URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2016, 14:45

Campanie pe Facebook: Candidaţii la rectoratul Universităţii încearcă să îşi mobilizeze votanţii cu promisiuni "virtuale"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatul neaşteptat al scrutinului de marţi de la Universitatea din Oradea, când s-a decis ca joi să aibă loc al doilea tur de scrutin pentru desemnarea viitorului rector, i-a băgat în priză pe cei doi candidaţi, Constantin Bungău şi Florian Bodog.

După cum se ştie, numărătoarea voturilor de marţi seară l-a dat victorios pe decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care a adunat 442 de voturi, în vreme ce rectorul en-titre a strâns cu cinci voturi mai puţine, adică 437. Astfel, pe lângă că trebuie să-şi convingă alegătorii să iasă din nou joi la urne, Bodog şi Bungău încearcă şi să-şi adune noi votanţi.

Învingător şi în turul doi?

Ca să-i mobilizeze pe universitari, ambii candidaţi apelează la mailuri trimise tuturor universitarilor, dar şi la mesaje pe Facebook. Primul care a scris pe reţeaua de socializare a fost Bodog, care le-a mulţumit universitarilor în primul rând pentru mobilizare, întrucât prezenţa la scrutinul de marţi a fost impresionantă, de 88,94%.

"Sunt mândru că am astfel de colegi şi vă sunt profund recunoscător pentru sprijinul şi încrederea acordate. Faptul că la alegerile de azi am obţinut cele mai multe voturi "pentru" mă onorează în mod deosebit şi îmi dă certitudinea că universitatea noastră merită toate eforturile mele", a scris Bodog.

Decanul FMF s-a arătat sigur că joi poate conta pe o şi mai mare susţinere, din partea universitarilor care vor înţelege de ce au nevoie de un nou rector, "cu angajament şi viziune, (...) implicat şi dinamic, cu iniţiativă şi deschis dialogului". "Sper să vă conving că sunt capabil să ofer universităţii ceea ce i-a lipsit în ultimii ani: o conducere performantă şi un leadership autentic", a mai scris Bodog.

"Personal sunt mai motivat ca niciodată să câştig alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea şi vă îndemn şi pe dumneavoastră să rămâneţi optimişti şi să credeţi în şansa acestei universităţi. Vă asigur că împreună vom reuşi să reaşezăm Universitatea din Oradea pe baze solide, astfel încât să redevină o mândrie pentru comunitatea care a creat-o şi un partener solid şi credibil pentru dezvoltarea întregii comunităţi", a încheiat decanul FMF.

Promisiuni de mândrie

Constantin Bungău a lăsat şi el un mesaj pe contul său personal de Facebook, miercuri la prânz. Şi mesajul actului rector debutează cu mulţumiri pentru cei care l-au votat. "Nu m-am îndoit nici o clipă de capacitatea corpului universitar orădean de a alege ceea ce este mai bine, nu pentru o persoană ori alta, ci pentru Universitate", a scris Bungău.

Actualul rector îi roagă pe universitari să meargă şi joi la vot şi îi asigură că, dacă va câştiga, îşi va continua activitatea în aşa fel încât să justifice cu rezultate concrete gradul de încredere ridicată pe care Universitatea l-a obţinut de la ARACIS în mandatul lui. "Preţuiesc toate facultăţile noastre şi de aceea voi promova un management democratic, care să asigure evoluţia sustenabilă şi durabilă a programelor de studii pe care acestea le promovează", a mai transmis Constantin Bungău.

Candidatul s-a arătat încrezător că universitarii vor înţelege că el este determinat să ia acele decizii care îi vor face pe profesorii şi studenţii orădeni mândri de şcoala lor. "Doar împreună vom găsi cel mai bun răspuns la întrebarea: Ce fel de Universitate ne dorim?", a încheiat Bungău.

Logică a la PSD

Invalidarea scrutinului de marţi din Universitate i-a făcut şi pe alţi orădeni să reacţioneze pe Facebook. Şeful PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, de altfel coleg de partid cu Florian Bodog, l-a acuzat pe Bungău că... ţine cu dinţii de funcţie. "Unii nu au demnitatea să piardă frumos şi se agaţă cu dinţii dincolo de regulament, de o funcţie în care timp de patru ani nu au confirmat. Păcat!", a scris Sabău Popa pe reţeaua de socializare.

Şeful social-democraţilor orădeni a dat de înţeles, astfel, că s-ar fi aşteptat ca regulamentul de alegeri al Universităţii, care prevede în articolul 56 că rezultatul primului tur de scrutin este invalidat în cazul în care niciun candidat nu adună jumătate plus unu din voturile celor prezenţi, să nu fie respectat!

Întrebat de BIHOREANUL de ce a avut această pretenţie, Sabău Popa pretinde că regulamentul nu trebuia să se aplice dacă în cursă s-au înscris doar doi candidaţi. "Este doar o părere personală, nu una politică. Cred că acest articol din regulament trebuia să se aplice dacă erau trei candidaţi", a explicat Sabău-Popa. Potrivit acestuia, Biroul Electoral Universitar ar fi trebuit să ia în considerare doar voturile pentru unul dintre candidaţi, nu şi cele albe sau anulate.

Însă regulamentul de alegeri al Universităţii a fost astfel întocmit tocmai pentru ca un rector câştigător încă din primul tur să aibă legitimitate. Altfel, într-o situaţie ipotetică, dacă la vot s-ar fi prezentat 800 de electori, iar 200 şi-ar fi anulat votul, un candidat ar fi putut câştiga un mandat de rector cu doar 301 voturi, ceea ce nu i-ar fi asigurat legitimitatea cuvenită. De aceea, regulamentul prevede şi organizarea unui al doilea tur de scrutin, în care câştigător va fi candidatul care adună cele mai multe voturi, indiferent câte voturi vor fi anulate.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Bodog, rector pentru 5 minute: Alegerile de la Universitate se repetă! (FOTO/VIDEO)

Alegerile pentru rectoratul Universităţii s-au încheiat: Diferenţă de câteva voturi între candidaţi! (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Agatha
Agatha stie... Probabil este una din denuntatoare.
Postat 21 Aprilie 2016, 10:55 de beius
@Agatha
Da, cu argumentul asta i-ai mai dat o palma lui Bodog, care incearca sa-si foloseasca relatiile pentru a strica imagine contracandidatului. Iti amintesc ca DNA nu a gasit niciun act in biroul sau locuinta lui Bungau care sa-l incrimineze. A fost doar un joc de imagine murdar, specific PSD.
Postat 21 Aprilie 2016, 10:47 de peterpan
@voodoo69
In ultimii ani Primaria Oradea a facut multe pentru Universitate, a facut ceea ce era cel mai important: a creat parcuri industriale puternice unde absolventii isi pot gasi joburi foarte bune. Mai ramane ca si Universitatea sa dea absolventi de calitate. Pentru ca este nevoie de ei. In acest moment vin in Oradea specialisti din toata tara, lucru greu de crezut pana acum cativa ani.
Postat 21 Aprilie 2016, 09:04 de peterpan
PSD, partidul copy-paste
PSD, partidul copy-paste, doreste sa puna mana si pe Universitatea Oradea. Are si toate motivele, trebuiesc protejati membrii de partid prinsi cu plagiatul, inclusiv seful cel mare, Mang, sau acolitii lor, Ionestii. Ca sa nu vorbim de amica lui Bodog de la Facultatea de Medicina, Cavalu, piesa importanta PSD, si care nu doar ca n-a fost data afara ci a fost bagata si in Senat. Dar pana la urma e alegerea universitarilor, daca ei vor sa-i conduca hotii si impostorii.
Postat 21 Aprilie 2016, 08:44 de peterpan
corect
Ai perfecta dreptate. Au fost ocrotiti de Bungau in ultimii patru ani plagiatorii. A venit momentul sa schimbam lucrurile astea. Ma bucur ca esti de acord cu mine. Iar 4 ani tot cu conducere PNL a fost si Universitatea tot in groapa este.
Postat 21 Aprilie 2016, 08:20 de voodoo69
@voodoo69
Insisti sa legi pnl-ul de Bungau, fara niciun argument insa. Daca totusi ar fi adevarat, acesta ar fi un motiv in plus ca Bungau sa fie realeas rector. In Oradea PNL va face legea si in urmatorii ani si cum se preconizeaza ca autoritatile locale sa se poate implica pentru a sustine financiar universitatile, doar nu crezi ca vor finanta o universitate condusa de plagiatori si ocrotitori de plagiatori?
Postat 21 Aprilie 2016, 00:43 de peterpan
@peterpan
Vezi ca aici sunt alegeri la universitate nu in Parlament. Ca si decan a demonstrat ca a adus fac de medicina in randul celor credibile din Romania. Bungau a demonstrat ca nu are curaj sa ia decizii si a luat credite pentru salarii. Acesta e subiectul. Ca Bungau e sustinut fatis de pnl e alta discutie. Mai bine erau langa universitate in ultimii opt ani nu doar inainte de campania electorala
Postat 20 Aprilie 2016, 23:50 de voodoo69
Ca si senator ce a realizat in 5 ani?
Cum sa pui rector un om care in 5 ani ca si senator nu a avut nicio initiativa notabila nici pentru tara nici pentru orasul care l-a trimis in Parlament? A votat doar constiincios impotriva tuturor incercarilor DNA de a-i aresta vreun coleg de furtisaguri. tare trista ca aproape jumatate dintre universitarii oradeni au putut vota un astfel de personaj ca sa-i conduca. Asta spune multe despre ce oameni lucreaza in aceasta universitate.
Postat 20 Aprilie 2016, 23:07 de peterpan
betia de putere
daca tot e asa de bun cum de nu salveaza si orasul de pnl-isti? Sau, inca nu e tarziu, tot ii place cumulul de functii. Sa ne traiti domnule rector primar senator!
Postat 20 Aprilie 2016, 22:59 de cercetas
Sa vedem cata minte au universitarii oradeni
Din pacate alegerea rectorului se pare ca a ajuns o afacere politica. Ar fi insa mare pacat pentru credibilitatea Universitatii si universitarilor ca acestia sa-si aleaga conducator un individ al carui singur argument este ca are relatii politice. Relatii in partidul mafiotilor, hotilor si impostorilor. Care in plus nici nu mai este la butoane si sper sa nu mai fie vreodata. dar sa vedem cata miinte au universitarii nostri...
Postat 20 Aprilie 2016, 22:53 de peterpan
@cercetas
Nu ar fi mai bine ca voi liberalii sa lasati Universitatea sa si faca ceva. 4 ani l-ati avut pe Bungau si am vazut cat curaj a avut si ce bine sta. Hai sa comparam situatia financiara a fac de medicina cu decan Bodog si a Universitatii cu rector Bungau. Vei vedea ca medicina e pe plus si cu calificative foarte bune, universitatea pe minus cu management dezastruos. Ce legatura are asta cu apartenenta politica ? Mai bine v-ati aduce in partid oameni de talia lui decat sa ii injurati cand nu aveti pe nimeni de talia lui. Acum urmeaza sa il faci comunist si brancardier ? Astea va sunt argumentele. Dar ce sa ne asteptam de la niste simpli postaci pnl-isti . Mai va plateste centrul de informare turistica ?
Postat 20 Aprilie 2016, 22:17 de voodoo69
voodoo69
nu stiu daca vrajile sau pozitia 69 ti-a aburit mintile dar Bodog ESTE psd-ist cu carnet si mandat de senator. Se si lauda cu asta, a transformat relatiile lui politice intr-un atuu electoral si tu vrei acum sa-i sperii sustinatorii? Unde-i fractura logica? Ca doar nu crezi ca-l voteaza cineva pentru competentele lui profesionale?
Postat 20 Aprilie 2016, 20:45 de cercetas
:))
Asa rau sta Bungau ? Dupa ce a incercat sa promita functii peste tot acum apeleaza la propaganda de casa a PNL ? Va legati de ce scriu oamenii pe Facebook ? Cat de patetic e ? Daca un psdist a avut o opinie inseamna ca rectorul e psdist ? :))) Fracturi logice in rationament ! Dar cum nu poate demonstra cu competenta nimic probabil incearca sa o dea politic ca alta sansa nu are.
Postat 20 Aprilie 2016, 20:21 de voodoo69
Simti frica ?
Dupa articolul de campanie si comentariile dupa tiparul PNL se pare ca nu conteaza ca oamenii sunt incapabili, pnl ii sustine cu toata puterea. Pacat ca Bungau a transformat aceasta lupta academica in una politica. Probabil vrea sa castige pe un vot negativ daca nu poate primi unul pozitiv. Si in tot acest timp tinerii nostri pleaca la Cluj si Timisoara.
Postat 20 Aprilie 2016, 20:16 de mariadaria2015
din ciclul Mang cu(minte)
Dumnezeu iubeste PSD-ul. PSD-ul si creierele mici.
Postat 20 Aprilie 2016, 20:10 de radu
Campanie Rosie
Mare intalnire seara trecuta cand dl.Bodog era tot foc si para deoarece presiunile facute de Dl.Curila prin senat iar de Dl.Ionescu printre colegi si sindicat,nu au dat roade.Si-a aliniat sustinatorii si a inceput sa dea cu ei de pamant pentru slabele rezultate,speriat fiind ca nici macar medicinistii lui,de la FMF nu l-au votat.Totodata simtindu-se “tradat” de cei care ii promisesera votul si nu i-lau dat, ajungand astfel la un scor prea strans pentru domnia sa.Vazand ca tot mai multi si-au retras suportul promis,a incercat sa aduca persoanje din linia a 2-a in fata,iar in joc au aparut nume noi,Ms.V,Mr.S,Mr.H,Mr.G si Mr.C.A.,carora li s-au propus de asemenea posturi de conducere,tot aceleasi propuse deja altora,doar doar mai aduc ceva votanti.Intalnirea se va repeata si in acesta seara,probabil cu un nou set de aspiranti la functiile de conducere.In cazul acela,considerand prin absurd ca ar iesi rector,in contextual actual si dupa toate promisiunile facute,ar trebui sa aiba vreo 15 prorectori,minim 3 decani la fiecare facultate si 5-6 directori la fiecare structura interna a universitatii.
Postat 20 Aprilie 2016, 19:36 de Schopenhauer
Pro universitate
Cine s-a gasit sa vorbeasca Sabau-Popa,care e atat de mic si subtire(ca si caracter) incat nici acasa nu asaculta nimeni de el.Asta e politica PSD-ista,sa castige promitand in toate partile posturi de conducere pana trec alegerile iar apoi sa uite ce au promis,doar pentru a puna mana pe institutie,ca apoi sa o faca a lor.Cine crede ca va primi de la Bodog mari numiri pe functii de conducere,se insala.El are de servit pe multi altii,totul pe linie de partid.Cu Bodog in frunte in 2-3 ani la adresa de azi a universitatii va fi sediul PSD.
Postat 20 Aprilie 2016, 17:09 de Spectre
Manifest - Universitatea libera de Pesedei
Stimati universitari, va doriti o conducere pessdista, de tipul lui Sabău-Pop? Maine este sansa voastra sa scapati Universitatea Oradea de pesede!
Postat 20 Aprilie 2016, 15:19 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON