate universităţile pregătesc oameni în domeniul fizicii medicale, aceşti specialişti sunt rari şi în spitalele din România, mai cu seamă că cei bine pregătiţi sunt "momiţi" de spitalele din străinătate cu salarii foarte bune. "La Spitalul Municipal este nevoie de 6 fizicieni medicali şi sunt doar 3. Cei trei ar putea oricând să plece, dacă li se oferă ceva mai bun", a precizat şi Carp.

Fizicienii medicali sunt indispensabili în radiologie, tomografie computerizată, medicină nucleară, tomografie cu emisie de pozitroni, radioterapie ori RMN. Astfel, dacă Spitalul Municipal Oradea va achiziţiona al doilea accelerator de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer în Centrul Oncologic, aşa cum îşi propune, nu va avea personalul necesar pentru a-l folosi.

În faţa acestui deficit de specialişti, Carp şi Filip îi îndeamnă pe tinerii orădeni să profite de faptul că Facultatea de Ştiinţe orădeană are specializarea Fizică Medicală pentru studii de licenţă şi masteratul Fizica explorărilor şi terapiilor biomedicale şi să se orienteze spre acest domeniu, în care locurile de muncă vor fi tot mai multe, pe măsură ce spitalele se dotează cu aparatură. "Sistemul nu se poate dezvolta fără aceşti specialişti, sunt colaboratori foarte preţioşi ai doctorului", a precizat Carp, convins că mulţi tineri nu ştiu, de fapt, ce înseamnă fizica medicală.

Potrivit decanului Filip, studenţii orădeni care aleg această specializare au avantajul că fac practica chiar în spitalele orădene, inclusiv la modernul accelerator de particule de la Centrul Oncologic.

"Toată Europa îşi doreşte fizicieni medicali, nu doar noi. Şi adevărul este că se fură specialiştii", a mai spus decanul, făcând astfel referire la cea mai mare problemă a fizicienilor medicali, şi anume salariile modeste din România. Medicul Carp a dat garanţii că militează pentru o salarizare mai bună pentru fizicieni: "Avem nevoie de ei ca de aer. Trebuie să aibă un salariu care să-i motiveze".

Doctorul şi decanul au dezvăluit şi planul de a înfiinţa în Oradea un Centru European de Excelenţă în Radioterapie, un fel de pepinieră de specialişti. Altfel spus, domeniul este unul de perspectivă.

Până pe 22 septembrie, tinerii interesaţi de domeniu mai pot să se înscrie la Facultatea de Ştiinţe, care are disponibile la Fizică Medicală, studii de licenţă, 4 locuri bugetate şi 15 cu taxă, iar la programul de masterat din domeniu un loc bugetat şi 40 cu taxă. La admiterea din vară s-au înscris 21 de studenţi şi doar 9 masteranzi.

Taxa unui an de şcolarizare la studii de licenţă este 2.200 de lei, iar la masterat 2.400 de lei. Cei care au mai absolvit o specializare de licenţă, respectiv de master, la Universitatea din Oradea, şi au studiat la regim cu taxă, vor plăti doar jumătate din taxă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
fizi
De la cine vor învăţa? Există profesori în domeniu în ţară? Peste 5-6 ani vor apărea primii specialişti care cunosc aparatura? Până atunci ce va fi cu bolnavii actuali? Ce salar vor avea, ca să nu emigreze direct cu diploma proaspătă în buzunar?
Postat 16 Septembrie 2014, 14:04 de Cucu
pentru ce bac?
Senatoru Bodog a ajuns senator, decan, conducator de teze de doctorat, presedinte psd din brancardier, pentru ce ne trebuie bacaularueat?
Postat 16 Septembrie 2014, 12:24 de Senatoru
Examen din fizica
E foarte bun indemnul dvs. dl. manager Carp si d-na decan Filip, ca-i incurajati pe tineri in acest domeniu atat de necesar pentru cei in suferinta. Bine ar fi daca macar atata selectie sa faceti la admitere, ca acei tineri sa fi dat bacalaureatul din fizica. Daca habar nu au de fizica din liceu, nu vad ce vor putea face la facultate. Sper ca nu aveti nevoie de studenti numai sa nu se desfiinteze "sectia"din Facultatea de Stiinte, ca atunci numai profesionisti nu vor iesi din ei. Sa va dea D-zeu intelepciune si seriozitate si in acest domeniu d-le Carp, care faceti multe pentru sanatatea pacientilor sa poata fi tratati..........
Postat 16 Septembrie 2014, 09:17 de Catherina
fizica fara fizicieni
Se vor inscrie desi nici BAC-ul nu l-au dat din fizica nici examen de admitere nu este...Cum va fi...???!!!
Postat 15 Septembrie 2014, 18:55 de Radiologu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON