URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2013, 09:26

Concluzii Bac 2013: Procent mare de promovare graţie chiulangiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Inspectorul şcolar general Daniel Negrean, totodată preşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat, şi inspectorul Florin Nicoară, vicepreşedintele aceleiaşi comisii, au tras concluziile sesiunii de Bacalaureat care se va încheia vineri, odată cu afişarea notelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

În urma primelor rezultate, rata de promovare a examenului de Bacalaureat în Bihor este de 63,21%, procent cu 9 puncte mai mare decât în sesiunea din vara lui 2012. "Procentul mare situează judeţul Bihor între primele 10 din ţară şi cred că este urmare a unei reţele şcolare flexibile şi bine consolidate", a declarat Negrean, marţi, într-o conferinţă de presă, precizând şi că pentru judeţ este un avantaj că are licee în mediul rural doar în Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Bratca.

Chiul... cu folos

Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a admis că rata mare de promovare se datorează şi absenţilor de la Bacalaureat. Din cei 6.200 de absolvenţi de liceu înscrişi la examen, doar 5.800 s-au şi prezentat. În plus, alţi aproximativ 600 de candidaţi aşteptaţi de IŞJ la Bacalaureat nici măcar nu s-au înscris. Asta înseamnă că judeţul a avut cu aproximativ o mie de candidaţi mai puţini decât numărul celor care au avut dreptul să dea Bacalaureatul.

"Probabil că cei care nu s-au prezentat nu erau bine pregătiţi. Am observat şi că planul de măsuri pe care l-am aplicat (n.r. pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat) şi simularea i-au determinat pe unii profesori să-i lămurească pe candidaţi să nu participe, că nu sunt bine pregătiţi, şi să se mai pregătească pe perioada vacanţei, astfel încât să obţină un rezultat mai bun", a declarat Negrean. Altfel spus, "chiulangiii" de la Bac au fost îndemnaţi chiar de profesori să prefere să figureze ca "absenţi" în loc de "respinşi". La fel a opinat şi Nicoară, care a precizat că, din discuţiile cu profesorii, gradul de dificultate al subiectelor de la Bacalaureat a fost unul mediu.

"Procentul e unul care ne mulţumeşte şi ne arată că în Bihor avem unităţi de învăţământ în care se face şcoală", a spus Negrean.

Muncă pe măsura banilor

Şeful IŞJ Bihor s-a declarat mulţumit atât de procentul de promovare al elevilor bihoreni, cât şi de felul în care s-a organizat examenul. Astfel, ca şi "puncte tari" ale organizării, Negrean a identificat asigurarea condiţiilor egale de desfăşurare a examenului pentru toţi candidaţii, asigurarea logisticii necesare şi profesionalismul membrilor din centrele de examene. Un punct slab îl reprezintă, însă, profesorii asistenţi care i-au supravegheat pe elevi.

"Prin indiferenţa lor, pot conduce la situaţii nedorite. Sunt profesori care stau şi vorbesc în loc să stea unul în faţa clasei şi unul în spate", a spus Negrean, exemplificând indiferenţa supraveghetorilor cu elevii prinşi în săli de examen cu telefoane mobile ori cu dispozitive handsfree. Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a mai spus că lipsa de interes a profesorilor poate fi cauzată de sumele mici pe care le primesc: 20 de lei pentru o zi de supraveghere, care începe la 7 dimineaţa şi se încheie la ora 15. În plus, dacă sunt trimişi să supravegheze în afara localităţii de domiciliu, transportul nu le este decontat.

Fără protocol!

Şeful IŞJ Bihor a recunoscut şi că a primit semnale că în unele centre de examen - fără să precizeze care - se încerca să se copieze, aşa că a trimis acolo mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului.

florin_nicoara_isj_bihor_bacalaureat_oradea_bihoreanul.jpgÎn acelaşi timp, vicepreşedintele comisiei susţine că în centrele din Bihor profesorii n-au avut parte de protocol. "Ce m-a bucurat pe mine: în controalele pe care le-am făcut în centrele de examene nu am găsit săli de protocol. Se pare că intrăm în normalitate cu acest aspect", a spus Nicoară (foto).

Rezultatele finale ale primei sesiuni de Bacalaureat din 2013 vor fi afişate vineri. În total, elevii bihoreni au depus 1.232 de contestaţii, cele mai multe, 547, fiind la limba şi literatura română. Toate contestaţiile vor fi soluţionate la Arad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
a
e 10000 de euro titularizarea asa se vorbeste in targ, asa am auzit de la niste viitoare profesoare de matematica care vor da banii
Postat 15 Iulie 2013, 09:56 de a
"Ochiul dracului"
Din păcate, în preajma unor examene, mulţi suferă de Sindromul Fondului de Protocol.
Postat 11 Iulie 2013, 09:19 de Sargon
LUCA ?
Destituit Negrean si pus LUCA inapoi fiindca n-apucat sa-si finalizeze vila ...haha , e mai bine asa :???
Postat 11 Iulie 2013, 03:41 de Mara
grasanu
De cand mananci prajituri pe gratis de la soacra lui Sincelean te-ai facut ca un porc.Mai uitate in oglinda
Postat 10 Iulie 2013, 22:38 de coleg
rusine in invatamant
Nesimtitule ai pus in comisii profesori cu definitivat si nu ai pus profesori cu gr I si ai mai incalcat odata legea.Oare cand te ia DNA -ul si pe tine
Postat 10 Iulie 2013, 22:34 de profesor
jale
Trebuie destituit Negrean care a facut comisii pe criterii politice si pe bani.Rusine
Postat 10 Iulie 2013, 20:13 de prof
destituire
Destituiri vor fi? Directorul de la Vuia si directoarea de la Saguna .Se poate sau nu va lasa ,,spatele\' ...lor.
Postat 10 Iulie 2013, 19:36 de justitiarul
tare
cred că este urmare a unei reţele şcolare flexibile şi bine consolidate de adunare a spagi de oamenii lui Negrean El a spus-o ,eu doar am evidentiat pentru a intelege
Postat 10 Iulie 2013, 17:49 de prof
Ce copac ...
o sa avem bac cinstit cand o sa avem oameni cinstiti in ministere, guvern si toate punctele cheie. e chiar o mare prostie sa nu aranjezi procentul de promovabilitate la bac pentru ca esti dat ca exemplu negativ. suntem deja o tara de bananieri, nu exista drum inapoi. ce pretentii sa ai de la noua generatie cand ne conduc retarzi promovati pe interesese si relatii?
Postat 10 Iulie 2013, 17:26 de Zola Emilia
dar despre spaga strinsa de directori nu stiti nimic ?
D-nii profesori nu stiu nimic despre spaga strinsa de directorii scolilor si de faptul ca elevii care dau spaga sint cu note marite nejustificat ,iar celor care nu dau spaga li se scad puncte dramatic la notarea lucrarii. Se pare ca se string sume mari de euro mai ales din scolile importante din oras.In ziua de azi valoarea ca elevului este direct proportionala cu marimea spagii. Cea mai "cinstita" echipa este la conducerea ISJ Bihor(la fel ca si guvernul pe care il reprezinta )
Postat 10 Iulie 2013, 16:29 de dia
Minciuni
Au promovat atat de multi pentru ca s-a copiat in prostie... Un sistem vechi, bolnav si corupt, la fel ca elevii si profesorii.
Postat 10 Iulie 2013, 14:35 de Jon
ha ha ha
Ei nu ati gasit protocol, nu ati vrut sa il gasiti/vedeti.Inspectoratul inchide ochii la acte de gen protocol si asa mai departe fiindca de acolo au si ei cota parte.Si nu sunt de condamnat, asa se intampla in fiecare judet de ani si ani de zile.
Postat 10 Iulie 2013, 12:41 de Emilut din Germania
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON