URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2016, 17:20

Cei mai prestigioşi universitari orădeni: Paşcu Moca, fizicianul cu două articole în Nature, şi inginerul Ioan Hathazi (FOTO)

La Universitatea din Oradea a demarat marţi Săptămâna Ştiinţifică, manifestare cu un conglomerat de conferinţe şi seminarii, în debutul căreia universitarii cu cele mai bune rezultate în cercetare sunt premiaţi, simbolic, de şefii lor.

Anul acesta, însă, Universitatea a schimbat regulile şi a oferit diplome de merit pe baza nominalizărilor făcute chiar de universitari, nu după criterii riguroase. Explicaţia a fost dată de prorectorul Eugen Macocian, în deschiderea evenimentului: întrucât Universitatea are specializări diverse, este dificil de stabilit un criteriu general, cu care să fie "cântărită" activitatea tuturor universitarilor. Altfel spus, una este performanţa în Arte şi alta în Inginerie, de exemplu.

Aşadar, Universitatea a ales cea mai uşoară modalitate: le-a cerut departamentelor să-şi nominalizeze colegii pe care îi consideră valoroşi. Ţinând cont că aceste nominalizări s-au făcut, foarte probabil, şi în funcţie de simpatii şi antipatii, este greu de spus dacă lista premianţilor este sau nu reprezentativă pentru Universitate.

Printre dascălii premiaţi de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, se numără Oana Lianu, supranumită "Prinţesa naiului", decanii Alexandru Ilieş (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Ioan Horga (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării), Adriana Giurgiu (Facultatea de Ştiinţe Economice), fostul prorector Sorin Şipoş, sociologul Adrian Hatos, neurologul Dumitru Mohan ori secretarul de stat Marcel Boloş.

Şefii Universităţii au decis să ofere, însă, şi două premii speciale, "unor cazuri cu adevărat de excelenţă", după cum a spus prorectorul Macocian, sugerând astfel că premiile anterior acordate nu sunt toate neapărat de performanţă, cât de curtoazie.

Unul din aceste premii l-a luat Francisc Ioan Hathazi (foto), şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei care a derulat un proiect pe fonduri europene în valoare de 8 milioane lei, prin care a înfiinţat în Universitate 4 laboratoare dotate cu tehnică în domeniul ingineriei electrice. "Laboratoare de vârf, mulţumim frumos", a spus prorectorul Macocian, subliniind că aparatura astfel achiziţionată este folosită de profesori şi studenţi deopotrivă.

Cel de-al doilea premiu, "cu adevărat special", după cum a spus acelaşi prorector, l-a luat, în lipsă, fizicianul Cătălin Paşcu Moca. Angrenat într-un proiect, acesta a lipsit de la ceremonie, însă Macocian a explicat că îşi merită cu desăvârşire diploma de excelenţă, obţinută în al treilea an consecutiv: Moca a semnat un articol în revista-mamă "Nature", după ce în anii trecuţi a avut unul şi în revista "Nature Physics". "Este singurul cercetător român trăitor în România care a ajuns la această performanţă", a explicat Macocian.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Universitatea a premiat şi studenţii care au câştigat premii fruntaşe la competiţii naţionale şi internaţionale, dar şi o serie de instituţii ori firme din Oradea cu care are acorduri de colaborare.

De asemenea, acelaşi prorector Macocian a prezentat şi cifre care caracterizează cercetarea orădeană, arătând că, în 2015, universitarii au brevetat două invenţii şi au scris în total 132 de articole ISI (indexate în baze de date internaţionale).

"Problema este că suntem aceiaşi oameni care publică articole ISI. Trebuie să angrenăm cât mai mulţi colegi", a spus Macocian, oferind astfel şi explicaţia pentru faptul că an de an Universitatea din Oradea are tot cam atâtea articole de importanţă internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
bravo Pascu
Felicitari Pascu pt toata munca depusa ,chiar daca nu apari in poza,Bravo
Postat 25 Mai 2016, 12:40 de suporter_oradean
sa fim seriosi
Giurgiu, Hathazi cei kai prestigiosi? Hai sa fim seriosi!
Postat 24 Mai 2016, 22:13 de andreimagheru
sa ne facem zilnic de ris
Stie conducerea Universitatii sa se faca zilnic de ris. Sa o premiezi pe Adriana Giurgiu pentru ce. pentru o lucrarea stiintifica pe tema Dozarea corecta a cafelei si a cognacului in devenirea profesionala de la secretara la conferentiar in vremea lui Teodor Maghiar? Sau pe Hathazi pentru o cercetare pe tema Descheierea la slit asistata de calculator? Parte a noului plan managerial al lui Barney?
Postat 24 Mai 2016, 22:12 de andreimagheru
Hathazi asta e acelasi cu...
...Hathazi care se descheia la pantaloni in fatza camerei web pentru studentele care vroiau sa treaca clasa ? :D Daaaa, ala e ! Ia uite ce premii primeste, in loc sa fi fost dat afara asa cum merita pentru comportamentul deviant ! Bravo Bungau !
Postat 24 Mai 2016, 21:35 de AgentulTermic
@cercetas
Giurgiu Adriana- zero articole ca prim autor. Dupa cate premii au primit economistii (7 din 27!) ai zice ca urmatorul Nobel pe economie Sorbonica il va da! Ne poate spune Macocian cate din cele 132 articole ISI poarta semnatura „premiantilor” de la Stiinte Economice? Ar trebui sa fie cel putin 35, 5 ISI de caciula, iar daca socotim ca Badulestii scriu in familie si sunt premiati individual, chiar mai multe. Chiar atat de greu va este sa verificati fiecare grila si sa premiati conform acesteia? Asa se vrea „angrenarea” cat mai multor colegi, premiindu-i pe cei lenesi?
Postat 24 Mai 2016, 18:26 de cercetas
criterii
poate ne prezinta si d-na Giurgiu Decan motivatia autonominalizarii la premiu.
Postat 24 Mai 2016, 17:33 de cercetas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON