URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2016, 14:35

Ce faceţi cu plagiatorii? Candidaţii la şefia Universităţii se codesc să răspundă la provocarea BIHOREANULUI

În urmă cu o săptămână, BIHOREANUL i-a provocat pe cei patru pretendenţi la şefia instituţiei, candidaţii la funcţia de rector (Constantin Bungău şi Florian Bodog) şi pe cei înscrişi pentru cea de preşedinte al Senatului (Sorin Curilă şi Vasile Aurel Căuş) să ia public atitudine faţă de un caz flagrant de plagiat, semnalat de publicaţia noastră şi nesancţionat de Universitate.

Este vorba de cartea "Medical biophysics and electronic medical devices" (Biofizică medicală şi aparatură medicală electronică), semnată de profesoara de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Simona Cavalu, în care capitole întregi sunt copiate în bloc dintr-un volum al britanicului Martin Hollins - "Medical Physics" (Fizică medicală).

La o săptămână de la lansarea acestei provocări, cei patru candidaţi evită să dea un răspuns clar şi concret. Singurul care a transmis un punct de vedere redacţiei este Sorin Curilă, candidat la şefia Senatului universitar, însă nici acesta nu s-a pronunţat pe tema acestui caz, ci s-a rezumat să spună că va urmări "punerea în aplicare a rezoluţiilor stabilite de forurile abilitate".

De asemenea, nici Comisia de Etică a Universităţii din Oradea, unde chiar Martin Hollins a depus, prin avocat, o sesizare, nu a oferit încă un punct de vedere.

Din surse neoficiale, BIHOREANUL a aflat că provocarea lansată de ziar a pus, de fapt, degetul pe rană în Universitate. În timp ce numeroşi universitari aşteaptă cu interes să afle ce spun cei care le cer voturile, candidaţii n-ar prea vrea să dea răspunsuri, din considerente... electorale.

Dacă vor fi vehemenţi şi vor condamna plagiatul, ar pierde voturile universitarilor care se simt cu musca pe căciulă şi care, după cum se vede, nu sunt deloc puţini; dacă nu o vor face, se vor alege cu reputaţia de apărători ai hoţilor care comit cea mai ruşinoasă faptă din mediul academic.

Aspiranţii la şefia Universităţii mai au la dispoziţie această săptămână ca să-şi ofere răspunsurile, alegerile debutând lunea viitoare, cu votul din Senat pentru preşedintele forului. O zi mai târziu, pe 19 aprilie, la urne vor fi chemaţi toţi titularii Universităţii, pentru a-şi alege viitorul rector.

Citeşte pe această temă articolul: "Curăţenie în Universitate! BIHOREANUL le cere candidaţilor la şefia Rectoratului şi Senatului să ia poziţie în cazul de plagiat al medicinistei Simona Cavalu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
promovam plagiatorii
Cum ce fac cu palgiatorii? II promoveaza, ii fac profesori, conducatori de doctorate si ele plagiate si poate chiar ii stimuleaza sa devina decani sau prorectori.
Postat 12 Aprilie 2016, 13:53 de andreimagheru
Curila
a "raspuns" cu bine cunoscutul lui limbaj de lemn, adica a pus din nou procedurile in fata si a lasat in carca altora rezolvarea problemelor. Daca iese bine meritul e al lui, daca nu el nu are nici o vina! Cu barbati de astia ramane tara fara copii!
Postat 12 Aprilie 2016, 07:54 de radu
Felicitari
Daca Sorin Curila e singurul care a dat raspuns provocarii inseamna ca e singurul care a demonstrat ca e barbat si are coloana vertebrala, spre deosebire de ceilalti care au amanat raspunsul intentionat ca sa se orienteze. De un asemenea om are nevoie Universitatea din Oradea in halul in care a fost adusa. Rapunsul mi se pare complet si echilibrat. Succes domnule Presedinte! Dumnezeu sa va ajute.
Postat 11 Aprilie 2016, 23:34 de Agatha
ALEGERI
O intrebare f buna pentru Bodog! In curtea lui a crescut si s-a dezvoltat Cavalu si e coleg de partid cu Xerox!
Postat 11 Aprilie 2016, 15:18 de cercetas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON