URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2016, 14:18

Ce mai putem face? Filozoful Mihai Maci îşi lansează cartea "Anatomia unei imposturi" în cadrul unei dezbateri la Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filozof, lector universitar şi totodată candidat PNL la Consiliul Local al municipiului, Mihai Maci îşi va lansa marţi cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Universitatea din Oradea.

Volumul cuprinde textele scrise de Maci în ultimii ani pe platforma online Contributors, unde orădeanul a criticat argumentat sistemul de învăţământ preuniversitar, dar mai ales universitar, fără să se ferească să sublinieze amatorismul, impostura ori chiar incompetenţa universitarilor români. De asemenea, în carte este analizată pe larg şi problema plagiatului.

"Atunci când abdică de la menirea ei, şcoala nu e o simplă instituţie inerţială, ci una deformatoare. Şi nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învaţă că poate obţine note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remuşcări, cel care-şi copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenţii va şti că la baza reuşitei stă nu cunoaşterea, ci cunoştinţele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim şi aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel", scrie Mihai Maci în cartea sa.

Evenimentul va începe la ora 11, în Aula Magna, fiind inclus în cadrul unei dezbateri intitulate "Ce mai putem face?", pe tema "Universitatea izolată şi rosturile oraşului". Vor lua cuvântul la prezidiu autorul, dar şi rectorul Constantin Bungău şi primarul Ilie Bolojan.


"Asemeni ecologilor, care privesc natura ca pe un mediu indispensabil de supravieţuire şi cer stoparea poluării pentru ca urmaşii noştri să mai poată avea ce respira, şi Mihai Maci priveşte învăţământul ca pe un mediu de viaţă, indispensabil pentru viitorul naţiunii şi pus sever în discuţie de iresponsa­bilitatea distrugerii condiţiilor care fac posibile producerea şi reproducerea binelui comun. Vom dispărea, ne avertizează Maci cu vocea sa blândă, iubitoare şi încărcată de disperare" - H. R. Patapievici, despre cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
"Si tu, Brutus...?"
Domnule Maci , Cu ceva vreme in urma , admiram la dvs.intelectualitatea fina a unui OM ,ce prin calitatile sale , prin obiectivitatea sa ,prin insasi "printipiile filosofice " de baza , va da nastere unui...motor al schimbarii.Al schimbarii pozitive multi-plan .Credeam ca vreti sa faceti ceva ptr polis.... Dar aceasta admiratie a mea chiar dvs mi-ati spulberat-o. Si nu doar mie , ci multora. Ptr "simplul" fapt ca ati intrat in politica. Iar politica ce se face la noi ,vizeaza doar interesul privat si nu cel al cetateanului . Ati ales troaca in detrimentul virtutilor. Pacat !!!
Postat 30 Mai 2016, 11:05 de Nofan
@cercetas - 2
Eu mă consider universitar, dar mă bucur că te recunoști a fi dintre sorbonei. În mintea ta, probabil prea îngustă, nu încap decât culori. Dacă nu susții PNL și nu ești galben, atunci ești automat roșu. Logică simplistă PNL-istă și etichetare complet eronată! Ți-am mai scris că ai probleme cu logica … De incolor nu ai auzit? Îți poți imagina că sunt universitari apolitici sau nici asta nu încape în mintea ta?! Chiar nu merg la vot, căci oferta politică locală și județeană e varză. Mai trist e că nu vezi problema de facto: politizarea UO și campania politică făcută în universitate. Tu ai doar o problemă cu Mang și indiferent ce aș scrie, tu tot la lupta PSD-PNL și la Mang vs. Bolojan ajungi. Fă-ți o viață, că există viață și dincolo de politică. Eu vorbesc de mere, tu de pere. Mascată sau nu, campania politică în universități e interzisă prin lege, deocamdată. Cel puțin așa era ultima dată când am verificat. Crezi că toți universitarii sunt sorbonei idioți și nu văd că lansarea de carte maschează campania politică? Chiar insulți inteligența tuturor! Cât despre Mang, unde ai văzut tu că-l susțin eu? Mă întristează să văd că îl susții pe Barney cu atâta ardoare, când, după cum tu ai scris mai jos, chiar Barney îl tolerează pe Mang și nevăsta-sa în UO de atâta timp. Din acest motiv l-ai votat din nou rector? Bravos! Errare humanum est, in errore perseverare stultum! P.S.: De curiozitate: după părerea ta, Barney e galben sau roșu, că prea se dă în bărci cu toți, nu ți se pare? Nu știu cum s-ar putea eticheta această categorie de oameni, dar sigur au o etichetă …
Postat 30 Mai 2016, 00:31 de Yellow
@yellow (?)
1. Amandoi suntem sorbonei. Tu esti rosu. 2. Maci trebuia sa astepte trecerea tuturor campaniilor electorale sa-si scrie sau sa-si lanseze cartea? 3. Mang e si el liber sa-si sustina campania prin lansarea propriilor carti. Din pacate, pentru el si mai ales pentru noi, cei care il platim, nu le are. Pe unii ii apuca inspiratia dupa gratii. Scuza ta: plurimum mali credulitas facit.
Postat 29 Mai 2016, 23:28 de cercetas
@cercetas
Mda, doar că la București și Cluj, Maci nu e candidat PNL la consiliul local, cum e la Oradea, nu-i așa? Deci, de ce să-l fi acuzat cineva la București și Cluj de campanie ascunsă, că doar nu e candidat acolo? Probabil că e prea grea logica pentru un ”cercetaș” sorbonel și galben pe deasupra … Și ce are Mang de-a face cu articolul acesta și cu comentariul meu? Face și Mang miting electoral în Aula UO săptămâna aceasta, că eu n-am auzit încă??? Eu scriam despre Barney și campania PNL în Sorbonica, taman în săptămâna finală de campanie … Că deh, nu mai putea aștepta lansarea asta o săptămână, să treacă alegerile. E musai acum, că se răcește cartea, sau ce? … Îți răspund tot din Seneca: ”Vitia nobis sub virtutum nomine obrepunt!”.
Postat 29 Mai 2016, 22:53 de Yellow
Când și de ce am renunțat la citit
Fratele meu avea 10 pe linie iar eu aveam patru și 6 pe linie.Așadar când se organiza o excursie,fratele meu mergea în excursii iar eu rămâneam cu bunicul meu care-mi tot făcea cadou cărți.Că dacă voi învăța bine,și eu voi putea merge în excursii.Și am învățat ceva mai bine până când la excursia mea trebuia să se renunțe fiindcă fratele meu avea note net superior mai bune.N-am fost în stare să învăț pe placul părinților săraci lipiți pământul
Postat 29 Mai 2016, 22:09 de vocilebihoreanului29
@yelow
Dumneata si ceilalti postaci de mai jos aveti ocazia, marti, sa va expuneti punctul de vedere direct, in fata autorului. Maci si-a lansat cartea la Bucuresti si la Cluj unde nu am auzit sa fi considerat cineva ca se afla in campanie electorala. De ce nu-si prezinta si Mang lucrarile, ca ar trebui sa aiba mai multe si mai valoroase profesor plin fiind? Ar putea sa-i mutumeasca lui Barney ca nu l-a dat afara si ca ii plateste lunar, lui si nevestei sale, salarul pe care Maci il primeste intr-un an! Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt...
Postat 29 Mai 2016, 22:07 de cercetas
La ce bună corigența?
Corigența nu e o motivație să înveți , ci e o motivație să trișezi
Postat 29 Mai 2016, 22:02 de vocilebihoreanului29
ce mai putem face
Când eram în clasa a 5 a , sătulă de inabilitatea mea de a face matematică , profesoara m-a lăsat corigent. Din mila comisiei care m-a evaluat la corigență , am trecut dar de-atunci nici n-am mai avut bună voința să mă deranjez să învăț la matematică pentru că eu copil mi-am spus : Am făcut tot ce-am putut și tot am rămas corigent , deci să înveți e inutil
Postat 29 Mai 2016, 22:00 de vocilebihoreanului29
Ce mai putem face ?
Interzicerea calculatoarelor și a telefoanelor mobile cu internet până la vârsta de 18 de ani Limitarea folosirii calculatorului în marile companii până la 5 ore de lucru cu calculatorul pe săptămână Desfințarea notelor și desfințarea repetiției anilor datorită notelor și înlocuirea lor cu calificative bun sau nu bun
Postat 29 Mai 2016, 21:54 de vocilebihoreanului29
Maci
Vad ca partidele nu se lecuiesc si continua sa inregimenteze indivizi de forma, dar fara fond. Maci reprezinta tiparul perfect pt o forma fara fond, un parerolog care filosofeaza pe orice tema si emite niste standarde, care sunt valabile pana trebuie sa i se aplice lui, dupa care le ataca si le adapteaza dupa bunul plac. Probabil singura lui calitate este ca este vocal si de aceea a fost inregimentat: decat un caine care latra aiurea, mai bine unul care latra in directia care trebuie si atunci cand trebuie (cand este hranit corespunzator). Problema lui este ca nu este in stare sa puna in practica nimic, dar probabil asa ceva se cauta ... Un om care si-a atins demult propriile limite si care acum se razvrateste impotriva tuturor pt orice, cu speranta ca il va baga cineva in seama. Se pare ca si-a atins scopul ... Ce este mai trist este ca un filosof ajunge sa se dea formator de principii si standarde in invatamantul de la toate nivelurile, iar unii sa il mai si considere reprezentativ. ...
Postat 29 Mai 2016, 21:50 de bihoreanul_bihorean
Campanie PNL (de)mascată în UO
Campanie (de)mascată a PNL în Sorbonica în prag de alegeri locale sau ce părere aveți? Doar Barney are obligația, acum ori niciodată, să ajute PNL-ul local, că doar și el a fost ajutat să ajungă din nou rector de acest partid, sau nu? … Desigur că această lansare nu mai putea aștepta până după alegerile locale, că dispărea … interesul. Și uite așa facem UO galbenă-galbenă ca păpădia, dar să nu uităm ce se întâmplă cu păpădia la prima adiere de vânt … Mă mai mir și de faptul că Bolojan acceptă să se afișeze public cu Barney, dublu cercetat de DNA. Chiar așa disperare mare e în PNL? Cui bono? Barba non facit philosophum!
Postat 29 Mai 2016, 17:53 de Yellow
Auleuuuuuu
Uite domne ca penelistul nu se dezminte!Vrea amu la ciolan!Candideaza si are reflectii de Patapievici...Doamne apara si pazeste..PDListii in blana de PNListi!!!!!!!!!!Si.....poporul roman ce zice?E bine oare?????------Iapa,calu si magaru...adica un catir care latra la luna si viseaza cai verzi pe pereti...!
Postat 29 Mai 2016, 15:38 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON