URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2014, 13:53

Casa de oaspeţi a Universităţii din Oradea a devenit Casa studenţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Pentru că oricum nu este prea des folosită şi aduce doar pierderi, Casa de oaspeţi a Universităţii din Oradea s-a transformat în casă studenţească.

Situată în centrul Oradiei, pe strada Victor Babeş 6, Casa de oaspeţi (foto) era menită să primească musafirii universitarilor ori profesorii străini. Totuşi, pentru că hotelurile orădene oferă condiţii net superioare, majoritatea facultăţilor preferă să-şi cazeze invitaţii acolo, astfel că rareori Casa de Oaspeţi era ocupată.

De acum, însă, ea va găzdui 15 studenţi. Decizia a fost luată luni de Senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administraţie al instituţiei, format din rector, prorectori şi decani.

Decizia a fost necesară şi pentru că Universitatea are mult mai multe cereri de cazare în cămine decât locurile disponibile. Din cei 1.800 de studenţi care au vrut un loc în cămin, doar 1.200 au şi primit.

Studenţii care vor sta în Casa de oaspeţi vor plăti acelaşi tarif ca şi cei din căminul nou, adică 180 de lei pe lună.

pasztai-zoltan-oradea-bihoreanul.jpgPremiu pentru "decan"

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă de luni, forul legislativ al Universităţii a aprobat repartizarea la facultăţi a celor 49 de locuri bugetate primite acum de la Ministerul Educaţiei, din care 30 pentru studii de licenţă, 15 pentru masterat şi 4 pentru doctorat.

De asemenea, senatorii l-au celebrat pe decanul de vârstă al forului, profesorul Pásztai Zoltán de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, care în noiembrie se va pensiona şi, astfel, va părăsi şi Senatul. "I-am oferit o diplomă de onoare a Senatului Universităţii din Oradea, pentru recunoaşterea activităţii, dar şi pentru realizările ştiinţifice", a precizat preşedintele Senatului, Sorin Curilă. O realizare ştiinţifică a acestuia este înregistrarea ca marcă a "lădiţei Zoli", un dispozitiv folosit în kinetoterapie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sursa de venit personala si frauda
A fost si va ramane vesnic casa hotilor nu a studentilor.
Postat 03 Octombrie 2014, 08:30 de Tuleu
casa studentilor
Si eu care credeam ca in sfarsit vom avea la Oradea o ...Casa a studentilor, asa cum au toate centrele universitare. Pe cand si la noi ? De cine depinde ?
Postat 01 Octombrie 2014, 16:36 de student
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON